A BÁV ART Aukciósház és Galéria kétnapos, 79. Művészeti aukciójának második napja a MOM Kulturális Központban 2022. május 17-én.

Ide menekítik pénzüket a dúsgazdag magyarok: véd az inflációtól, de van egy nagy buktató

2022. május 25. 13:01

Brutális pénzek pörögnek a műtárgy-kereskedelemben nemzetközi szinten, de a Pénzcentrum által megszólaltatott szakértők szerint itthon is kifejezetten erős a piac, melyhez a gazdasági bizonytalanság is hozzájárul. Ha viszont befektetésként gondolunk a műtárgyakra, akkor vannak buktatók, a szakértelem például ezen a piacon is rendkívül fontos. Mutatjuk, mit lehet érdemes vásárolni, és milyen szempontokat érdemes mérlegelni, mielőtt a beomló tőzsde és az infláció elől a műtárgyakba menekítenénk vagyonunkat (vagy annak egy részét).

Három nagy nemzetközi auckiós ház, a Sotheby's, a Christie's és a Philips 2022-ben már 2,5 milliárd dollár (kb. 905 milliárd forint) értékben értékesített műtárgyakat.

Csak Májusban a Christie's-nél 195 millió dollárért (kb. 70,6 milliárd forint) ment el Marilyn Monroe 1964-es, Andy Warhol által készített portréja – ez önmagában rekordnak számít a 20. századi műtárgyak körében. Emellett pedig az amerikai ingatlanmágnás Harry Macklowe és felesége, Linda Macklowe válása miatt piacra került 65 darabos – Gerhard Richter, Mark Rothko és Alberto Giacometti műveit is tartalmazó – gyűjtemény 922 millió dollárért (kb. 333,1 milliárd forint) talált új gazdára.

A műtárgypiac tehát jelenleg igencsak forró, jól pörög.

Az NPR-nek nyilatkozó Bendor Grovesnor brit művészettörténész és korábbi műkereskedő szerint a nagy volumenű eladások azt mutatják, hogy a gazdag magánszemélyek a művészetet "hosszabb távú fedezeti eszköznek" tekintik a jelenlegi gazdasági bizonytalanság idején.

A vevőknek ugyanakkor biztosnak kell lenniük abban, hogy a piac emelkedik, mielőtt drága vásárlásokat hajtanak végre, mivel az aukciósházak nagy részesedést hasítanak le a tranzakciók után.

"Ha aggódsz az infláció és a tőzsdei ingadozás miatt, akkor egy blue-chip, banki szempontból is értékes festmény vagy szobor olyasmi lehet, amit a befektetők biztonságosabb befektetésnek tekintenek" – mondta Grovesnor, hozzátéve, hogy a magas árak különösen lenyűgözőek a piacon lévő művészeti tárgyak mennyiségét tekintve.

De mi a helyzet Magyarországon?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az infláció és az egyéb bizonytalansági tényezők a gazdaságban milyen mértékben sarkallják vásárlásra a hazai vevőket. A témával kapcsolatban megkerestük Várkonyi Ádámot, a November Galéria társtulajdonosát.

"Érzékelhető, hogy a befektetői attitűd egyre erősebben van jelen a piacon, bár ennek minden bizonnyal az is az oka, hogy a műgyűjtés egyre divatosabbá válik. Ennek, az ilyen irányú kulturális és társadalmi vetületek mellett az is az oka, hogy sokak számára vonzó jelenség az utóbbi évek nagy árnövekedése bizonyos művészek munkáinak esetében" – közölte e-mailen keresztül Várkonyi.

Hozzátette: úgy látja, hogy a magas infláció is befektetésre ösztönöz, de érzékelhető az óvatosság is, amelynek ellentétes hatása van. A piac kifejezetten erős, de nem meglepő módon itt sem a mindent elsöprő eufória uralkodik.

Várkonyi Ádámot arról is megkérdeztük, hogy milyen idősíkon érdemes annak gondolkodni, aki műtárgyba fektetne.

Ezzel kapcsolatban elmondta: álláspontja szerint a műtárgy elsősorban nem befektetés, hanem annál sokkal több.

Amennyiben valaki mégis elsősorban, vagy kizárólag befektetési céllal vásárolna, akkor ahhoz, hogy ilyen tekintetben sikeres legyen, széles körű és mély tudásra van szüksége

– figyelmeztetett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési idősík tekintetében sok függ attól, hogy milyen kategóriájú műtárgyról van szó, mivel a szakértő szerint nagyon komplex piacról beszélünk, ahol sokféle nagyságrendben lehet befektetni, s itt is vannak biztosabb, valamint kockázatos választások, ami persze a megtérülés mértékével is gyakran – de nem minden esetben – korrelál. 

"Vannak olyan események a műkereskedelemben, amelyek hirtelen nagy értéknövekedést tudnak kiváltani bizonyos alkotók vagy korszakok esetében, és az ilyesmi a modern műtárgypiacon egyre gyakoribb" – osztotta meg tapasztalatait.

Az utóbbi évekre jellemző volt az absztrakt művészet népszerűségének nagy felfutása, amely után most úgy tűnik, a figurális képek évei következnek – tette hozzá

Elmondta: ha valakinek van egy határozott elképzelése arról, hogy merre tart a piac, és képes relatíve sikeresen megjósolni, hogy mit hoz a következő 5-10 év, akkor jó áron tud venni olyan darabokat, amelyekben jelentős növekedési potenciál van.

A Pénzcentrumnak adott korábbi interújában a keretes anyagban már említett Pados Gábor is beszélt a műtárgyak befektetési potenciáljáról.

1987-es az első vásárlásom, akkor 21 éves voltam. Most 55 vagyok, és végigüzleteltem ezt a 34 évet. Ha azt kérdezed, hogy találtam-e jobb üzleti befektetést, mint a képzőművészet, akkor a válaszom egyértelmű nem. Pedig sok mindennel foglalkoztam

– fogalmazott Pados. Mindemellett ő is felhívta a figyelmet a szakértelem fontosságára.

"[A vásárló] Vagy elmélyül benne, és odafigyel, és akkor tudja, hogy melyik művészt mikor kell megvásárolni. Ha viszont nem tud, vagy nem akar elmélyedni benne, akkor forduljon egy galériához. Hozam szempontjából amúgy két opció is van: vagy korán vesz valaki olcsón, vagy időben vesz drágán. Mindkettőn jó lehet keresni, ha valaki ért hozzá vagy megfelelő tanácsokra hallgat" – közölte.

Kortárs vagy nem?

Mielőtt valaki műtárgyba fektetne, fontos azt is eldönteni, hogy milyen típusú műveket vásárolna. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy a várható megtérülés tekintetében van-e különbség a kortárs és a nem kortárs műtárgyak között, Várkonyi Ádám közölte:

"Magyarországon, a festményeket és grafikákat tekintve alapvetően klasszikus modern és kortárs piac létezik. A klasszikus modern egy szélesebb, kevesebb meglepetéssel szolgáló világ, sokkal nagyobb pénzek mozognak. A kortárs esetében sokkal jelentősebb a kockázat, de általánosságban nagyobb is lehet a megtérülés."

A borítókép illusztráció. A BÁV ART Aukciósház és Galéria kétnapos, 79. Művészeti aukciójának második napján, a MOM Kulturális Központban készült 2022. május 17-én. Forrása: MTI/Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm