26 °C Budapest
Serious millennial man using laptop sitting at cafe table, focused guy in suit communicating online, writing emails, distantly working or studying on computer in public place.

Brutális munkaerőhiánnyal küzd a magyar gazdaság: meglepő helyről jöhet a segítség

2022. július 4. 12:31

Az elmúlt évben a hazai feldolgozóipar mintegy 69 százaléka szembesült munkaerőhiányra visszavezethető nehézségekkel. A problémát leginkább atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével – például távmunka vagy részmunkaidő útján – és diákmunka alkalmazásával próbálták kezelni a munkáltatók. Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy a dolgozók képzésébe fektetett energia lehet a legmegfelelőbb megoldás a tehetséghiány enyhítésére, többek közt azáltal, hogy növeli az alkalmazottak hozzáértését, hatékonyságát egy adott feladatkör esetében.

Az ipari vállalkozások életében gyakorlatilag mindennapos eset, hogy a munkavállalói kapacitás hiánya gátat szab a pénzügyi fejlődésnek. Gyakran nem tudnak elvállalni bizonyos megrendeléseket, illetve meglévő projektjeiket is csak hosszabb határidő alatt képesek elvégezni. Az sem ritkán fordul elő, hogy ebben a feszült helyzetben plusz nyomást tesznek a munkáltatók a mérnökökre, ami a munkavégzési hatékonyság romlásához, de végső esetben a dolgozók felmondásához is vezethet. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet idei felmérése szerint a magyar feldolgozóipari cégek bő 69 százaléka küzdött munkaerőhiányból adódó problémákkal 2021-ben. Ráadásul a kutatásban részt vevő vállalatok több mint két ötöde úgy véli, hogy az elkövetkező időszakban csak súlyosbodni fognak a tehetséghiány következtében kialakult nehézségek.

Az emberi erőforrás csökkenésének kezelésére a feldolgozóipar elsősorban a diákmunkát látja megoldásnak; a vállalkozások 48,3 százaléka alkalmazza ezt a módszert a nehézségek enyhítésére. Emellett a cégek 41,5 százaléka kínál részmunkaidős és távoli munkavégzési lehetőséget a dolgozóinak, hogy vonzóbb legyen a munkavállalók szemében. Míg a meglévő munkavállalók munkaterheit bevallottan a feldolgozóipari szereplők 26,5 százaléka növelte, addig olyan munkaerőigény-csökkentő beruházásokat, mint például az alkalmazottak képzése vagy innovatív technológiák beszerzése, csupán 24,5 százalék vitt véghez.

Több vezető gondolkodik úgy a feldolgozóiparban, hogy ha egy mérnök használt már valamilyen szoftveres megoldást, akkor az összes többi programot is tudja oktatás nélkül használni. Így sajnos nem alapvető az a gyakorlat, hogy a kollégákat elküldjék valamilyen iparági képzésre, pedig a munkavállalók tanításába fektetett anyagi ráfordítás akár már rövid távon, hatványozottan megtérülhet

– állítja Virág Péter, az EuroSolid Zrt. alkalmazásmérnöke. Az Egyesült Államokban az American Society for Training & Development (Képzésért és Fejlesztésért Felelős Amerikai Társaság) már húsz évvel korábban is vizsgálta az oktatás hatását a cégek gazdasági teljesítményére. Akkor arra jutottak, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

azok a vállalkozások, amelyek átfogó képzési lehetőségeket kínálnak az alkalmazottaiknak, átlagosan 218%-kal magasabb bevételt értek el munkavállalónként, mint a fejlesztési programmal nem rendelkező versenytársaik.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?