2 °C Budapest

Hajtsd be az adód a kormányon! Visszafizetik...

Pénzcentrum
2007. március 2. 12:00

Adózni a világ egyetlen táján sem öröm, a legtöbb országban azonban muszáj. Nincs ez másképp az Egyesült Államokban sem, a tengerentúlon azonban egyre többeket fűt a kéjes vágy, hogy - ha máshogy nem, hát kamatok formájában - behajtsák a kormánytól, amit az elvett tőlük. Nincs másról szó, mint egy napjainkban kirobbanó népszerűségnek örvendő befektetési formáról, a városok által kibocsátott kötvényekről, melyek révén a befektetők profitálhatnak egy-egy híd, kórház, vagy éppen a csatornarendszer működéséből. Természetesen nem mindenkinek éri meg ez a kissé extrémnek tűnő befektetés, nézzük hát meg, mit is érdemes tudni erről a piacról!

A városok - az államhoz hasonlóan - a nagyobb beruházások finanszírozására gyakran kötvényt bocsátanak ki. A kötvényeket megvásárlók tulajdonképpen hitelt nyújtanak a kibocsátónak, azzal, hogy egy kamatozó értékpapírt vesznek. A téma aktualitását az adja, hogy a városok által kibocsátott kötvények piaca rekord méreteket öltött, elérve a 2.34 ezermilliárd dolláros nagyságrendet, mely durván az USA adósságállományának felét teszi ki.

Bizonyára sokak számára elrettentően hangzik, hogy kötvényt kell vásárolni ehhez a befektetéshez, a direkt vétel mellett azonban reális alternatívaként adódik a községi kötvényekbe fektető nyílt végű befektetési alapok jegyeinek vásárlása. Ezen alapok együttes nettó eszközértéke a tavalyi év végére megközelítette a 335 milliárd dollárt, mely szintén rekord szintnek felel meg, jelezve az érdeklődés mértékét.

Joggal vetődik fel a kérdés, mi teszi ilyen vonzóvá ezt a befektetési instrumentumot, amikor ott vannak a jól ismert államkötvények is. A kulcsszó az adómentesség, ami a városi kötvények esetében megvan, az államkötvényekbe fektetők azonban nem számíthatnak erre!

Mindent összevetve elmondható hát, hogy mindenki egy egyszerű számítás segítségével összevetheti a két kötvényfajta hozamát (természetesen az adóhatással korrigálva). A kalkuláció egyértelműen oda vezet, hogy a magasabb adósávba esők számára jobban megéri egy városi kötvénybe fektetni, mint államkötvényt vásárolni. (Például egy 35%-os adósávba eső befektető számára egy 3.6%-os hozamú város által kibocsátott kötvény effektív adózott hozama 5.5%-kal egyenlő, míg egy 5 éves államkötvény az USA-ban 4.8% alatt hoz.)

A befektetői lázra való tekintettel jött létre a Municipal Securities Rulemaking Board, mely szabályozó szerv nyomására közeljövőben a potenciális kötvényvásárlók az önkormányzatok "gyorsjelentéseit" ugyanúgy a neten olvashatják majd, mint a hagyományos vállalatok üzletmenetét leíró dokumentumokat.

Buktatók és problémák

Az eltökélt magánbefektetők számára a legnagyobb problémát az okozhatja, hogy a legtöbb államban a kibocsátáskor ezen réteg számára csupán egyetlen napig szabad a vásár, a másodpiacon pedig nyilvánvalóan drágábban lehet venni. (Persze aki nem tolong a jegyzésnél, az meglehetősen kényelmesen beszerezheti kicsit magasabb áron kötvényeit, ugyanis a nagyobb bankok értékpapír részlege ezen szegmenssel is foglalkozik, így könnyedén egy pénzintézethez lehet csoportosítani a folyószámla-vezetést és a kötvénybefektetést.)

A buktatók sorát gyarapítja, hogy az intézményi befektetők (például a nagyobb alapok) kedvezőbb áron jutnak hozzá a kötvényekhez, mint a kisbefektetők. A MunicipalBonds.com vezérigazgatója szerint a nem kellőképpen informált befektetők olykor 5%-os felárat is fizethetnek, mely gyakorlatilag egy évnyi kamatról való lemondásnak felel meg.

Mindezek fényében a tengerentúlon is csak a nagyobb befektetendő pénzmennyiséggel rendelkezőknek javasolják a tanácsadók a direkt kötvényvásárlást, 250 ezer dollár alatt ugyanis jobban lehet járni a befektetési jegyekkel. A befektetési alapok legnagyobb előnye a diverzifikáció, mely jelentősen csökkenti a kockázatot egy egyedi kötvénybefektetéshez képest.

A befektetési alapos verziónak is van természetesen hátránya, nevezetesen hogy itt éves díjat kell fizetni, míg a közvetlen kötvényvásárlás esetében csak egy egyszeri díjjal kell számolni.

Mivel a városok által kibocsátott kötvények piaca meglehetősen nehezen átlátható, a MunicipalBonds.com mellett több weboldal is igyekszik felvértezni a befektetőket a leghasznosabb információkkal. Nem árt tudni többek között, hogy egy kötvény esetében az adósnak van-e opciója arra, hogy adósságát a lejárat előtt teljes egészében rendezze.

Szintén figyelni kell a kötvények kockázati szintjére, hiszen egy városi kötvény egy vállalatinál biztonságosabb lehet ugyan, az államkötvény szintjére azonban nem emelkedhet. Mindig meg kell tehát nézni a hitelbesorolást és a fedezetet, előfordul ugyanis, hogy a kibocsátó állam nem vállal semmiféle garanciát, így csak bizonyos projektek jelentenek fedezetet, melyek bevételi forrásai kedvezőtlen esetben könnyen elapadhatnak...

Összességében tehát elmondható, hogy a szofisztikáltabb, tehetősebb, magasabb adósávba eső tengerentúli befektetők az itt bemutatott instrumentummal is színesíthetik portfoliójukat, ha azonban végignézzük az előzőekben sorra vett tényezőket (adóhatás, kockázat, hozam, fedezet, költségek, elérhetőség...), megfelelő szempontrendszert kapunk bármely befektetési forma megítéléséhez.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?