27 °C Budapest
Young beautiful mother sleeping her newborn baby boy at night dim light. Mom breastfeeding infant

Elképesztő helyzetben a magyar nők: ebben a világ élvonalában jár Magyarország

2021. június 1. 14:02

Világviszonylatban is élen jár Magyarország szülési szabadság tekintetében: egyedül Észtországban mehetnek el több időre szabadságra azok a nők, akiknek gyermeke születik. A WHO legalább 16 hetes szülési szabadságot javasol, ezzel szemben a magyar nőknek 72 jár.

A családbarát intézkedések azért fontosak, mert lehetővé teszik a szülők számára, hogy hatékonyabban összehangolják a munkahelyi és az otthoni kötelezettségeket, miközben a gyerekeknek is bizonyítottan jót tesz, ha életük kezdetén sok időt a szüleikkel.

"A szülési szabadság lehetővé teszi az anyák számára, hogy felépüljenek a szülés után, és hogy kötődjenek gyermekeikhez" - olvasható az UNICEF 2019-es jelentésében, amely azt is megállapítja, hogy "a fizetett, védett szabadság segít a női munkavállalóknak fenntartani anyagi körülményeiket, és a munkaerőpiachoz való kötődésüket, bár a túl hosszú szülési szabadságnak ellenkező hatása is lehet".

A jelentés az Eurostat és az OECD adatait is felhasználta, és Svédországot, Norvégiát és Izlandot nevezte meg a három leginkább családbarát országként. Ami a szülési szabadságot illeti, a jelentés meghatározása szerint az "a munkaviszonyban álló nők számára biztosított szabadság, amely jellemzően közvetlenül a szülés előtt kezdődik". Észtország kínálja a legtöbb teljes fizetéssel egyenértékű szülési szabadságot, 85 hetet, amelyet Magyarország és Ausztria követ a ragsorban 72, illetve 51 héttel.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 16 hetes szülési szabadságot ajánl, sok országban ennél kevesebbet adnak a nőknek. Az Egyesült Királyságban például csak 12 hétre mehetnek szülési szabadságra a nők, Ausztráliában pedig 8 hét jár. Sőt, az USA-ban nincs szülési szabadság.

A férfiaknak nem jár ennyi

Korábban kiderült, hogy világiszonylatban elég kevés szabadságot kapnak a magyar férfiak, ha gyerekük születik. A legnagyvonalúbb ezen a téren a japán állam, ahol 30 hetet - nem vicc, majdnem nyolc hónapot - is otthon maradhatnak a férfiak, ha gyermekük születik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dél-koreai kispapáknak sincs okuk panaszra, hiszen ők 17 hetet tölthetnek a családjukkal. Az európai országok közül Svédország vezeti a listát, ahol 10 hetes az apai pótszabadság, mialatt a franciáknál és a németeknél ennek a fele, Spanyolországban pedig két hét. A portál kiemelt pár olyan országot is, ahol hivatalosan nincs apai pótszabadság, például az USA-ban, az Egyesült Királyságban, vagy Kanadában sem kapnak exra szabadnapokat az újdonsült édesapák.

A magyar apukák nincsenek annyira elkényeztetve, mint a japánok, vagy a svédek: a hatályos jogszabályok szerint ugyanis Magyarországon gyermek születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság illeti meg az apát.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint ezt az apa kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig a munkáltató köteles kiadni. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?