35 °C Budapest

Neményi: van tere a kamtcsökkentésnek, rossz a monetáris politika kommunikációja

Pénzcentrum
2005. február 10. 11:09

A magyar fiskális politika rossz megítéléshez a monetáris politika is hozzájárult a rossz kommunikációval - állította Neményi Judit, a Monetáris Tanács új tagja a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Neményi szerint az MNB-ben működik ma a legjobb államháztartás-elemző részleg, ugyanakkor az előrejelzések publikálása azok kedvezőtlen piaci hatásai miatt nem mindig célszerű. A fiskális politikát jobb lenne háttéregyeztetésekkel nagyobb önfegyelemre szorítani. Káros továbbá, hogy az MNB részéről többször elhangzanak a költségvetésről és az államadósságról megalapozatlan, hitelességrontó megállapítások.

Neményi úgy véli, hogy a 2005 év kritikus lesz. Az inflációs célok a Monetáris Tanács új tagja szerint teljesíthetők, ugyanakkor a költségvetési fegyelem további lazulása kockázatot jelenthet. Neményi Judit célszerűnek tartaná, ha a konvergenciaprogram mellett középtávú fiskális politikai alapelveket és szabályokat is meghirdetnének. A szakértő a költségvetési kockázatok mellett is úgy gondolja, hogy van lehetőség a további kamatcsökkentésre. A forintárfolyammal kapcsolatban Neményi úgy véli jelenleg nem fenyeget nagymértékű forintleértékelődés.

Neményi szerint a fiskális és a monetáris politika hitelessége gyenge, bár javul megítélésük. A fiskális lazaság nem tagadható, de a monetáris politika a magas kamatokkal még nehezebbé teszi a hiány csökkentését. Dezinflációs időszakban arra kell törekedni, hogy az államháztartás finanszírozási igénye csökkenjen. Neményi nehezményezte, hogy a jegybank pl. a lengyel monetáris intézménnyel szemben a magyar gazdaság érdekei ellen beszél azzal, hogy a nyugdíjreform miatti kiesést ne vegyék számításba a maastrichti feltételeknél. Összességében a magyar fiskális politika rossz megítéléséhez a monetáris politika is hozzájárul a rossz kommunikációval.

Neményi egyelőre nem tudja megítélni, hogy a Tanácson belül lesz-e koalícióképződés. Mindannyian a törvényi célok elérését tekintik elsődlegesnek (inflációs célok teljesítése), ugyanakkor létezhetnek véleménykülönbségek az inflációs hatások megítélésében.

A DrKW egyik friss kommentárja szerint a Monetáris Tanács kibővítésével hamarosan 8 % alá csökkenhet az alapkamat. Ezzel a prémium olyan mértékűre szűkülhet, hogy a folyó fizetési mérleget illetve az államháztartási hiányt finanszírozó portfólióbefektetések érdemben eshetnek vissza. A DrKW úgy véli, hogy a 8% alatti tartományba süllyedésnek az új Monetáris Tanács tagokkal nagyobb a valószínűsége a közeli jövőt tekintve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tőkeármalások irányának megfordulása a forintárfolyamra is hathat, ugyanakkor az ING számításai szerint ha 2005 egészét vizsgáljuk, akkor a meghirdetett államadósság finanszírozási stratégia (jelentős devizakibocsátás) és a belföldi gazdaság más szereplőinek szintén devizaeladósodása mellett stabil működőtőke importtal kicsi esélye van a tartós forintgyengülésnek. Az MNB devizakonverziós politikájától függően a porfólióbefektetések jelentősége akár marginális is lehet idén a forintgyengülés szempontjából, ha a keresleti elemeket tekintjük.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50