35 °C Budapest
Végleg vége az OKJ-képzéseknek: ezekkel az új szakmákkal robbanthatsz bankot most

Végleg vége az OKJ-képzéseknek: ezekkel az új szakmákkal robbanthatsz bankot most

2022. április 9. 07:03

Az OKJ-s képzés a döntéshozók szerint már elavult volt, és számos olyan képzett szakembert adott, akik nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, hiszen nem volt igazán szükség az általuk megszerzett tudásra. Mutatjuk, mi van most helyette, hány szakma maradt meg, és melyeket érdemes kitanulni jó fizetés remányében.

Tavaly januártól a felnőttképzési rendszer teljesen megváltozott, a hagyományos OKJ-s lista megszűnt. A gyorsan változó technológiák, az egyre nagyobb teret kapó digitalizáció ráirányította a figyelmet a hazai felnőttképzési rendszer hiányosságaira, 2019-ben született meg a döntés a rendszer több lépcsőben történő megújításáról – ahogy erről a Pénzcentrum is beszámolt.

A megújult felnőttképzési rendszer szerinti képzések 2020. szeptember 1-jétől indíthatók, de ezzel párhuzamosan, 2022. december 31-éig a korábban hatályos jogszabályok alapján működő képzések is folytathatók. Az OKJ a döntéshozók szerint már elavult volt, és számos olyan képzett szakembert adott, akik nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, hiszen nem volt igazán szükség az általuk megszerzett tudásra. Éppen ezért radikálisan lecsökkentették a megszerezhető, államilag elismert szakképzések számát. Persze nagy kérdés, hogy beleszólhat-e az ’állam’, mit tanuljon egy felnőtt a saját szabadidejében, vagy akár ő maga is eldönthetné ezt a kérdést. Nyilván gazdasági szempontok mentén szükség van szigorú iránymutatásra, ugyanakkor, ha felnőttként kezelik az állampolgárokat, erre ritkábban kerül sor.

Nem épp népszerű?

Bár az elmúlt időszakban növekvő tendenciát mutat, nemzetközi összehasonlításban továbbra is döbbenetesen alacsony hazánkban a felnőttképzésben részt vevők száma. Míg a balti államokban a szakmát tanuló felnőttek aránya megközelíti a 30 százalékot, az EU-átlag pedig 11 százalék körül mozog, addig Magyarországon ez az arány mindössze 6-7 százalék körül alakul. A képzésben részt vevő személyek számának növelése elengedhetetlen feltétele annak, hogy csökkenjen a betöltetlen álláshelyek száma.

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszerét 2021-től felváltó szakmai képzések megújult rendszerében a Szakmajegyzékben szereplő szakmák mellett további szakképesítéseket is lehet szerezni a szakképző intézményekben vagy a felnőttképzőkben Ezek államilag elismert tanúsítványt adnak, s nyújtanak szakmai és gyakorlati jártasságot. Az alapszakmákat az iskolarendszerű szakmai oktatásban lehet elsajátítani.

Az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül továbbra is ingyenes, a tanfolyami képzésekért viszont fizetni kell.

Mi éri meg?

A legfrissebb, 2022-es szakmajegyzék összesen 176 különböző foglalkozást sorol fel, korábban az OKJ-ban több mint 700 különböző foglalkozás volt elérhető országosan. De vajon melyik szakmát éri meg kitanulni? Mióta ismét elérhető az egyes foglalkozásokhoz kapcsolódó átlagkereset, azóta pontosan tudjuk, hogy a különböző FEOR kódokkal ellátott szakmákban mennyi az átlagkereset, így ha összevetjük ezt a szakmajegyzékkel, egyből kiderül, mit érdemes ma tanulni, melyik a legértékesebb szakma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A TOP20 legjobban fizetett szakma között nem találunk olyat, amit felnőtt szakképzésben lehet tanulni, de ettől függetlenül függetlenül akadnak jólfizető lehetőségek a 2022-es Szakmajegyzékben

A koronavírus járvány első évében az egyik legfontosabb kormányzati feladat az egészségügyi dolgozók bérének rendezése volt, hiszen óriási teher hárult rájuk a veszélyhelyzetben. Hogy nekik emelkedett leglátványosabban a bérük 2020 és 2021 között, arról ebben a cikkben írtunk részletesen, de az adatbázisból az is kiderült, hogy egy általános egészségügyi asszisztens bruttó 484 529 forintot keresett átlagosan 2021-ben. Jó hír, hogy a szakmajegyzékben van ilyen képzés: akinek van érettségije, 2 év alatt megszerezheti ezt a képzettséget.

Szintén jól kerestek tavaly a villamosipari technikusok (elektronikai technikusok) nekik a bruttó átlagfizetésük 510 555forint volt – ez szintén elérhető 2 éves képzésben. Az élelmiszer-, italgyártó gép kezelői 401 057 forintot keresnek, a gépésztechnikusok 526 630 forintot, egy lakatos 369 268 forintot, egy finommechanikai műszerész 398 518, egy gyógyszergyártó gép kezelője 521 465 forintot, a hegesztők, lángvágók 376 871 forintot. A fegyveres szervek középfokú képesítést igénylő foglalkozásaiban havonta br. 522 580 forintot lehet keresni, szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelőként átlagosan 362 842 forintot, orvosi laboratóriumi asszisztensként 522 453 forintot, környezetvédelmi technikusként 414 656 forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?