27 °C Budapest
This is a closeup from green and red oil painting on linen canvas made with high quality artist paints and tools. Showing paintbrush strokes and traces from palette knives. Photographed in daylight with Canon 5D Mark II and Sigma 50mm macro lens. Suitable as backgrounds, wallpaper or decorative art. Created by me.

Ha ezt a 4 pontot betartod, nem kopik fel az állad fiatal tehetségként: így kerülhető el a sanyarú sors

2022. május 11. 17:02

Bármilyen művészeti területről legyen is szó, egy biztos: a siker útja nem egyenes és kiszámítható. Van, aki hirtelen robban be a köztudatba, és van, aki hosszú évekig próbálkozik, miközben bevételhez alig jut. A fiatal művészeknek éppen ezért a saját területükön való elmélyedés mellett érdemes tudatosan gondolkodniuk karrierjük építésén is – nekik adnak most szakértők öt tippet ahhoz, hogy valóban sikerre vigyék munkásságukat.

Ismerd a szakmai elvárásokat

„Ahhoz, hogy az ember érvényesülni tudjon művészként, szükség van az adott terület normáinak elsajátításához. Fontos, hogy megismerjük az adott művészeti ágban dolgozó kollégák véleményét és azt a szabályrendszert, amiben alkotni és működni kell – javasolja Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari karának dékánja. – Ha nem vesszük figyelembe saját szakmai közegünk elvárásait, könnyen a partvonalra kerülhetünk akkor is, ha egyébként komoly munkát fektetünk az alkotásba.” A dékán szerint ezeket az elvárásokat úgy ismerhetjük meg a legkönnyebben, ha kapcsolatokat építünk és aktívan részt veszünk saját szakmai közegünk életében – képzésekre, előadásokra járunk, és szakmánk gyűjtőközegeit is feltérképezzük.

Legyen saját hangod

A művészeti területeken az tűnhet ki, aki valami egyedit mutat: éppen ezért fontos, hogy alkotóként kialakuljon személyes hangunk és saját alkotói szemléletünk. Ehhez nélkülözhetetlen a magas fokú önismeret és a világlátás. Ha nem tudjuk, hol állunk neki saját hangunk megtalálásának, segítséget jelenthez, ha tevékenységünket és fejlődésünket folyamatosan figyeljük és naplózzuk – így alakulhat ki következetes és a külvilág számára is érthető, átlátható művészi portfóliónk. A folyamatos önreflexió révén elkerülhetjük a tévutakat is, így gyorsabban juthatunk el egyedi stílusunkhoz, hangunkhoz - áll a METU közleményében.

Válassz jó mentorokat és társakat

„Az alkotóegyetemi közösség megteremti a teret az együtt gondolkodásra és egymás inspirálására. A gyakorló művészekből álló, és így az adott terület szakmai elvárásait jól ismerő oktatói csapat mentori segítséget ad, a diákok pedig alkotótársként tekintenek egymásra a közös munka során" - vélekedett Csizmadia Péter. Ha együtt gondolkodunk másokkal, nem csak a munkafolyamatok terén tanulhatunk el hasznos dolgokat, de szemléletmódunk is összetettebbé válhat.

A kulcs: kitartás és motiváció

Thomas Edison egyszer azt mondta: a kreativitásnak csupán 1 százaléka ihlet, 99 százaléka viszont fáradtság és veríték. Csizmadi Péter szerint sokan azt gondolják, a művész ihletett pillanatokban dolgozik, azonban ez az állapot csak elenyésző része a kreatív tevékenységnek: az igazi munka az ihlet utáni megvalósítási folyamatban van. Ahhoz, hogy megfelelő formába öntsük azt a gondolatot, ami kialakul a fejünkben egy-egy kérdéskörrel, társadalmi problémával kapcsolatban, rengeteget kell dolgoznunk, amihez kitartásra és erős motivációra, kíváncsiságra van szükség. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az ihlet után nem fektetnek elegendő munkát a kidolgozásba, ezért végül sosem véglegesítik munkáikat. A dékán szerint viszont az alkotás öröme, amit az elvégzett munka után érzünk majd, pótolhatatlan – és a kulcsa annak, hogy művészként megéljünk a tevékenységünkből.

Ne félj kommunikálni és eladhatóvá tenni a művészetedet

Hiába átgondolt és különleges a művészetünk, ha nem találunk módot arra, hogy értékesítsük. Erre szerencsére ma már számos lehetőségünk van: a közösségi média gyors és kényelmes lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és viszonylag alacsony költségráfordítással a galériákat és hivatalos művészeti platformokat kikerülve akár saját webshopot is létrehozhatunk. Sokan azonban félnek nyíltan kommunikálni alkotói tevékenységükről vagy beárazni azt. Félelmeinken érdemes túllépni, ha a szigorú kritériumok útvesztőin túl is szeretnénk megélni alkotói munkánkból. Az online jelenlét természetesen szintén tervezéssel és munkával jár – azonban, ha okosan használjuk ki ezeket a lehetőségeket, könnyen egy sikeres művészeti vállalkozás élén találhatjuk magunkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti tippek segítenek a művészeti területen való érvényesüléshez, ám Csizmadi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a művészeti értéket végső soron a közönség és a piac véleményezi.

Az alkalmazott művészetekben a nagy kérdés az, hogyan tudja megteremteni a művész az egyéni alkotói hang kialakítása és a piaci elvárások közötti egyensúlyt

- vélekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?