Neményi: van tere a kamtcsökkentésnek, rossz a monetáris politika kommunikációja

Pénzcentrum
2005. február 10. 11:09

A magyar fiskális politika rossz megítéléshez a monetáris politika is hozzájárult a rossz kommunikációval - állította Neményi Judit, a Monetáris Tanács új tagja a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Neményi szerint az MNB-ben működik ma a legjobb államháztartás-elemző részleg, ugyanakkor az előrejelzések publikálása azok kedvezőtlen piaci hatásai miatt nem mindig célszerű. A fiskális politikát jobb lenne háttéregyeztetésekkel nagyobb önfegyelemre szorítani. Káros továbbá, hogy az MNB részéről többször elhangzanak a költségvetésről és az államadósságról megalapozatlan, hitelességrontó megállapítások.

Neményi úgy véli, hogy a 2005 év kritikus lesz. Az inflációs célok a Monetáris Tanács új tagja szerint teljesíthetők, ugyanakkor a költségvetési fegyelem további lazulása kockázatot jelenthet. Neményi Judit célszerűnek tartaná, ha a konvergenciaprogram mellett középtávú fiskális politikai alapelveket és szabályokat is meghirdetnének. A szakértő a költségvetési kockázatok mellett is úgy gondolja, hogy van lehetőség a további kamatcsökkentésre. A forintárfolyammal kapcsolatban Neményi úgy véli jelenleg nem fenyeget nagymértékű forintleértékelődés.

Neményi szerint a fiskális és a monetáris politika hitelessége gyenge, bár javul megítélésük. A fiskális lazaság nem tagadható, de a monetáris politika a magas kamatokkal még nehezebbé teszi a hiány csökkentését. Dezinflációs időszakban arra kell törekedni, hogy az államháztartás finanszírozási igénye csökkenjen. Neményi nehezményezte, hogy a jegybank pl. a lengyel monetáris intézménnyel szemben a magyar gazdaság érdekei ellen beszél azzal, hogy a nyugdíjreform miatti kiesést ne vegyék számításba a maastrichti feltételeknél. Összességében a magyar fiskális politika rossz megítéléséhez a monetáris politika is hozzájárul a rossz kommunikációval.

Neményi egyelőre nem tudja megítélni, hogy a Tanácson belül lesz-e koalícióképződés. Mindannyian a törvényi célok elérését tekintik elsődlegesnek (inflációs célok teljesítése), ugyanakkor létezhetnek véleménykülönbségek az inflációs hatások megítélésében.

A DrKW egyik friss kommentárja szerint a Monetáris Tanács kibővítésével hamarosan 8 % alá csökkenhet az alapkamat. Ezzel a prémium olyan mértékűre szűkülhet, hogy a folyó fizetési mérleget illetve az államháztartási hiányt finanszírozó portfólióbefektetések érdemben eshetnek vissza. A DrKW úgy véli, hogy a 8% alatti tartományba süllyedésnek az új Monetáris Tanács tagokkal nagyobb a valószínűsége a közeli jövőt tekintve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tőkeármalások irányának megfordulása a forintárfolyamra is hathat, ugyanakkor az ING számításai szerint ha 2005 egészét vizsgáljuk, akkor a meghirdetett államadósság finanszírozási stratégia (jelentős devizakibocsátás) és a belföldi gazdaság más szereplőinek szintén devizaeladósodása mellett stabil működőtőke importtal kicsi esélye van a tartós forintgyengülésnek. Az MNB devizakonverziós politikájától függően a porfólióbefektetések jelentősége akár marginális is lehet idén a forintgyengülés szempontjából, ha a keresleti elemeket tekintjük.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem