9 hónapos rekordot döntött a forint, túlzott optimizmus vagy tényleges javulás?

Pénzcentrum
2006. december 15. 08:16

A magyar fizetőeszköz az elmúlt hetekben a 255-260-as kereskedési sávban mozgott, a hét során a 255-ös szintet tesztelte és át is lépte az árfolyam. Mint már többször említettük, opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódtak 255 környékén, a forint hírtelen tovább erősödött. A következő technikai szintek a 252,50, 250. A magyar fizetőeszköz jelenleg 9 hónapos csúcson van az euróval szemben, a dollárral szemben 14 hónapos csúcson jegyzik a devizapiacon.

A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, az állampapír-hozamok a forint erősödésével párhuzamosan tovább csökkentek. A piacot megítélésünk szerint túlfűtött optimizmus jellemzi, a rally alacsony forgalom mellett zajlik. Az erős magyar fizetőeszköz tükrében euró alapú külföldi befektetési alapok vétele ajánlott. Figyeljünk a külföldi befektetési alapok kibocsátási jutalékaira.

Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, a maginfláció azonban tovább emelkedett. Az emelkedő infláció másodlagos hatásai továbbra is jelentősek. Az inflációs adatok nem fokozzák a kamatemelési várakozásokat, a jövő hétfői kamatdöntő ülésen kamatemelés nem valószínű, azonban 2007 első hónapjaiban még kamatemeléshez folyamodhat a Magyar Nemzeti Bank. 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható.

Jövőre a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi erős forint-árfolyam nem kedvez. Az új konvergencia program megvalósítási kockázata némileg mérséklődött, azonban a fiskális kiigazítás szerkezete továbbra is kedvezőtlen. Ne feledjük, a GDP 4%-pontját kitevő államháztartási hiánycsökkentés elsősorban adó- és járulékemelésekre alapozott.

 A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében. Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008/2009-ben 5-6% körüli szinteken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat! A monetáris politika szempontjából az árfolyam szerepe és hatása jelentősebb a jegybanki alapkamatnál. Az erős magyar fizetőeszköz enyhítheti a kamatemelési kényszert. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat.

Az elmúlt hetekben az egész régiót pozitív hangulat jellemezte: a régiós devizák új történelmi csúcsra erősödtek az euróval szemben, a részvénypiacokon jelentős mértékű emelkedésnek lehettünk a tanúi. Az inflációs nyomás alacsony (Magyarországtól eltekintve), 2007-ben is jelentős emelkedésre számíthatunk a régiós részvénypiacokon.

Befektetési stratégiáink bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MEDIA1  |  2022. június 29. 18:04
A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Media...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?