Young beautiful mother sleeping her newborn baby boy at night dim light. Mom breastfeeding infant

Elképesztő helyzetben a magyar nők: ebben a világ élvonalában jár Magyarország

2021. június 1. 14:02

Világviszonylatban is élen jár Magyarország szülési szabadság tekintetében: egyedül Észtországban mehetnek el több időre szabadságra azok a nők, akiknek gyermeke születik. A WHO legalább 16 hetes szülési szabadságot javasol, ezzel szemben a magyar nőknek 72 jár.

A családbarát intézkedések azért fontosak, mert lehetővé teszik a szülők számára, hogy hatékonyabban összehangolják a munkahelyi és az otthoni kötelezettségeket, miközben a gyerekeknek is bizonyítottan jót tesz, ha életük kezdetén sok időt a szüleikkel.

"A szülési szabadság lehetővé teszi az anyák számára, hogy felépüljenek a szülés után, és hogy kötődjenek gyermekeikhez" - olvasható az UNICEF 2019-es jelentésében, amely azt is megállapítja, hogy "a fizetett, védett szabadság segít a női munkavállalóknak fenntartani anyagi körülményeiket, és a munkaerőpiachoz való kötődésüket, bár a túl hosszú szülési szabadságnak ellenkező hatása is lehet".

A jelentés az Eurostat és az OECD adatait is felhasználta, és Svédországot, Norvégiát és Izlandot nevezte meg a három leginkább családbarát országként. Ami a szülési szabadságot illeti, a jelentés meghatározása szerint az "a munkaviszonyban álló nők számára biztosított szabadság, amely jellemzően közvetlenül a szülés előtt kezdődik". Észtország kínálja a legtöbb teljes fizetéssel egyenértékű szülési szabadságot, 85 hetet, amelyet Magyarország és Ausztria követ a ragsorban 72, illetve 51 héttel.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 16 hetes szülési szabadságot ajánl, sok országban ennél kevesebbet adnak a nőknek. Az Egyesült Királyságban például csak 12 hétre mehetnek szülési szabadságra a nők, Ausztráliában pedig 8 hét jár. Sőt, az USA-ban nincs szülési szabadság.

A férfiaknak nem jár ennyi

Korábban kiderült, hogy világiszonylatban elég kevés szabadságot kapnak a magyar férfiak, ha gyerekük születik. A legnagyvonalúbb ezen a téren a japán állam, ahol 30 hetet - nem vicc, majdnem nyolc hónapot - is otthon maradhatnak a férfiak, ha gyermekük születik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dél-koreai kispapáknak sincs okuk panaszra, hiszen ők 17 hetet tölthetnek a családjukkal. Az európai országok közül Svédország vezeti a listát, ahol 10 hetes az apai pótszabadság, mialatt a franciáknál és a németeknél ennek a fele, Spanyolországban pedig két hét. A portál kiemelt pár olyan országot is, ahol hivatalosan nincs apai pótszabadság, például az USA-ban, az Egyesült Királyságban, vagy Kanadában sem kapnak exra szabadnapokat az újdonsült édesapák.

A magyar apukák nincsenek annyira elkényeztetve, mint a japánok, vagy a svédek: a hatályos jogszabályok szerint ugyanis Magyarországon gyermek születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság illeti meg az apát.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint ezt az apa kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig a munkáltató köteles kiadni. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?