7 °C Budapest
This is a closeup from green and red oil painting on linen canvas made with high quality artist paints and tools. Showing paintbrush strokes and traces from palette knives. Photographed in daylight with Canon 5D Mark II and Sigma 50mm macro lens. Suitable as backgrounds, wallpaper or decorative art. Created by me.

Ha ezt a 4 pontot betartod, nem kopik fel az állad fiatal tehetségként: így kerülhető el a sanyarú sors

2022. május 11. 17:02

Bármilyen művészeti területről legyen is szó, egy biztos: a siker útja nem egyenes és kiszámítható. Van, aki hirtelen robban be a köztudatba, és van, aki hosszú évekig próbálkozik, miközben bevételhez alig jut. A fiatal művészeknek éppen ezért a saját területükön való elmélyedés mellett érdemes tudatosan gondolkodniuk karrierjük építésén is – nekik adnak most szakértők öt tippet ahhoz, hogy valóban sikerre vigyék munkásságukat.

Ismerd a szakmai elvárásokat

„Ahhoz, hogy az ember érvényesülni tudjon művészként, szükség van az adott terület normáinak elsajátításához. Fontos, hogy megismerjük az adott művészeti ágban dolgozó kollégák véleményét és azt a szabályrendszert, amiben alkotni és működni kell – javasolja Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari karának dékánja. – Ha nem vesszük figyelembe saját szakmai közegünk elvárásait, könnyen a partvonalra kerülhetünk akkor is, ha egyébként komoly munkát fektetünk az alkotásba.” A dékán szerint ezeket az elvárásokat úgy ismerhetjük meg a legkönnyebben, ha kapcsolatokat építünk és aktívan részt veszünk saját szakmai közegünk életében – képzésekre, előadásokra járunk, és szakmánk gyűjtőközegeit is feltérképezzük.

Legyen saját hangod

A művészeti területeken az tűnhet ki, aki valami egyedit mutat: éppen ezért fontos, hogy alkotóként kialakuljon személyes hangunk és saját alkotói szemléletünk. Ehhez nélkülözhetetlen a magas fokú önismeret és a világlátás. Ha nem tudjuk, hol állunk neki saját hangunk megtalálásának, segítséget jelenthez, ha tevékenységünket és fejlődésünket folyamatosan figyeljük és naplózzuk – így alakulhat ki következetes és a külvilág számára is érthető, átlátható művészi portfóliónk. A folyamatos önreflexió révén elkerülhetjük a tévutakat is, így gyorsabban juthatunk el egyedi stílusunkhoz, hangunkhoz - áll a METU közleményében.

Válassz jó mentorokat és társakat

„Az alkotóegyetemi közösség megteremti a teret az együtt gondolkodásra és egymás inspirálására. A gyakorló művészekből álló, és így az adott terület szakmai elvárásait jól ismerő oktatói csapat mentori segítséget ad, a diákok pedig alkotótársként tekintenek egymásra a közös munka során" - vélekedett Csizmadia Péter. Ha együtt gondolkodunk másokkal, nem csak a munkafolyamatok terén tanulhatunk el hasznos dolgokat, de szemléletmódunk is összetettebbé válhat.

A kulcs: kitartás és motiváció

Thomas Edison egyszer azt mondta: a kreativitásnak csupán 1 százaléka ihlet, 99 százaléka viszont fáradtság és veríték. Csizmadi Péter szerint sokan azt gondolják, a művész ihletett pillanatokban dolgozik, azonban ez az állapot csak elenyésző része a kreatív tevékenységnek: az igazi munka az ihlet utáni megvalósítási folyamatban van. Ahhoz, hogy megfelelő formába öntsük azt a gondolatot, ami kialakul a fejünkben egy-egy kérdéskörrel, társadalmi problémával kapcsolatban, rengeteget kell dolgoznunk, amihez kitartásra és erős motivációra, kíváncsiságra van szükség. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az ihlet után nem fektetnek elegendő munkát a kidolgozásba, ezért végül sosem véglegesítik munkáikat. A dékán szerint viszont az alkotás öröme, amit az elvégzett munka után érzünk majd, pótolhatatlan – és a kulcsa annak, hogy művészként megéljünk a tevékenységünkből.

Ne félj kommunikálni és eladhatóvá tenni a művészetedet

Hiába átgondolt és különleges a művészetünk, ha nem találunk módot arra, hogy értékesítsük. Erre szerencsére ma már számos lehetőségünk van: a közösségi média gyors és kényelmes lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és viszonylag alacsony költségráfordítással a galériákat és hivatalos művészeti platformokat kikerülve akár saját webshopot is létrehozhatunk. Sokan azonban félnek nyíltan kommunikálni alkotói tevékenységükről vagy beárazni azt. Félelmeinken érdemes túllépni, ha a szigorú kritériumok útvesztőin túl is szeretnénk megélni alkotói munkánkból. Az online jelenlét természetesen szintén tervezéssel és munkával jár – azonban, ha okosan használjuk ki ezeket a lehetőségeket, könnyen egy sikeres művészeti vállalkozás élén találhatjuk magunkat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fenti tippek segítenek a művészeti területen való érvényesüléshez, ám Csizmadi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a művészeti értéket végső soron a közönség és a piac véleményezi.

Az alkalmazott művészetekben a nagy kérdés az, hogyan tudja megteremteni a művész az egyéni alkotói hang kialakítása és a piaci elvárások közötti egyensúlyt

- vélekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm