30 °C Budapest

Átömlöttek a milliárdok az Atlanti-óceánon: brutális negyedév Európában

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 15:43

Súlyos tőkekivonásokat szenvedtek el a második negyedévben az európai befektetési alapok. A tőke kimenekítésének legfőbb vesztesei a részvényalapok voltak, de a piac egésze megszenvedte ezt az időszakot. A jelenség hátterében az egyre inkább rövid távon gondolkodó befektetők pillanatnyi hangulatát sejtik, és egyúttal a megnövekedő volatilitásra figyelmeztetnek a szakértők. A szeptember 11-ei

Súlyos tőkekivonásokat szenvedtek el a második negyedévben az európai befektetési alapok. A tőke kimenekítésének legfőbb vesztesei a részvényalapok voltak, de a piac egésze megszenvedte ezt az időszakot. A jelenség hátterében az egyre inkább rövid távon gondolkodó befektetők pillanatnyi hangulatát sejtik, és egyúttal a megnövekedő volatilitásra figyelmeztetnek a szakértők.

A szeptember 11-ei terrortámadásnak sem volt olyan drasztikus hatása a befektetési alapok piacára, mint amilyen tőkekiáramlással az európai befektetési alapok szembesültek az idei második negyedévben: csak júniusban 21 milliárd eurónyi tőke hagyta el a részvényalapokat, ami nagyjából kétszerese a 2001 szeptemberi amerikai tőkekivonásoknak - olvasható a Financial Times-ban.

A negyedév végére a részvényalapoknál a nettó visszaváltás 4 milliárd euró, míg a feltörekvő piacokba fektető alapok esetén 4.2 milliárd euró volt. Ez éppen ellentétes az év első negyedévében tapasztalható folyamatokkal, hiszen akkor 9.9 milliárd, illetve 19.2 milliárd eurót vonzottak a részvény-, illetve a feltörekvő piaci alapok.

A tőkekivonás haszonélvezői a korábban hosszú időn keresztül gyengébben muzsikáló amerikai részvényalapok voltak, ahová 3.8 milliárd eurónyi friss tőke érkezett a második negyedévben.

Szakértők a gyors átcsoportosítást azzal magyarázzák, hogy a befektetési alapok befektetői között túlsúlyba kerültek a professzionális befektetők, akik már rövid távon is értékelhető eredményeket várnak a kiszemelt alapoktól. Éppen ezért elég egy kisebb megingás a piac teljesítményében ahhoz, hogy a befektetők új célpontot keressenek.

Ország szinten a negyedév legnagyobb vesztese Olaszország volt, befektetési alapjai tíz hónapra visszamenően visszaesést mutatnak, és a negyedév során az európai országok körében a legnagyobb, 19.4 milárd eurós tőkekivonást kellett elkönyvelniük. Az itáliai alapkezelők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy jelentős versenyhátrányba kerültek azáltal, hogy egy hazai jogszabály nettó (adózás utáni) hozam közlésére kötelezi őket, szemben az Európa-szerte elterjedt bruttó hozam közlésével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánk a vizsgált időszakban az európai középmezőnyben foglalt helyet: a felmérés szerint a negyedév során 173.2 millió euró volt a befeketetési jegyek nettó értékesítése.

A viharos időszakot Franciaország, és az Egyesült Királyság vészelte át talán a legkönnyebben: a piac nettó eladásai 9.8, illetve 5.4 milliárd eurót tettek ki, habár a nemzetközi részvénypiaci klíma hatására a teljes nettó eszközállományuk 8.6, illetve 13.9 milliárd euróval csökkent.

Az angliai befektetési alapok meglehetősen szilárd értékesítési mutatóit szakértők a megtakarítások alapvető strukturális jellemzőivel magyarázzák: ellentétben az öreg kontinensen tapasztalható egyösszegű, sokszor spekulatív célú lakossági befeketetésekkel az Egyesült Királyságban sokkal elterjedtebbek a rendszeres, kisösszegű megtakarítások. Ez képezheti alapját a kedvezőtlen részvénypiaci környezet, és a csökkenő teljesítmények mellett is a folyamatos pozitív nettó értékesítésnek.

Ha összevetjük a befeketetési alapok szempontjából vezető európai országokat jelentős különbségeket fedezhetünk fel az eszközallokációban: míg Franciaország, és Belgium esetében valamelyest egyenletes eloszlást láthatunk, előbbinél a pénzpiaci eszközök túlsúlyával (38 %), addig az Egyesült Királyságban döntő fölényben (72 %) vannak a részvénypiaci eszközök. Ugyanakkor a Franciaországhoz képest kevesebb mint egytizednyi eszközzel rendelkező dán piacon lényegében csak kötvény-, és részvénypiaci eszközöket találhatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?