22 °C Budapest
Tömegével keresnek vendéglátósokat a Balatonnál: 1 milliós fizetés sem ritka 2024-ben, diploma sem kell

Tömegével keresnek vendéglátósokat a Balatonnál: 1 milliós fizetés sem ritka 2024-ben, diploma sem kell

2024. június 7. 13:02

A szezonális munkavállalók versenyképes bérekre számíthatnak a Balatonnál: a szakácsok órabére 2 500-3 500 forint között mozog, míg a konyhai kisegítők 2 000-3 000 forintot kereshetnek óránként. Ezen felül számos munkaadó szállást és étkezést is biztosít, ami jelentős könnyebbséget jelent a dolgozóknak. Egy egész szezon alatt a szakácsok akár nettó 1,8 millió forintot is megkereshetnek, végzettséget a legtöbb helyen nem várnak el, de az igényesség mindenhol alapfeltétel. Fontos azonban kiemelni, hogy a munka fizikailag és szellemileg is megterhelő, napi 10-12 órás műszakokkal kell számolni a jelentkezőknek. 

Ahogy beköszöntött a nyári szezon, a Balaton partján található hotelek és vendéglátó egységek újra megnyitották kapuikat a turisták előtt. A régió legnagyobb vonzereje, a Balaton, nemcsak a pihenni vágyókat, hanem a munkavállalókat is vonzza, hiszen a nyári időszakban rengeteg új munkahely nyílik meg a vendéglátás területén. 

A legtöbb balatoni szálloda és étterem szakácsokat és konyhai kisegítőket keres, akik gyorsan és hatékonyan képesek dolgozni a nyári szezon nyújtotta pörgésben. Az elvárások között szerepel a szakácsok esetében a megfelelő szakképzettség, korábbi tapasztalat, kreativitás és a higiéniai előírások betartása. A konyhai kisegítők esetében fontos a megbízhatóság, a jó fizikai állóképesség és a csapatmunkában való jártasság.

Bérek és juttatások

A balatoni hotelek versenyképes béreket kínálnak a szezonális munkavállalóknak. Szakácsok esetében az órabér általában 2 500-3 500 forint között mozog, a tapasztalat és a munkakörülmények függvényében. A konyhai kisegítők 2 000-3 000 forint közötti órabérre számíthatnak, de akadnak helyek, ahol nekik is több bért tudnak biztosítani. Emellett sok munkaadó biztosít szállást és étkezést is, ami jelentős könnyebbséget jelent a dolgozóknak. A következő táblában megnéztünk néhány konkrét álláshirdetést, hogy mennyit fizetnek egyes helyeken.

A juttatások között gyakran szerepel még a közlekedési költségek hozzájárulása, kedvezményes vagy ingyenes sportolási lehetőségek, valamint a szabadidős programokon való részvétel. Számos szálloda igyekszik vonzóvá tenni az állásokat különféle bónuszokkal és juttatásokkal, mint például szezonvégi prémiumokkal és kedvezményekkel a szálloda szolgáltatásaira.

Ha a fenti árakkal számolunk az látható, hogy összességében, ha valaki egy egész nyári szezont végigcsinál egy vendéglátóhelyen, akkor egészen szép félretett pénzre tehet szert. Pláne, ha azt is hozzávesszük, hogy sok hely szállást és ellátást is biztosít, így ezekkel a kiadásokkal nem kell számolni. Átlagosan egy szakács havonta 550 000- 600 000 forintot keres nettó,

tehát 3 hónap alatt ennek a háromszorosa nettó 1,6- 1,8 millió forint kereshető meg egy szezon alatt.

Ha feltesszük, hogy valaki vásárol magának plusz dolgokat, szórakozik akkor is jó becslésnek tekinthető, hogy a nyári szezon alatt 1- 1,2 millió forint jó eséllyel megtakarítható. De fontos kiemelni, hogy ez a munka sok lemondással jár együtt és nagyon sokat kell dolgozni. A napi 10-12 órás műszak számít alapnak a legtöbb helyen és egy héten maximum 1- 2 szabadnap jár. Tehát mind fizikailag és szellemileg is nagyon megterhelő munka. 

Ezeket a béreket összevetve az KSH 2024 januárjában meghatározott bruttó és nettó bérekkel megállapítható, hogy ahhoz képest is jó fizetésnek számít. Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt. De itt is kiemelendő, hogy ezek az értékek a klasszikusnak számító 40 órás teljes munkaidős állásokból lettek kiszámolva, míg a balatoni nyári szezon alatt dolgozó vendéglátósok egy héten alaphangon 50- 60 órákat dolgoznak ezért a kimagaslónak számító illetményért. A vendéglátószektorban dolgozók átlagos bruttó bére januárban 398 100 forintra jött ki, ehhez képest a nettó 550 ezer körüli bér szintén kifejezetten kecsegtetőnek tűnik. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban már foglalkoztunk a nyári szezonban jellemző konyhai munkák piacán felmerülő toborzásokkal. Ausztriában is tárt karokkal várják a magyar munkavállalókat, hasonló feltételekkel, mint a balatoni vendéglátóhelyek. Általában teljes ellátást, szállást, a hotel adta lehetőségek kikapcsolódásra használatát kínálják. Ami még érdekesség, hogy bérek tekintetében is nagy hasonlóságokat látni, átlagosan nettó 550 ezer és 650 ezer forint körül mozognak az osztrák hotelekben is a nettó havi bérek.

Ennyibe kerülnek az ételek a Balatonnál idén 

A Pénzcentrum nem csak a nyári szezonban esedékes munkák béreit vizsgálta meg, már több cikkünkben megnéztük azt is, hogy a klasszikusnak számító büfés ételekre mekkora tételt kell számolni a nyaralóknak. A lángos, amely sok magyar és ide látogató külföldi kedvence is némi dráguláson esik át, egy sajtos-tejfölös lángosra közel 2 000 forinttal kell számolnunk. 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem