9 hónapos rekordot döntött a forint, túlzott optimizmus vagy tényleges javulás?

Pénzcentrum
2006. december 15. 08:16

A magyar fizetőeszköz az elmúlt hetekben a 255-260-as kereskedési sávban mozgott, a hét során a 255-ös szintet tesztelte és át is lépte az árfolyam. Mint már többször említettük, opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódtak 255 környékén, a forint hírtelen tovább erősödött. A következő technikai szintek a 252,50, 250. A magyar fizetőeszköz jelenleg 9 hónapos csúcson van az euróval szemben, a dollárral szemben 14 hónapos csúcson jegyzik a devizapiacon.

A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, az állampapír-hozamok a forint erősödésével párhuzamosan tovább csökkentek. A piacot megítélésünk szerint túlfűtött optimizmus jellemzi, a rally alacsony forgalom mellett zajlik. Az erős magyar fizetőeszköz tükrében euró alapú külföldi befektetési alapok vétele ajánlott. Figyeljünk a külföldi befektetési alapok kibocsátási jutalékaira.

Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, a maginfláció azonban tovább emelkedett. Az emelkedő infláció másodlagos hatásai továbbra is jelentősek. Az inflációs adatok nem fokozzák a kamatemelési várakozásokat, a jövő hétfői kamatdöntő ülésen kamatemelés nem valószínű, azonban 2007 első hónapjaiban még kamatemeléshez folyamodhat a Magyar Nemzeti Bank. 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható.

Jövőre a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi erős forint-árfolyam nem kedvez. Az új konvergencia program megvalósítási kockázata némileg mérséklődött, azonban a fiskális kiigazítás szerkezete továbbra is kedvezőtlen. Ne feledjük, a GDP 4%-pontját kitevő államháztartási hiánycsökkentés elsősorban adó- és járulékemelésekre alapozott.

 A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében. Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008/2009-ben 5-6% körüli szinteken.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat! A monetáris politika szempontjából az árfolyam szerepe és hatása jelentősebb a jegybanki alapkamatnál. Az erős magyar fizetőeszköz enyhítheti a kamatemelési kényszert. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat.

Az elmúlt hetekben az egész régiót pozitív hangulat jellemezte: a régiós devizák új történelmi csúcsra erősödtek az euróval szemben, a részvénypiacokon jelentős mértékű emelkedésnek lehettünk a tanúi. Az inflációs nyomás alacsony (Magyarországtól eltekintve), 2007-ben is jelentős emelkedésre számíthatunk a régiós részvénypiacokon.

Befektetési stratégiáink bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20