Neked való a tőzsde? - Nézzük meg!

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 14:00

Az elmúlt hetek, hónapok tőzsdei hullámvasútja számos befektető és talán sok kívülálló számára is lélegzetelállító volt, így okkal vetődik fel sokakban a kérdés, vajon tényleg nekik való-e a tőzsdézés. Jelen összeállításunkban néhány fontos tanácsra hívjuk fel a figyelmet, melyeket egytől-egyig neves és sikeres befektetők fogalmaztak meg, ezt követően pedig egy amerikai tesztet teszünk közzé, mely indikációt ad arra vonatkozóan, hogy érdemes-e elgondolkodnod a tőzsdézésen egyáltalán, vagy maradj a részvényalapoknál, ha részesedni akarsz a bika újjáéledéséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhány taktika

A közelmúlt eseményei megmutatták, hogy mind mentálisan, mind pénzügyileg elég felkészültnek kell lennie annak, aki komolyan gondolja a tőzsdei befektetést. Szakértők szerint alapvető követelmény, hogy a részvénybe fektetett pénzről legalább 3 évre képesek legyünk lemondani, a kapkodó adok-veszek ugyanis a legtöbb esetben nem vezet sok jóra.

A magyar befektetők előtt számtalanszor felvillantotta már a BÉT vezetése az amerikai adatokon alapuló statisztikát, mely szerint 15 éves távon mindig a részvény bizonyult a legjövedelmezőbb befektetésnek, ehhez azonban át kell tudni vészelni a nehéz időket. Lássunk néhány befektetési alapelvet, melyek segíthetnek, nehogy megégesd magad!

Vedd meg és tartsd!

Benjamin Graham alkotta meg 1954-ben a "value investing" fogalmat, mely elméletet azóta Warren Buffet a csúcsra járatta. A módszer lényege meglehetősen egyszerű:

- Mielőtt befektetnénk, vizsgáljuk meg a vállalatot!
- Csak olyan cég részvényeiből vásároljunk, aminek tökéletesen értjük az üzleti modelljét!
- A tőzsdei visszaeséseket, pánikokat vásárlásra kell kihasználni, ha bízunk az adott vállalatban.
- Egy-egy részvényt 3-5 évig érdemes tartani, éppen ezért jó előre meg kell határozni, hogy a szegmenstől mit várunk, hiszen zsugorodó piacon tevékenykedő cégbe fektetni hosszú távon öngyilkosság.

Meg kell vizsgálni a tőzsdei gyorsjelentések mellett a menedzsment képességeit is, és semmiképp nem szabad bevásárolni mielőtt elvégeztük volna saját elemzéseinket.

Pénzgyáros papírok

Az alacsonyabb kockázatviselési hajlandósággal rendelkező befektetők számára a legtöbb szakértő elsősorban olyan osztalékpapírokat ajánl, melyek esetében a cég fundamentálisan is meglehetősen kedvező helyzetben van, tehát jó esetben a folyamatos osztalék mellett az árfolyam is emelkedik.

Alábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk azzal, mire érdemes odafigyelni az osztalékpapírok esetében és felhívtuk a figylemet, hogy ebben az esetben sem beszélhetünk kockázatmentes befektetésről:

Szeretnél osztalékból élni? - Amit nem árt tudnod...

Ha mégis rábukkanunk a fenti leírásnak megfelelő cégre, ne lepődjünk meg, hogy reltíve magasan árazottak lesznek a részvényei. Nem árt persze tudni, hogy az ebbe a kategóriába besorolható cégek esetében is változhatnak a legfontosabb külső paraméterek, így mindenképpen követni kell a portfolióba tartozó vállalattal kapcsolatos eseményeket. Amennyiben befektetőként úgy ítéled meg, hogy a cég kompetitív előnyei nem maradhatnak fenn, meg kell szabadulni a papíroktól. Buffet tanácsa szerint az eredménynövekedés mellett a profit-marzsok alakulására és a jövőre vontkozó tervek változására érdemes odafigyelni.

Ne a kitaposott ösvényt válaszd!

Sokszor előfordul, hogy nekilódul a piac, egy-két vállalat papírjai azonban mintha nem vennék ki a részüket a rally-ból. Ez akár tökéletes befektetési lehetőséget is jelenthet, amennyiben a kérdéses cégek kiállják a minőség próbáját, azaz fundamentálisan rendben vannak.

A viselkedéselmélet szerint a befektetők hajlamosak túlreagálni egyes híreket, illetve csak azokra a részvényekre odafigyelni, melyekkel kapcsolatban pozitív hírek láttak napvilágot. Az ismertetett elmélet szerint függetleníteni kell magunkat a zajtól és legjobb meggyőződésünk szerint relatíve alacsonyan árazott, erős fundamentumokkal rendelkező cég papírjaiból kell venni. Ebben az esetben természetesen kisebb kockázatot futunk, mintha belevennénk egy már jelentősen felértékelődött sztárpapírba.

Az újoncokra is érdemes lehet odafigyelni!

A nagyobb kockázat, nagyobb hozam kategóriába tartoznak azok a cégek, melyek még nem régen mentek tőzsdére. Ezekről értelemszerűen kevesebb a hozzáférhető információ, mint a régi motorosokról, a múltbeli adatoknál azonban ebben az esetben sokkal fontosabb, hogy legyünk meggyőződve a cég növekedési kilátásairól.

Gondoljunk csak bele a Google példájába: a kibocsátás után befektetők megsokszorozhatták pénzüket, ha egy viszonylag áttekinthető üzleti modellben láttak fantáziát.

Neked való a tőzsde? - Teszteld le!

A következő kérdések megválaszolása segíthet annak eldöntésében, hogy érdemes-e egyedi részvénybefektetésen gondolkodnod.

Mennyi idős vagy?
A, 55 év vagy több
B, 36-55 év
C, 35 év alatt

A következő tív év során háztartásod éves jövedelme:
A, jelentősen csökkenni fog
B, az inflációnál kissé jobban emelkedik
C, több mint 15%-kal nő évente

Pénzügyileg kiért tartozol felelősséggel?
A, magamon kívül 3 emberért
B, magamon kívül 1 emberért
C, csak magamért

A bevételi forrásod
A, kockázatos
B, biztonságos
C, nagyon biztonságos

Milyen messze vagy fő pénzügyi céljaidtól?
A, kevesebb mint 1 év
B, 2-7 év
C, legalább 8-10 év

Mekkora megtakarítással rendelkezel?
A, nettó adós vagyok
B, 6 havi fizetésemnél kevesebb
C, a 2 éves fizetésem is megvan

Hol laksz?
A, albérletben, nincs ingatlan tulajdonom
B, hitelből vett lakásban
C, teljesen saját tulajdonú ingatlanban

Mikor mész nyugdíjba?
A, már nyugdíjas vagyok
B, még legalább 10 évig nem
C, 20-30 évig biztos nem

Értékelés: minden A válasz 1 pontot ér, a B 2-t, az C pedig 3-at, a pontok összesítését követően a következő kategóriák adódnak:

8-13 pont: nagyon alacsony kockázatviselő képesség - Maradj a befektetési alapnál, az egyedi részvénybefektetés nem neked való!

14-19 pont: portfoliód kis részét tartsd egyedi részvényekben, de főként a befektetési alapokban bízz!

20-24 pont: a tőzsdézés neked való, olvass minél többet a témában és mindent bele!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?