Kiderült, kik a legszegényebb magyarok: ennyiből élnek

Kiderült, kik a legszegényebb magyarok: ennyiből élnek

2015. november 30. 12:43

Az átlagos megélhetéshez fejenként havonta 114 ezer forintra lenne szükségünk - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal - A háztartások életszínvonala, 2014-es kiadványából.

A  kiadvány legfontosabb eredményei:

Jövedelmi viszonyok:

  • A háztartások jövedelmi helyzete összességében javult. A kiadványból kitűnik, hogy 2014-ben az egy főre jutó éves nettó jövedelem (1 millió 100 ezer forint) 4,8 százalékkal haladta meg az előző évit. Ez pedig átlagosan 5 százalékos reáljövedelem- növekedést jelent.
Magyarországon a jövedelem egyenlőtlenségek értéke messze az uniós átlag alatt van, ami pozitív

- mondta el Kincses Áron, a KSH Életmód,- foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztály, főosztályvezető-helyettese, hétfőn a kiadványt ismertető sajtótájékoztatón.

  • 2014-ben az átlagos megéléshez a magyar háztartások havi nettó 114 ezer forint fejenkénti összeget tartottak szükségesnek, míg a nagyon jó szinthez havi 210 ezer forintot jelöltek meg. A tényleges jövedelmi helyzet pedig jelentősen befolyásolta az elvárásokat. A nagyon jó megélhetéshez a lakosság leggazdagabb 10 százaléka 2,3-szor több jövedelmet tartott szükségesnek. (havi nettó 325 ezer forintot), mint a legszegényebbek.

Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 2014-ben Magyarországon 3,6 százalékkal, 359 ezer fővel csökkent 2013-hoz képest a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya. Így ez a népesség 28,2 százalékát, azaz 2 millió 738 embert érintette.
  • A legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok a gyermekek, fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak.

A fogyasztás alakulása:

  • 2014-ben folytatódott a háztartások fogyasztásának bővülése, az egy főre jutó személyes célú kiadás reálértékében - csökkenő fogyasztói árak mellett - 4,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
  • 2014-ben a háztartások legnagyobb kiadásai tétele az élelmiszerek és alkoholmentes italok, amelyre éves szinten egy főre vetítve átlagosan 210 ezer forintot költöttek, a lakásfenntartás és a háztartási energia , melyre fejenként átlagosan 209 ezer forintot fizettek ki, valamint a közlekedés és szállítás, amelyre fejenként átlagosan 114 ezer forintot fordítottak.
  • A leginkább a jövedelemmel függ össze a fogyasztás: minél több a háztartás jövedelme, annál többet költ. 2014-ben a legfelső jövedelmi ötödbe tartozók 3,4-szer annyit fordítottak személyes célú fogyasztási kiadásra, mint a legalsó ötödben élők.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?