35 °C Budapest
Oktogon Autumn Cityscape with Pedestrians and Wolt Food Delivery Drivers, Bike Couriers in Andrássy Avenue and Grand Boulevard, Terézváros, 6th District of Downtown Budapest, Hungary, Europe on a Sunny Saturday Afternoon in November 2021 - Andrássy Avenue is a boulevard in Budapest, Hungary, dating back to 1872. Lined with spectacular Neo-renaissance mansions and townhouses featuring fine facades and interiors, it was recognized as a World Heritage Site in 2002. It is also one of Budapests main shopping streets, with fine cafes, restaurants, theaters, embassies and luxury boutiques.

Itt a mesterterv: így enyhülhetne az égető nyári munkaerőhiány a fővárosban

2022. június 20. 16:33

A bérjellegű juttatásokhoz hasonlóan a felszámolási költségek körébe vonná a kisgyerekkel otthon lévők és a nyugdíjas munkavállalók munkabérét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT). A két érdekvédelmi szervezet csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvényt módosító javaslata a szezonális munkaerőhiány hatékonyabb enyhítése mellett az iskolaszövetkezetekhez hasonlóan nagyobb anyagi biztonságot adna a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat tömörítő szövetkezetek tagjainak.

A BKIK az OSZT-vel közösen a csőd- és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt módosító javaslat benyújtását kéri jogalkotótól a szövetkezeti tagok jövedelmének védelme és a budapesti vállalkozások munkaerőpiaci nehézségeinek csökkentése érdekében. Javaslatuk célja, hogy a felszámolási költségek körébe – más tartozásokat megelőzően –a kisgyermekkel otthon lévők és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek természetes személy tagjai részére járó díjak is bekerüljenek.

A BKIK és az OSZT módosító javaslata szerint felszámolási eljárás esetén a két szövetkezeti típus tagjainak a jövedelme is az adós munkáltatót terhelő munkabérrel és egyéb bérjellegű juttatásokkal esne egy kategóriába, hasonlóan az iskolaszövetkezetekre vonatkozó jelenlegi szabályozáshoz. Ez azt jelenti, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek is ki kell fizetni a munkabért a munkáltató fizetésképtelensége esetén.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál fontosnak tartjuk, hogy a szövetkezeti formában munkát vállaló kismamák és nyugdíjasok a munkavállalói bérekhez hasonló védelem alatt dolgozhassanak. A felszámolási eljárás miatti bizonytalanság kiiktatásával ráadásul növelhető a munkavállalói kedv és enyhülhet a szezonális és az általános munkaerőhiány is, amely jelentősen hozzájárulhat a hazai vállalkozások versenyképességéhez

– mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. A BKIK-t és az OSZT-t a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Közész) és a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete kereste meg azzal a céllal, hogy a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény által nyújtott biztosítékok a nyugdíjas és kisgyermekes szövetkezetek dolgozóit is segíthessék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisgyermekes szövetkezetek 2021. óta segítik a GYES-en, GYED-en lévő szülők munkavállalását, a nyugdíjasokat támogató szövetkezeti formát 2017-ben vezették be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?