7 °C Budapest

A befektetők Mekkája? - Egy év alatt 74%

Pénzcentrum
2006. március 16. 10:19

Az előző évben elért 10,7 milliárd USD értékű nettó beruházásnak, a kb. 8%-os GDP-növekedésnek és a 300 millió "középosztályhoz“ tartozó, vásárlóképes indiainak köszönhetően a világ hetedik legnagyobb országa a befektetők "eldorádójává" vált. A piacban rejlő lehetőségeket felismerve a Raiffeisen Capital Management több mint öt éve forgalmazza a Raiffeisen-Eurázsia-Részvény Alapot, mely a magyarországi Raiffeisen ügyfelei számára is elérhető. Az Alap az elmúlt évben csaknem 74%-os hozamot produkált.

Az előző évben elért 10,7 milliárd USD értékű nettó beruházásnak, a kb. 8%-os GDP-növekedésnek és a 300 millió „középosztályhoz“ tartozó, vásárlóképes indiainak köszönhetően a világ hetedik legnagyobb országa a befektetők „eldorádójává” vált. A piacban rejlő lehetőségeket felismerve a Raiffeisen Capital Management több mint öt éve forgalmazza a Raiffeisen-Eurázsia-Részvény Alapot, mely a magyarországi Raiffeisen ügyfelei számára is elérhető. Az Alap az elmúlt évben csaknem 74%-os hozamot produkált.

 

„Bár India még nem tudott teljesen kilépni Kína árnyékából, az indiai befektetések sikertörténete is hasonlóan jól alakul“ - mondta Dr. Mathias Bauer, a piacvezető osztrák alapkezelő társaság, a Raiffeisen Capital Management (RCM) elnöke. „2005-ben egyedül a ‚Sensex’, indiai referenciaindex, 42%-os növekedést tudott elérni, értéke pedig az elmúlt három évben a háromszorosára emelkedett“. Az elmúlt évben a külföldi befektetők nettó 10,7 milliárd USD-t fektettek indiai értékpapírokba, és a tőkebeáramlás 2006-ban is további növekedést mutat. Bauer is egyetért más piaci megfigyelőkkel, miszerint “az indiai piacra irányuló befektetések ténylegesen realizált összege még a felét sem éri el az ezen a piacon befektetni szándékozott összegnek“.

 

A sárkány és az elefánt ázsiai versengése

 

„Lenyűgöző látni a (Japán után) két legnagyobb ázsiai nemzetgazdaság versengését. A magasabb növekedési mutatóknak, a nagyobb mértékű külföldi befektetéseknek és devizatartalékoknak köszönhetően a versenyben először Kína szerezte meg az elsőbbséget, de a diadalmenet megszakadni látszik, és a következő szakaszgyőzelem már Indiáé lehet“ – fogalmaz Bauer. Kevésbé ismert az a tény, hogy India Kína mögött csak kevéssel lemaradó növekedését lényegesen kevesebb erőforrással képes elérni. India például a kínai külföldi befektetések értékének mindössze csak a tizedét mondhatja magáénak, a hazai befektetések területén pedig csak fele akkora értékkel dicsekedhet, mint Kína. A szakemberek szerint ez a tény arra vezethető vissza, hogy Kína növekedése a források felhalmozásával, míg India esetében ugyanez a hatékonyság gyors növekedésével magyarázható. Hosszú távon szintén India mellett szól a kiforrottabb pénzügyi szektor, a jobb vállalati környezet és az indiai elit nyitott szemléletmódja.

 

Legfontosabb üzletágak: ipar, pénzügyi szektor, információtechnológia

 

Cyrus Golpayegani, a Raiffeisen Capital Management India-szakértője és a Raiffeisen-Eurázsia-Részvény Alap alapkezelője a befektetések területén elsősorban az ipar, a pénzvilág és az IT-üzletág értékpapírjaira koncentrál. Az olyan kulcsfontosságú szektorok, mint amilyen a befektetési javak, a vegyipar és az autó-, illetve az autóalkatrészeket gyártó ipar nyeresége a jól képzett szakemberekre és a piac méreteire vezethető vissza. 2015-re India 3,5 millió eladott autójával elérheti a német piac által produkált nagyságrendet. Az IT-üzletág mellett - amely Indiában a gazdasági felzárkózási folyamat húzóágazata – a gyógyszeripar számít különösen vonzónak. A forgalom és az export területén éves szinten több mint 10%-os növekedés tapasztalható, és az olyan cégek, mint a Ranbaxy vagy a Dr. Reddys a piacon forgalmazott készítményeknél olcsóbb, helyettesítő preparátumokat gyártó vállalkozások listavezetői közé tartoznak.

 

Raiffeisen-Eurázsia-Részvény Alap: Majdnem 74%-os hozam az elmúlt évben

 

A Raiffeisen Capital Management már régen felismerte a piacban rejlő lehetőségeket, és létrehozta a Raiffeisen-Eurázsia-Részvény Alapot, amely eszközeinek több mint negyedét az indiai részvénypiacon fekteti be. Az elmúlt évben a befektetők 73,8%-os értéknövekedésnek örülhettek.

 

Hatalmas növekedés és kimeríthetetlen lehetőségek

 

India vásárlóerő-paritását tekintve jelenleg a világ negyedik legnagyobb gazdasági hatalma. A bruttó hazai termék (GDP) az elmúlt években folyamatos 4-7%-os növekedést mutatott. 2005-re és az azt követő évekre pedig több mint 8%-os növekedést várnak. A különösen optimista indiaiak pedig, akik közé Manmohan Singh miniszterelnök is tartozik, már 10%-os növekedéssel számolnak. Mintegy 300 millió indiai tartozik jelenleg ahhoz az új középosztályhoz, ahol az egy háztartásra jutó évi jövedelem 4.500 és 23.000 amerikai dollár között mozog. Az előrejelzések szerint 2010-ig India fogyasztói piaca eléri a 400 milliárd dolláros árbevételt, és így e téren az ötödik helyre lép elő a világranglistán. India lakosságának 70%-a 35 évnél fiatalabb, ebből következően India városokban élő fiataljainak köszönhetően, illetve a szerepek változó értelmezésének következtében is, várhatóan elsősorban a magánszférában érzékelhető majd hatalmas keresletnövekedés. Ezt egészíti ki az a tény is, hogy India a kedvező stratégiai konstellációból is profitál. A szocializmustól való elfordulás ellenére jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, körvonalazódni látszik a pakisztáni békefolyamat, a korábbi háborús ellenség, Kína pedig tudatosan figyeli a szubkontinens fellendülését, a többi ázsiai ország pedig, valamint legfőképp az USA Delhit Peking vetélytársaként ünnepli. E tekintetben csak Európa látszik nagyon tartózkodónak.

 

A világ legnagyobb demokráciájának kihívásai

 

A világ 1,1 milliárd főt számláló legnagyobb demokráciájának azonban hatalmas problémákkal is szembe kell néznie. Éves szinten több mint 12 millió új munkahelyet kell teremtenie az újonnan munkába lépők számára. „India növekedésre van ítélve” fogalmazza meg a helyzetet találóan Golpayegani, ugyanis 300 millió embert kell kiemelni a – sokszor nyomorúságos – szegénységből (ezek közül az emberek közül a legtöbbnek kevesebb, mint napi egy dollárból kell megélnie) és biztosítani számukra a középosztályba való felemelkedést. Erre pedig csak legalább 8%-os növekedési ráta mellett van esély. India infrastruktúrája gigantikus beruházásokat igényel, ugyanis a kikötők, a repterek, az utcák és az elektromos hálózatok is reménytelenül túlterheltek. Az indiai kormány költségvetési programja az elkövetkezendő hét évben csak az úthálózat építésére 37 milliárd dollárt irányoz elő. Sürgetően szükség van továbbá a politikai reformokra is. A munkaerőpiac reformja, a kereskedelmi nyitás és az állami vállalatok eladása régóta húzódik. Az ipar és a mezőgazdaság, amelyek az indiai lakosság kb. 60%-a számára sok esetben csak szűkös megélhetést biztosítanak, modernizálásra szorulnak. Az országot a parttalan bürokrácia és korrupció jellemzi, amelyet sok indiai illetőségű üzletember csak azért visel el, mert a jelenleg kimondottan magas nyereségmutatók gyógyírt jelentenek a sebekre.

 

A stabilitás szempontjából a költségvetési hiány jelenti a legnagyobb veszélyt. Az államháztartási hiány nagyon lassan csökken, és jelenleg a GDP jó 4%-át teszi ki. A költekezőbb tartományokat is beleszámítva 2005-ben ugyanez a szám 8,4% volt, az államadósság szintje pedig a GDP 90%-ának felelt meg.

 

Virágzó – de már semmi esetre sem olcsó - tőkepiac

 

Az erőteljes tőkebeáramlás következményeként azonban az is elmondható, hogy az indiai részvénypiac egyáltalán nem tartozik az olcsó piacok közé. A Sensex részvényei általában a várható nyereség 17,6-szorosáért cserélnek gazdát, ami az MSCI Emerging Markets Index 12,8-as árfolyam-nyereség arányszámát is lényegesen felülmúlja. A jegybank várható további kamatemelése a részvénypiac szempontjából negatív tényezőnek tekinthető, az értékelési szint más ázsiai piacokhoz képest nagyon magas. Mindezek ellenére a gazdaság egészét nézve mégis jók a kilátások. A várakozások szerint a következő negyedévekben különösen a technológiai és szoftveripari értékpapírok realizálnak majd átlagon felüli hozamokat. A nemzetközi tőke beáramlása azonban tovább folytatódik. A széleskörűen megosztott részvényesi körben jelenleg 84%-ot képviselnek a külföldi befektetők. Indiában elsősorban a japán (a Japánban létesített, kimondottan Indiára specializálódott alapok eszközértéke több mint 3,1 milliárd amerikai dollár) és a Perzsa-öbölből érkező befektetők terveznek nagymértékű befektetéseket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem