-3 °C Budapest
Visszatáncolnak a cégek a munkaidőkeret kifizettetésétől: változtatnának a törvényen

Visszatáncolnak a cégek a munkaidőkeret kifizettetésétől: változtatnának a törvényen

2021. október 18. 10:24

Közbelépett a kormány, mert több vállalat kifizettetné a dolgozókkal a fel nem használt munkaidőkeretet. Miután a kormányzat nem engedi a bérek visszavágását a cégek a hatályos szabályozás módosítását szeretnék elérni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több vállalatnál is levonták a dolgozók béréből a fel nem használt munkaidőkeretet, azonban a kormány közbelépett. A rabszolgatörvény lehetővé tesz olyan munkaidőkereteket, amelyek a cégeknek kedveznek, ám az ellátási láncok akadozása és az alkatrészhiány miatt még ez sem biztosít elég rugalmasságot számukra. Miután a kormányzat nem engedi a bérek visszavágását, a Népszava cikke szerint a cégek a hatályos szabályozás módosítását szeretnék elérni, hogy a ledolgozatlan munkaórákat – akár némi pluszdíjazás fejében – tovább görgethessék a következő munkaidőkeretre.

Több cég Szijjártó Péter külgazdasági minisztert is megkereste az ügyben. A cégek a hatályos szabályozás módosítását szeretnék elérni, hogy a ledolgozatlan munkaórákat – akár némi pluszdíjazás fejében – tovább görgethessék a következő munkaidőkeretre, írja a Népszava. Voltak olyan próbálkozások is, hogy a dolgozókkal fizettessék ki a mínuszórákat.

Egy fémipari és egy műanyagipari cégnél, ahol szeptemberben járt le a munkaidőkeret, már le is vontak emiatt a dolgozók béréből egy részt. A következő 4-5 hónapban is így tettek volna, de éppen a mától elinduló rendkívüli foglalkoztatás-felügyleti célvizsgálat hatására ettől visszatáncoltak.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség a múlt héten kongatta meg a vészharangot. Arról kaptak jelzéseket, hogy a dolgozóknak rengeteg ledolgozatlan órája gyűlt össze: van, akinek 350 is, ami kéthavi munkaidőnek felel meg. Ezeket a cégek a munkavállalók tartozásaként tartják nyilván, ha pedig valóban behajtanák rajtuk, akkor 80-100 ezer forintot, de akár 600 ezer forintot kellene visszafizetniük. Mindez a rabszolgatörvénynek nevezett 2018-as jogszabálymódosítás következménye. Az ugyanis lehetővé tette, hogy a cégek többéves munkaidőkeretben igazítsák a megrendelésekhez a dolgozók munkaidejét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?