19 °C Budapest

Átömlöttek a milliárdok az Atlanti-óceánon: brutális negyedév Európában

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 15:43

Súlyos tőkekivonásokat szenvedtek el a második negyedévben az európai befektetési alapok. A tőke kimenekítésének legfőbb vesztesei a részvényalapok voltak, de a piac egésze megszenvedte ezt az időszakot. A jelenség hátterében az egyre inkább rövid távon gondolkodó befektetők pillanatnyi hangulatát sejtik, és egyúttal a megnövekedő volatilitásra figyelmeztetnek a szakértők. A szeptember 11-ei

Súlyos tőkekivonásokat szenvedtek el a második negyedévben az európai befektetési alapok. A tőke kimenekítésének legfőbb vesztesei a részvényalapok voltak, de a piac egésze megszenvedte ezt az időszakot. A jelenség hátterében az egyre inkább rövid távon gondolkodó befektetők pillanatnyi hangulatát sejtik, és egyúttal a megnövekedő volatilitásra figyelmeztetnek a szakértők.

A szeptember 11-ei terrortámadásnak sem volt olyan drasztikus hatása a befektetési alapok piacára, mint amilyen tőkekiáramlással az európai befektetési alapok szembesültek az idei második negyedévben: csak júniusban 21 milliárd eurónyi tőke hagyta el a részvényalapokat, ami nagyjából kétszerese a 2001 szeptemberi amerikai tőkekivonásoknak - olvasható a Financial Times-ban.

A negyedév végére a részvényalapoknál a nettó visszaváltás 4 milliárd euró, míg a feltörekvő piacokba fektető alapok esetén 4.2 milliárd euró volt. Ez éppen ellentétes az év első negyedévében tapasztalható folyamatokkal, hiszen akkor 9.9 milliárd, illetve 19.2 milliárd eurót vonzottak a részvény-, illetve a feltörekvő piaci alapok.

A tőkekivonás haszonélvezői a korábban hosszú időn keresztül gyengébben muzsikáló amerikai részvényalapok voltak, ahová 3.8 milliárd eurónyi friss tőke érkezett a második negyedévben.

Szakértők a gyors átcsoportosítást azzal magyarázzák, hogy a befektetési alapok befektetői között túlsúlyba kerültek a professzionális befektetők, akik már rövid távon is értékelhető eredményeket várnak a kiszemelt alapoktól. Éppen ezért elég egy kisebb megingás a piac teljesítményében ahhoz, hogy a befektetők új célpontot keressenek.

Ország szinten a negyedév legnagyobb vesztese Olaszország volt, befektetési alapjai tíz hónapra visszamenően visszaesést mutatnak, és a negyedév során az európai országok körében a legnagyobb, 19.4 milárd eurós tőkekivonást kellett elkönyvelniük. Az itáliai alapkezelők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy jelentős versenyhátrányba kerültek azáltal, hogy egy hazai jogszabály nettó (adózás utáni) hozam közlésére kötelezi őket, szemben az Európa-szerte elterjedt bruttó hozam közlésével.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánk a vizsgált időszakban az európai középmezőnyben foglalt helyet: a felmérés szerint a negyedév során 173.2 millió euró volt a befeketetési jegyek nettó értékesítése.

A viharos időszakot Franciaország, és az Egyesült Királyság vészelte át talán a legkönnyebben: a piac nettó eladásai 9.8, illetve 5.4 milliárd eurót tettek ki, habár a nemzetközi részvénypiaci klíma hatására a teljes nettó eszközállományuk 8.6, illetve 13.9 milliárd euróval csökkent.

Az angliai befektetési alapok meglehetősen szilárd értékesítési mutatóit szakértők a megtakarítások alapvető strukturális jellemzőivel magyarázzák: ellentétben az öreg kontinensen tapasztalható egyösszegű, sokszor spekulatív célú lakossági befeketetésekkel az Egyesült Királyságban sokkal elterjedtebbek a rendszeres, kisösszegű megtakarítások. Ez képezheti alapját a kedvezőtlen részvénypiaci környezet, és a csökkenő teljesítmények mellett is a folyamatos pozitív nettó értékesítésnek.

Ha összevetjük a befeketetési alapok szempontjából vezető európai országokat jelentős különbségeket fedezhetünk fel az eszközallokációban: míg Franciaország, és Belgium esetében valamelyest egyenletes eloszlást láthatunk, előbbinél a pénzpiaci eszközök túlsúlyával (38 %), addig az Egyesült Királyságban döntő fölényben (72 %) vannak a részvénypiaci eszközök. Ugyanakkor a Franciaországhoz képest kevesebb mint egytizednyi eszközzel rendelkező dán piacon lényegében csak kötvény-, és részvénypiaci eszközöket találhatunk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?