17 °C Budapest
Young worried couple reading their financial bills over laptop at home.

Így szúr ki magával rengeteg magyar: viszi a pénzüket a bank, nem tesznek semmit

2022. március 1. 11:26

Régi mantra, hogy alig fizetnek valami kamatot a magyar bankok a betétekre, és ez nem változott 2022-re, az elszálló infláció árnyékában sem. Hiába kötjük le akár egy évre a pénzünket, a legtöbb pénzintézet így is bőven 1 százalék alatti kamatot fizet csak rá. Mégis rengeteg magyar van, aki emellett dönt - több mint 11 ezer milliárd forint áll bankbetétekben. Rádaásul az összeg a negatív hozamok ellenére is hónapról hónapra növekszik.

Nincs könnyű dolga a befektetési lehetőségek után kutató lakosságnak. Az elszálló infláció és a növekvő kockázatok miatt ugyanis egyre nehezebb biztonságos befektetést találni, ami pedig alacsony kockázattal jár, mint az Állampapír, azok hozamait nagyrészt felfalta a pénzromlás. Persze mindig ott a tőzsde és a komolyabb befektetési alapok, de azokhoz azért bátorság is kell az egyszeri kisbefektető részéről. Talán érthető is, hogy a magyarok leginkább a biztosat és a kockázat nélkülit keresik a jelenlegi bizonytalan hónapokban. Ettől függetlenül meglepő lehet az olyan, mára gyakorlatilag semmilyen hasznot nem ígérő befektetések népszerűsége, mint a lekötött bankbetétek.

Mi is az a bankbetét?

A bankbetét egy pénzösszeg, melyet előre rögzített (vagy adott esetben nem rögzített) időszakra a bankunkra „bízunk”, azzal a céllal, hogy az kamatot fialjon.  A bankbetét fő vonzereje, hogy ez az egyik legegyszerűbb és átláthatóbb módja megtakarításaink kamatozásának. A bankbetéteknek persze számos formája létezik. Vannak deviza alapú és forint alapú, egy összegű és rendszeres megtakarítást igénylő megoldások is. A Pénzcentrum most a forint alapú, egy összegben lekötött betétek piacát mérte fel. Ezek a bankbetétek közül is kimondottan kiszámítható és biztonságos megoldásnak számítanak, a várható hozam viszont nem a legmagasabb. Éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, a jelenlegi inflációs környezetben mennyire éri meg egy ilyen konstrukcióba fektetni.

Trükkös kamatszámítás

A hazai nagy bankok közül mindegyiknél találni bankbetétet, de változó, mennyire reklámozzák ezt a lehetőséget, illetve az is, hogy mennyire ajánlanak változatos konstrukciókat. Az eltérő kamatok mellett ráadásul a kamatszámítás módja sem egységes. Van pénzintézet, ahol sávos (havonta emelkedő) és van ahol fix kamatot ajánlanak, de olyan is, amelyiknél mindkét lehetőség elérhető. A könnyebb átláthatóság érdekében ezért az úgynevezett Egységesített Betéti-kamatláb Mutatót (EBKM) érdemes figyelni, melyet minden bankbetét mellett feltüntetnek az egyes bankok (törvényi kötelezettségüknek eleget téve).

A kamatok szárnyalnak, csak nem a bankbetéteknél

A statisztikák szerint a jegybanki kamatemeléseknek alig harmada jelent meg a lakossági banki betéteknél, ami a Magyar Nemzeti Bank szerint megengedhetetlen folyamat, és szükség esetén gazdaságpolitikai lépésekre is sor kerülhet miatta néhány hónap múlva - mondta februárban az Indexnek Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Palkó István, a Portfolio vezető elemzője a Pénzcentrumnak elárulta, szabályozói beavatkozásról a betétek árazása ügyében nem az MNB, hanem a kormány jogköre lenne dönteni. Ennek ellenére a kormányzat egyelőre úgy látszik nem tartja indokoltnak egy piaci betéti kamatminimum, azaz egy úgynevezett kamatpadló bevezetését. Véleményük szerint a betétek átárazódása egy fokozatos folyamat, és mivel nem tartunk a kamatemelési ciklus tetején, még nem is állapítható meg egyértelműen a betéti kamatok merevsége.

A kamatstoppal, az élelmiszerárstoppal, az üzemanyagárstoppal vagy a rezsistoppal megfékezett költségsokkokkal ellentétben a betéti kamatok alacsony szintje nem jelent költségsokkot a magyar háztartások számára, így nincs szükség gyors beavatkozásra, a betéti kamatok minimum szintjének meghatározása lakossági forrásokat vonna el az állampapírok piacáról, hiszen csökkentené vagy megszüntetné a lakossági állampapírok relatív előnyét. Egy kamatpadló meghatározása emellett indokolatlan adminisztrációt és komplexitást eredményezne - árulta el kormányzati források alapján a szakértő.

Ezek most a jobb ajánlatok

Az emelkedő kamatkörnyezet ellenére a legtöbb bank csupán 0,01 százalékos kamatot kínál lekötött betéteire. Van ugyan néhány bank, ahol ennél magasabb EBKM-el kecsegtető konstrukciót is találni. Az elszálló infláció mellett viszont a néhány százalékos kamatmutató is igen csekélynek látszik. Ráadásul egy bankbetét komoly elköteleződést is kíván. A legtöbb pénzintézetnél ugyanis legalább egy éves futamidőt várnak el a betétesektől, ahhoz, hogy a (különböző bónuszok nélküli) legmagasabb kamatot fizessék. Betéteink a rögzített idő előtti feltörése pedig az adott bank által szabott feltételek függvényében a kamataink akár teljes elvesztésével járhat. A Pénzcentrum most rangsorolta a 2022 márciusában elérhető legjobb ajánlatokat 1 éves lekötés esetén.

Ahogy ábránkon is látszik, a Gránit Bank és a Magnet Bank ajánlatain kívül a betétek kamatai még az 1 százalékot sem érik el.  A többi pénzintézet által kínált betéti konstrukciók mindössze 0,01 és 0,15 százalékos EBKM-et ígérnek. Persze, ahogy már említettük, a bankbetétek vonzereje a biztonságban és az egyszerűségben, nem az extrém magas kamatokban rejlik. Ekkora éves kamat mellett viszont a jelenlegi inflációs környezetben elgondolkodtató, mégis miért tartanánk ilyen betétekben pénzünket. Az inflációval legalábbis megegyező hozam nélkül ugyanis pénzünk értéke folyamatosan romlik.

Mivel a betétek kamata sem fixált, a pénzromlást is évekre vetítve érdemes nézni. 2021 egészében átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest. A Gránit Bank, a piacon messze a legmagasabb hozammal kecsegtető ajánlata ezzel szemben 3,7 százalékos kamatot kínál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármelyik bankbetétet választjuk, reálveszteségünk keletkezik. Ezen felül a kapott kamat adóköteles is, úgyhogy további 15 százalékos levonással is számíthatunk a veszteséges befektetésre, ezen felül további kiadások is felmerülhetnek, mint az említett ajánlat esetén a betéti bankkártya esetleges díjai.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyon nem mindegy, hol tartod a spórolt pénzed. A számlavezetés díja ugyanis bankonként erőteljesen eltérő lehet. Válassz a preferenciáidhoz legjobban illeszkedő konstrukciót a Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorával.

Kérdés, hogy ilyen alacsony kamatok mellett ki dönt egyáltalán úgy, hogy a bankban tartja a pénzét. Rengetegen, több mint 11 000 milliárd forint áll ugyanis jelenleg lakossági bankbetétekben - igaz, ezek döntő része látra szóló és folyószámlabetét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB)  statisztikái szerint ugyanis újabb csúcsra, 11 183,4 milliárd forintra emelkedett tavaly decemberre a lakossági forintbetétek állománya. Ez igen erőteljes, 14,2 százalékos emelkedés 2020 utolsó hónapjához képest. Ezzel a lakossági betéti portfólió jóval dinamikusabb növekedést mutat a pénzügyi megtakarítások egészénél, ahol évek óta 10 százalék körüli a bővülés.

Palkó István szerint azt azért fontos látni, hogy a lekötött betétek nem növekednek, csak a látra szóló betétek, amelyek most már a teljes háztartási betétállomány 80%-át képviselik. Ennek nem az az oka, hogy magasak lennének a kamatok, hanem egyrészt az, hogy a magyar lakossági megtakarítók egy része konzervatív és kockázatkerülő, nem bízik a magasabb hozamot csak magasabb kockázatért kínáló befektetésekben

Ezen felül igen magas a pénzügyileg alacsonyan edukáltak aránya, ami nem csak a látra szóló betétek folyamatosan növekvő állományán, hanem például a készpénzállomány folyamatosan (bár lassulva) növekvő állományán is látszódik. Fontos faktor még, hogy az éveken keresztül alacsony infláció leszoktatta az embereket a kockázatkereséstől, az átállás pedig csak lassan következik be, sokakat pedig a járvány és a gazdasági bizonytalanság is arra ösztönöz, hogy a lehető leglikvidebb formákban tartsák a pénzüket - ismertette a szakértő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm