13 °C Budapest
Na ez durva! Ennyi üti egy magyar autószerelő markát a németeknél

Na ez durva! Ennyi üti egy magyar autószerelő markát a németeknél

2017. október 29. 17:30

Ezek voltak a 43. hét legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre.

Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban

Egyre égetőbb probléma Magyarországon, hogy nincs elég autószerelő. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, képzett szakembereket nehezen találnak a szervizek. Aki teheti, az ugyanis külföldre megy. Németországban nem álom a bruttó 2000 eurós fizetés sem, sőt, találtunk olyan álláshirdetést, ahol ennyit nettóban is kifizetnek. Dániában nettó 650 ezer forintnak megfelelő bért is lehet keresni. Miközben itthon sok helyen csak bruttó 220-270 ezres fizetéssel csábítják a munkaerőt.

Nem titok többé: minden magyarnak van egyéni nyugdíjszámlája

Kevesen tudnak róla, pedig 2013-tól bárki nyomon követheti a bevallott nyugdíjjárulékait. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra. Lépésenként mutatjuk, hogyan érheted el, mennyit fizettél be eddig az állami rendszerbe.

140 ezer nyugdíjas sorsa múlik ezen: jöhet a sírig tartó munka?

Korábbi európai felmérések szerint a 45 százalékos európai átlaggal ellentétben, a magyar munkavállalók 75 százaléka érzi úgy, hogy az 55 év feletti munkavállalókat diszkrimináció éri koruk miatt, és 30 százaléka pedig úgy véli, hogy 60 évesen már nem fogja tudni ellátni a munkáját. Holott az idősek foglalkoztatása és munkaképességük megőrzése a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltételét jelenti. Nagyságrendileg 70 ezer nyugdíjas munkavállaló van az országban, de dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár szerint kétszer ennyire lenne szükség.

Szomorú jelentés: ha ez így megy tovább, a magyar fiataloknak semmi esélye

Két univerzum találkozott szerdán Budapesten a FinnAgora magyarországi finn intézet által szervezett oktatási konferencián. Az egyik a finn oktatási rendszer képviselői, akik annak ellenére elégedetlenek saját eredményeikkel, hogy az egész világ őket csodálja, a másik pedig a magyar digitális oktatási vezető, aki úgy csökkentené a különbséget a fejlett és a lemaradt magyar iskolák között, hogy bevonná az oktatásba a gyerekek és a tanárok mobiljait illetve egyéb digitális eszközeit. Hogy mi lesz pont a szegény iskolákkal, ahol a gyerekeknek nincsenek ilyen eszközeik? Erre sajnos nem hangzott el megoldás.

Ilyen sem nagyon volt: 5 napos hosszú hétvégének örülhetnek a családok

Gazdag lesz a jövő év hosszú hétvégékben. Ha december 24-ét is munkaszüneti nappá nyilvánítják, öt napig pihenhetünk majd a családdal. Az új munkaszüneti nap témáját, így a várható népszavazást is, "Újabb munkaszüneti nap jöhet: 7 ezer magyar már döntött" c. cikkünkben boncolgattuk tovább a héten. Ha te is szavaznál a kérdésben, alább megteheted. (Megjegyzés: okt. 24-én megjelent cikkünkben 6971 fő ladott szavazata - 6265 IGEN; és 706 NEM - alapján hirdettünk eredményt.)

Ezt jól gondold át, mielőtt ma este leülsz tévézni: az életed múlhat rajta

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Iszonyú mennyiséget tévézik egy átlagos magyar, és általános népi bölcsességnek számít, hogyha túl közel ülünk a TV-hez, akkor elromlik a szemünk. Ez nem igaz, arra viszont figyelni kell, hogy mennyi időt töltünk tévénézéssel, ahogy arra is, hogy ez milyen hatással van az életünkre.

Problémás táppénz-trükkel mentik pénzüket a magyar családok

A kisgyerekes szülőknek komoly fejtörést jelent, mit csináljanak, ha lebetegszik a gyerek. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a gyermekápolási táppénz, csakhogy anyagilag jobban járnak, ha szabadságra mennek, de még akkor is, ha ők is elkapják a gyerkőctől kórt.

Erről mélyen hallgatnak a boltok: tízezreket spórolhatsz, ha így vásárolsz

Azt, hogy mire és mennyit költenek az emberek, nagyban befolyásolja, hogy milyen érzelmi állapotban vannak éppen. Az eddigi vélekedések azonban megdőlni látszanak, ugyanis egy új kutatás rávilágít arra, hogy azok, akik szomorúak jóval hajlamosabbak túlköltekezni, mint azok, akik majd kicsattanak az örömtől. Ez pedig sok százezres plusz kiadást jelenthet évente.

5 étel, amiről eddig azt hitted, egészséges: pedig nem

Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb szerepet játszik az emberek életében. Sokszor azonban találkozhatunk olyan ételekkel, amikről azt hittük, hogy egészségesek, de valójában nem azok. Sőt néhányuk még veszélyes is lehet. Éppen ezért összegyűjtöttünk öt olyan ételt, ami sokkal többet árthat, mint használhat az egészségnek.

Ajándékpénzből újíthatod fel a házad, lakásod: ez az igazi rezsicsökkentés

Beindult a fűtési szezon, ez pedig havonta több tízezres plusz kiadást is jelenthet a családoknak. Némi befektetéssel viszont lefaraghatjuk a fűtésszámlát: a nyílászárók cseréje vagy a hőszigetelés csökkenthetné a költségeket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20