21 °C Budapest

Na ez durva! Ennyi üti egy magyar autószerelő markát a németeknél

2017. október 29. 17:30

Ezek voltak a 43. hét legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre.

Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban

Egyre égetőbb probléma Magyarországon, hogy nincs elég autószerelő. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, képzett szakembereket nehezen találnak a szervizek. Aki teheti, az ugyanis külföldre megy. Németországban nem álom a bruttó 2000 eurós fizetés sem, sőt, találtunk olyan álláshirdetést, ahol ennyit nettóban is kifizetnek. Dániában nettó 650 ezer forintnak megfelelő bért is lehet keresni. Miközben itthon sok helyen csak bruttó 220-270 ezres fizetéssel csábítják a munkaerőt.

Nem titok többé: minden magyarnak van egyéni nyugdíjszámlája

Kevesen tudnak róla, pedig 2013-tól bárki nyomon követheti a bevallott nyugdíjjárulékait. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra. Lépésenként mutatjuk, hogyan érheted el, mennyit fizettél be eddig az állami rendszerbe.

140 ezer nyugdíjas sorsa múlik ezen: jöhet a sírig tartó munka?

Korábbi európai felmérések szerint a 45 százalékos európai átlaggal ellentétben, a magyar munkavállalók 75 százaléka érzi úgy, hogy az 55 év feletti munkavállalókat diszkrimináció éri koruk miatt, és 30 százaléka pedig úgy véli, hogy 60 évesen már nem fogja tudni ellátni a munkáját. Holott az idősek foglalkoztatása és munkaképességük megőrzése a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltételét jelenti. Nagyságrendileg 70 ezer nyugdíjas munkavállaló van az országban, de dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár szerint kétszer ennyire lenne szükség.

Szomorú jelentés: ha ez így megy tovább, a magyar fiataloknak semmi esélye

Két univerzum találkozott szerdán Budapesten a FinnAgora magyarországi finn intézet által szervezett oktatási konferencián. Az egyik a finn oktatási rendszer képviselői, akik annak ellenére elégedetlenek saját eredményeikkel, hogy az egész világ őket csodálja, a másik pedig a magyar digitális oktatási vezető, aki úgy csökkentené a különbséget a fejlett és a lemaradt magyar iskolák között, hogy bevonná az oktatásba a gyerekek és a tanárok mobiljait illetve egyéb digitális eszközeit. Hogy mi lesz pont a szegény iskolákkal, ahol a gyerekeknek nincsenek ilyen eszközeik? Erre sajnos nem hangzott el megoldás.

Ilyen sem nagyon volt: 5 napos hosszú hétvégének örülhetnek a családok

Gazdag lesz a jövő év hosszú hétvégékben. Ha december 24-ét is munkaszüneti nappá nyilvánítják, öt napig pihenhetünk majd a családdal. Az új munkaszüneti nap témáját, így a várható népszavazást is, "Újabb munkaszüneti nap jöhet: 7 ezer magyar már döntött" c. cikkünkben boncolgattuk tovább a héten. Ha te is szavaznál a kérdésben, alább megteheted. (Megjegyzés: okt. 24-én megjelent cikkünkben 6971 fő ladott szavazata - 6265 IGEN; és 706 NEM - alapján hirdettünk eredményt.)

Ezt jól gondold át, mielőtt ma este leülsz tévézni: az életed múlhat rajta

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Iszonyú mennyiséget tévézik egy átlagos magyar, és általános népi bölcsességnek számít, hogyha túl közel ülünk a TV-hez, akkor elromlik a szemünk. Ez nem igaz, arra viszont figyelni kell, hogy mennyi időt töltünk tévénézéssel, ahogy arra is, hogy ez milyen hatással van az életünkre.

Problémás táppénz-trükkel mentik pénzüket a magyar családok

A kisgyerekes szülőknek komoly fejtörést jelent, mit csináljanak, ha lebetegszik a gyerek. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a gyermekápolási táppénz, csakhogy anyagilag jobban járnak, ha szabadságra mennek, de még akkor is, ha ők is elkapják a gyerkőctől kórt.

Erről mélyen hallgatnak a boltok: tízezreket spórolhatsz, ha így vásárolsz

Azt, hogy mire és mennyit költenek az emberek, nagyban befolyásolja, hogy milyen érzelmi állapotban vannak éppen. Az eddigi vélekedések azonban megdőlni látszanak, ugyanis egy új kutatás rávilágít arra, hogy azok, akik szomorúak jóval hajlamosabbak túlköltekezni, mint azok, akik majd kicsattanak az örömtől. Ez pedig sok százezres plusz kiadást jelenthet évente.

5 étel, amiről eddig azt hitted, egészséges: pedig nem

Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb szerepet játszik az emberek életében. Sokszor azonban találkozhatunk olyan ételekkel, amikről azt hittük, hogy egészségesek, de valójában nem azok. Sőt néhányuk még veszélyes is lehet. Éppen ezért összegyűjtöttünk öt olyan ételt, ami sokkal többet árthat, mint használhat az egészségnek.

Ajándékpénzből újíthatod fel a házad, lakásod: ez az igazi rezsicsökkentés

Beindult a fűtési szezon, ez pedig havonta több tízezres plusz kiadást is jelenthet a családoknak. Némi befektetéssel viszont lefaraghatjuk a fűtésszámlát: a nyílászárók cseréje vagy a hőszigetelés csökkenthetné a költségeket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm