25 °C Budapest

Neményi: van tere a kamtcsökkentésnek, rossz a monetáris politika kommunikációja

Pénzcentrum
2005. február 10. 11:09

A magyar fiskális politika rossz megítéléshez a monetáris politika is hozzájárult a rossz kommunikációval - állította Neményi Judit, a Monetáris Tanács új tagja a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Neményi szerint az MNB-ben működik ma a legjobb államháztartás-elemző részleg, ugyanakkor az előrejelzések publikálása azok kedvezőtlen piaci hatásai miatt nem mindig célszerű. A fiskális politikát jobb lenne háttéregyeztetésekkel nagyobb önfegyelemre szorítani. Káros továbbá, hogy az MNB részéről többször elhangzanak a költségvetésről és az államadósságról megalapozatlan, hitelességrontó megállapítások.

Neményi úgy véli, hogy a 2005 év kritikus lesz. Az inflációs célok a Monetáris Tanács új tagja szerint teljesíthetők, ugyanakkor a költségvetési fegyelem további lazulása kockázatot jelenthet. Neményi Judit célszerűnek tartaná, ha a konvergenciaprogram mellett középtávú fiskális politikai alapelveket és szabályokat is meghirdetnének. A szakértő a költségvetési kockázatok mellett is úgy gondolja, hogy van lehetőség a további kamatcsökkentésre. A forintárfolyammal kapcsolatban Neményi úgy véli jelenleg nem fenyeget nagymértékű forintleértékelődés.

Neményi szerint a fiskális és a monetáris politika hitelessége gyenge, bár javul megítélésük. A fiskális lazaság nem tagadható, de a monetáris politika a magas kamatokkal még nehezebbé teszi a hiány csökkentését. Dezinflációs időszakban arra kell törekedni, hogy az államháztartás finanszírozási igénye csökkenjen. Neményi nehezményezte, hogy a jegybank pl. a lengyel monetáris intézménnyel szemben a magyar gazdaság érdekei ellen beszél azzal, hogy a nyugdíjreform miatti kiesést ne vegyék számításba a maastrichti feltételeknél. Összességében a magyar fiskális politika rossz megítéléséhez a monetáris politika is hozzájárul a rossz kommunikációval.

Neményi egyelőre nem tudja megítélni, hogy a Tanácson belül lesz-e koalícióképződés. Mindannyian a törvényi célok elérését tekintik elsődlegesnek (inflációs célok teljesítése), ugyanakkor létezhetnek véleménykülönbségek az inflációs hatások megítélésében.

A DrKW egyik friss kommentárja szerint a Monetáris Tanács kibővítésével hamarosan 8 % alá csökkenhet az alapkamat. Ezzel a prémium olyan mértékűre szűkülhet, hogy a folyó fizetési mérleget illetve az államháztartási hiányt finanszírozó portfólióbefektetések érdemben eshetnek vissza. A DrKW úgy véli, hogy a 8% alatti tartományba süllyedésnek az új Monetáris Tanács tagokkal nagyobb a valószínűsége a közeli jövőt tekintve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tőkeármalások irányának megfordulása a forintárfolyamra is hathat, ugyanakkor az ING számításai szerint ha 2005 egészét vizsgáljuk, akkor a meghirdetett államadósság finanszírozási stratégia (jelentős devizakibocsátás) és a belföldi gazdaság más szereplőinek szintén devizaeladósodása mellett stabil működőtőke importtal kicsi esélye van a tartós forintgyengülésnek. Az MNB devizakonverziós politikájától függően a porfólióbefektetések jelentősége akár marginális is lehet idén a forintgyengülés szempontjából, ha a keresleti elemeket tekintjük.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?