12 °C Budapest

Mibe érdemes befektetni? Egy kis segítség...

Pénzcentrum
2007. február 9. 10:18

Az inflációs hullám közeledtével a magyar fizetőeszköz várhatóan, ha átmenetileg is, gyengül a devizapiacon. A piac beárazta a kamatemelést! Egy gyengülő forint fokozza a kamatemelési várakozásokat! A kamatpályát illetően egyre nehezebb helyzetbe kerül az MNB! A piaci szereplők tudatos forintgyengítési szándéka a jegybanki kamatemelés kikényszerítésére veszélyes játék lehet! A következő évek fiskális konszolidációja jelentős kihívás a magyar kormány számára, erre ismét figyelmeztetett a Fitch nemzetközi hitelminősítő. Brüsszel a héten értékelte és elfogadta a tavaly decemberben benyújtott aktualizált konvergencia programot, a 2008-at követő időszakra szkeptikus az Európai Bizottság! A konvergencia program 2009/2010-es tervszámai (GDP növekedés, államháztartási hiány, államadósság) a Bizottság szerint nehezen fenntarthatóak! Sérülékenységünk továbbra is magas! A tavasz érdekes lehet...

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a januári kamatdöntő ülésén ismét a 8%-os kamatszint tartása mellett döntött, igaz a Monetáris Tanács ezúttal nem egyhangúan döntött. Az utóbbi három kamatdöntő ülésén nem folyamodott kamatlépéshez az MNB. 2007 első felében jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! Az idei infláció tetőzése időzítésben és mértékben jelenleg még nem becsülhető! A 2007-es tervszámok teljesülésére van esély. A 2010-es választások közeledtével a külföldi intézmények félelme nő, hogy a megszokott módon lazul a fiskális politika.

Megítélésünk szerint, a második negyedévben 8,25-8,5%-on tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok középtávon tovább csökkenhetnek. Az MNB várhatóan mérsékli a 2008-ra vonatkozó inflációs előrejelzését, a tavalyi MNB prognózis gyengébb forint-árfolyammal és magasabb olajárral számolt! 4% alatti előrejelzés 2008-ra a 3%-os (±1%) inflációs cél teljesülését jelentené!

A magyar részvényindex BUX továbbra is szűk sávban mozog, a kitörés iránya még mindig kérdéses! A BUX esetében felfelé a 25.500/24.900 ellenállás, a 23.900/23.650 jelentős tartóvonalnak látszik. A vezető papírokban korrekciók idején építsük ki pozícióinkat, az első negyedévben rally nem valószínű! A volatilis piacokon egy aktívan kezelt portfolió verhetetlen! Ebben segít a nemzetközi viszonylatban is innovációnak tekinthető, a MoneyMoon által kifejlesztett márciusban induló IPPA (Interactive Personal Portfolio Assistant)! Addig is az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben olvashatják befektetési stratégiáinkat!

A feltörekvő piacok kamatfelára történelmi mélyponton van, szerintünk a korrekció valószínűsége az állampapír- és devizapiacon igenis magas! Az Európai Központi Bank februárban is szüneteltette a kamatemelési ciklust, márciusban azonban újabb kamatemelésre számítunk! Az amerikai jegybank várhatóan csak később dönt a kamatcsökkentés mellett.

Befektetési stratégiáink bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

EGY TELJES INSIDE HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

Megrendelés 10% kedvezménnyel

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06