13 °C Budapest
Oviedo. Asturias.

Temetési szabadság 2023: mutatjuk, a temetési szabadság meddig vehető ki 2023 évében!

2023. február 4. 12:08

A magyar munkavállalók részére a Munka Törvénykönyve lehetővé teszi az úgynevezett rendkívüli szabadság, köznyelven temetési szabadság igénylését arra az esetre, ha az alkalmazott egyik hozzátartozója életét veszti. Járjunk utána, mi a temetési szabadság lényege, a temetési szabadság hány nap, illetve, hogy a temetési szabadság meddig vehető ki 2023 évében!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a temetési szabadság, a temetési szabadság mely hozzátartozók halála esetén vehető ki (pl. nagybácsi, nagynéni temetési szabadság, temetési szabadság nagyszülő halála esetén) és mennyi a temetési szabadság időtartama. A temetési szabadság meddig vehető ki 2023 hatályos szabályai alapján, kik minősülnek hozzátartozóknak a temetési szabadság szabályai szerint?

Mikor jár a temetési szabadság?

Magyarországon mindenkinek jár a 2 napos temetési szabadság, avagy a rendkívüli szabadság hozzátartozója halála esetére, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. A temetési szabadság az alapszabadságokon és a pótszabadságokon felül jár a dolgozóknak; szabályain évek óta nem változtattak.

Temetési szabadság: a hozzátartozók köre

A temetési szabadság akkor jár egy magyar dolgozónak, ha valamelyik hozzátartozója életét veszti. A temetési szabadság igénylése szempontjából a következő személyek minősülnek hozzátartozónak:

  • temetési szabadság házastárs, élettárs halála esetén;
  • az egyenesági rokonok halála, illetve az egyeneságbeli rokonok házastársának halála esetén (temetési szabadság nagyszülő, szülő, gyermek, unoka halála esetén);
  • a házastárs egyeneságbeli rokonainak, testvéreinek halála esetén;
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, ugyanígy örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő halála esetén;
  • testvérek házastársának halála esetén jár a temetési szabadság 2023 évében.

Temetési szabadság 2023

A Munka Törvénykönyvének 55. §-a rendelkezik a munkavégzés alóli mentesülés szabályairól; a törvények a fizetett- és fizetés nélküli szabadságok igényelhetőségét is összegzik. A rendkívüli szabadság, avagy a temetési szabadság 2023 évében is változatlanul igényelhető, időtartama 2 munkanap, hogy a dolgozó részt tudjon venni szerette temetésén, segédkezhessen családtagjainak az intézkedésben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meddig vehető ki a temetési szabadság 2023 évében?

A temetési szabadság a halálesetet követően bármikor kivehető, nincs konkrét dátumhoz kötve (pl. előfordulhat, hogy az elhalálozás és a végső nyugalomra helyezés között hosszabb idő telik el), azonban a temetési szabadság igénylése úgy etikus, ha valóban a hozzátartozó temetésének idejére használjuk fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?