15 °C Budapest

Hajtsd be az adód a kormányon! Visszafizetik...

Pénzcentrum
2007. március 2. 12:00

Adózni a világ egyetlen táján sem öröm, a legtöbb országban azonban muszáj. Nincs ez másképp az Egyesült Államokban sem, a tengerentúlon azonban egyre többeket fűt a kéjes vágy, hogy - ha máshogy nem, hát kamatok formájában - behajtsák a kormánytól, amit az elvett tőlük. Nincs másról szó, mint egy napjainkban kirobbanó népszerűségnek örvendő befektetési formáról, a városok által kibocsátott kötvényekről, melyek révén a befektetők profitálhatnak egy-egy híd, kórház, vagy éppen a csatornarendszer működéséből. Természetesen nem mindenkinek éri meg ez a kissé extrémnek tűnő befektetés, nézzük hát meg, mit is érdemes tudni erről a piacról!

A városok - az államhoz hasonlóan - a nagyobb beruházások finanszírozására gyakran kötvényt bocsátanak ki. A kötvényeket megvásárlók tulajdonképpen hitelt nyújtanak a kibocsátónak, azzal, hogy egy kamatozó értékpapírt vesznek. A téma aktualitását az adja, hogy a városok által kibocsátott kötvények piaca rekord méreteket öltött, elérve a 2.34 ezermilliárd dolláros nagyságrendet, mely durván az USA adósságállományának felét teszi ki.

Bizonyára sokak számára elrettentően hangzik, hogy kötvényt kell vásárolni ehhez a befektetéshez, a direkt vétel mellett azonban reális alternatívaként adódik a községi kötvényekbe fektető nyílt végű befektetési alapok jegyeinek vásárlása. Ezen alapok együttes nettó eszközértéke a tavalyi év végére megközelítette a 335 milliárd dollárt, mely szintén rekord szintnek felel meg, jelezve az érdeklődés mértékét.

Joggal vetődik fel a kérdés, mi teszi ilyen vonzóvá ezt a befektetési instrumentumot, amikor ott vannak a jól ismert államkötvények is. A kulcsszó az adómentesség, ami a városi kötvények esetében megvan, az államkötvényekbe fektetők azonban nem számíthatnak erre!

Mindent összevetve elmondható hát, hogy mindenki egy egyszerű számítás segítségével összevetheti a két kötvényfajta hozamát (természetesen az adóhatással korrigálva). A kalkuláció egyértelműen oda vezet, hogy a magasabb adósávba esők számára jobban megéri egy városi kötvénybe fektetni, mint államkötvényt vásárolni. (Például egy 35%-os adósávba eső befektető számára egy 3.6%-os hozamú város által kibocsátott kötvény effektív adózott hozama 5.5%-kal egyenlő, míg egy 5 éves államkötvény az USA-ban 4.8% alatt hoz.)

A befektetői lázra való tekintettel jött létre a Municipal Securities Rulemaking Board, mely szabályozó szerv nyomására közeljövőben a potenciális kötvényvásárlók az önkormányzatok "gyorsjelentéseit" ugyanúgy a neten olvashatják majd, mint a hagyományos vállalatok üzletmenetét leíró dokumentumokat.

Buktatók és problémák

Az eltökélt magánbefektetők számára a legnagyobb problémát az okozhatja, hogy a legtöbb államban a kibocsátáskor ezen réteg számára csupán egyetlen napig szabad a vásár, a másodpiacon pedig nyilvánvalóan drágábban lehet venni. (Persze aki nem tolong a jegyzésnél, az meglehetősen kényelmesen beszerezheti kicsit magasabb áron kötvényeit, ugyanis a nagyobb bankok értékpapír részlege ezen szegmenssel is foglalkozik, így könnyedén egy pénzintézethez lehet csoportosítani a folyószámla-vezetést és a kötvénybefektetést.)

A buktatók sorát gyarapítja, hogy az intézményi befektetők (például a nagyobb alapok) kedvezőbb áron jutnak hozzá a kötvényekhez, mint a kisbefektetők. A MunicipalBonds.com vezérigazgatója szerint a nem kellőképpen informált befektetők olykor 5%-os felárat is fizethetnek, mely gyakorlatilag egy évnyi kamatról való lemondásnak felel meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek fényében a tengerentúlon is csak a nagyobb befektetendő pénzmennyiséggel rendelkezőknek javasolják a tanácsadók a direkt kötvényvásárlást, 250 ezer dollár alatt ugyanis jobban lehet járni a befektetési jegyekkel. A befektetési alapok legnagyobb előnye a diverzifikáció, mely jelentősen csökkenti a kockázatot egy egyedi kötvénybefektetéshez képest.

A befektetési alapos verziónak is van természetesen hátránya, nevezetesen hogy itt éves díjat kell fizetni, míg a közvetlen kötvényvásárlás esetében csak egy egyszeri díjjal kell számolni.

Mivel a városok által kibocsátott kötvények piaca meglehetősen nehezen átlátható, a MunicipalBonds.com mellett több weboldal is igyekszik felvértezni a befektetőket a leghasznosabb információkkal. Nem árt tudni többek között, hogy egy kötvény esetében az adósnak van-e opciója arra, hogy adósságát a lejárat előtt teljes egészében rendezze.

Szintén figyelni kell a kötvények kockázati szintjére, hiszen egy városi kötvény egy vállalatinál biztonságosabb lehet ugyan, az államkötvény szintjére azonban nem emelkedhet. Mindig meg kell tehát nézni a hitelbesorolást és a fedezetet, előfordul ugyanis, hogy a kibocsátó állam nem vállal semmiféle garanciát, így csak bizonyos projektek jelentenek fedezetet, melyek bevételi forrásai kedvezőtlen esetben könnyen elapadhatnak...

Összességében tehát elmondható, hogy a szofisztikáltabb, tehetősebb, magasabb adósávba eső tengerentúli befektetők az itt bemutatott instrumentummal is színesíthetik portfoliójukat, ha azonban végignézzük az előzőekben sorra vett tényezőket (adóhatás, kockázat, hozam, fedezet, költségek, elérhetőség...), megfelelő szempontrendszert kapunk bármely befektetési forma megítéléséhez.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm