2 °C Budapest
LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 16:  Water drips from a domestic tap, United Kingdom.

Kevés háztulaj tudja: ezeket 8-10 évenként ki kell cserélni otthon, különben jön a büntetés

2022. október 5. 10:04

Kevés lakástulaj tud róla, de bizony a vízórát nyolc évente kötelező lecserélni, különben a szolgáltató felbontja a szerződést. Megnéztük, mennyibe kerül most a csere a vízműveknél - merthogy ezt is a tulajdonosnak kell kifizetni -, és mint kiderült, az sem mindegy, hogy az év melyik szakában esedékes a művelet. Szerencsére a gáz- és áramszolgáltatók a saját költségükön cserélik az órákat.

Tudtad, hogy a mellékvízmérő, azaz ismertebb nevén a vízóra nem üzemelhet korlátlan ideig, és komoly költségvonzata lehez, ha elfelejted kicserélni? Pedig így van: a jogszabályok szerint egy mérő mindösszesen 8 évig használható, és a cserét úgy kell intézni, hogy az ne fusson túl ezen az intervallumon. A költségeket pedig a tulajdonosnak kell állnia.

És a törvény értelmében mérést kizárólag hiteles mérőeszközzel lehet végezni, a szolgáltató és a felhasználó közötti tényleges elszámolás alapja csak ilyen eszköz lehet. A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) törvényes, sértetlen tanúsító jele (plomba, matrica) bizonyítja.

Szerencsére a vízmű is jelzi, ha hamarosan esedékes lenne a csere. A műveletet mi magunk is elvégezhetjük, vagy hívhatunk saját szerelőt, de ebben az esetben a papírmunka is ránk vár, illetve a közös képviselőnkkel is nekünk kell rendezni a kérdést. Ezután pedig az új mérőt a vízművek szakembereinek kell üzembe helyezni.

Egyszerűbb, ha választunk egy szakit a szolgáltató szerződött partnerei közül, vagy közvetlenül a szolgáltatónál kérjük a cserét - ebben az esetben ők intéznek mindent. Ha például a Fővárosi Vízműveket bíznánk meg a feladattal, akkor

két mérő (hideg+meleg) cseréjéért akár 60 ezer forintot is elkérhetnek a szakemberek.

De nem mindegy, hogy az év melyik időszakában kérjük a cserét, sőt az árlista szerint az is befolyásolja a díjat, ha hétköznap, hétvégén, vagy az esti órákban szeretnénk elvégeztetni a műveletet. Ha egyszerre több lakásban is esedékes a mérőcsere, akkor valamivel olcsóbban vállalják, szóval érdemes lehet a szomszédokat körbekérdezni, mielőtt megrendeljük a szolgáltatást.

Az időpontválasztással legyünk körültekintőek, mert ha valamiért az ügyfél hibájából meghiúsul a mérőcsere, azért is külön fizetni kell.

Eddig hiteles a gázóra, villanyóra

Ha ez nem lenne elég, akkor a villany- és gázórák hitelességét is figyelni kell, mert ezekre is hasonló szabályok vonatkoznak, mint a vízórára. Annyi a különbség, hogy

Az ingatlantulajok dolga annyival egyszerűbb ezek esetében, hogy a gázórák és a villanyórák a közszolgáltatók tulajdonában állnak, a hitelességi idejük lejáratakor így azokat a saját költségükön kötelesek kicserélni.

Viszont fontos tudni, hogy a mérőórák épségéért, állagáért minden esetben a fogyasztók felelnek! Így, ha bármilyen sérülést, rendellenességet tapasztalunk, azt azonnal jelentsük be a szolgáltatónál, elkerülve a későbbi kellemetlenségeket, követeléseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?