senior woman, 93 years old, with hand on walking cane, being touched by hand of younger persong

Idősgondozónak csábítják külföldre a magyar ápolókat: szállás, étkezés is jár a csúcsfizetés mellé

2022. január 12. 14:03

Több mint 1015 milliárd forintot utaltak haza 2020-ban a külföldön dolgozó magyarok. Bár az ápolók bére januártól emelkedett, a nyugati munkalehetőségek még mindig elég kecsegtető fizetéseket kínálnak. A Pénzcentrum most megnézte, hogy milyen lehetőségekkel várják külföldre a magyar ápolókat idősgondozói állásokra: mint kiderült a csúcsfizetés mellé sok helyen szállás és ellátás is jár.

Kevés olyan ország van az unióban, ahol fontosabb a kivándoroltak hazautalt jövedelme és az ingázók fizetése, mint Magyarországon. Mint tavaly év végén kiderült, 3 milliárd 348 millió eurót, éves középárfolyamon átszámítva 1175 milliárd forintot utaltak külföldről Magyarországra 2020-ban. A pénz legnagyobb részét, 1015 milliárd forintot az EU más országaiból küldték - ide tartozik a külföldön élő magyarok hazaküldött pénze, és az ingázók fizetése is. Ezzel Magyarország az EU tagállamai közül az 5. leginkább rászoruló a külföldről érkező pénzekre.

Nem kell nagy okfejtésbe bonyolódni ahhoz, hogy kiderüljön, miért dolgoznak olyan sokan külföldön. A hazainál amúgy is magasabb béreket ráadásul euróban is folyósítják, így ha romlik a forint árfolyama, akkor a hazaküldött pénz is többet ér Magyarországon.

Hasonló indíttatásból mennek külföldre az ápolók, egészségügyi szakdolgozók is, akiknek jó lehetőség lehet az idősgondozás. Bár januártól az ő bérük is emelkedett itthon, de a külföldi lehetőségek még így is jobb anyagi kereteket nyújtanak, sok helyen pedig még a szállást és az étkezést is állják a munkáltatók. A Pénzcentrum megnézte, milyen lehetőségei vannak most azoknak, akik belevágnának a külföldi életbe.

Angliába és Írországba például több helyre is keresnek házi idősgondozókat. Ugye, ott heti bérezés van, és az ajánlat szerint a fizetés átszámolva heti 170 000 és 240 000 forint között van, tehát havonta 680 ezer és 960 ezer forint közötti összegre számíthatnak az idősgondozók - azt nem írják, hogy ez bruttó, vagy nettó összeg-e.

Bár a kötelező karantén továbbra is érvényes az Egyesült Királyságba való belépés után, mi csakis olyan munkaadókkal dolgozunk aki akötelező kranatén idején is biztosítják a szállást. A bérleti díjat pedig nem kell előre fizetni. (...) A szigorú higiéniai intézkedések megakadályozzák a betegség terjedését, így a gondozóink munkahelyei biztonságosak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- írták a hirdetésben, amely szerint a szállás és az étkezés is biztosítva van, az utazási költségeket pedig 16 ezer forintig visszatérítik. A munkához tapasztalat nem feltétel, angol nyelvtudás viszont igen.

Egy másik hirdetésben Németországba keresnek idősgondozókat, teljes munkaidőre hosszútávra. A bérezés nettó 2250-2560 euró közötti, azaz mai árfolyamon 800 ezer és 910 ezer forint közötti összeget utalnak havonta, erre jön még az ezer eurós (kb. 360 ezer forintos) belépési prémium, illetve havi 44 euró (kb. 15600 forint) egyéb juttatás. A rendesen bejelentett német munkához elvárás a nyelvtudás és a releváns végzettség, tapasztalat.

Bécsbe és környékére is keresnek tapasztalt idősgondozókat, ápolókat 2-3-4 hetes váltásba. Ide is kell a német nyelvtudás, de szakképzettséget a hirdetés szerint nem vátnak el. A fizetés 1800-2000 euró (kb. 640 ezer - 710 ezer forint) közötti, és ahogy látjuk, egy osztrák közvetítőoldalon keresztül folyhat a munkaközvetítés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM