33 °C Budapest

Ecostat: kisebb korrekció várható a BUX-nál, még 1%-pontos kamatcsökkentés júniusig

Pénzcentrum
2005. január 28. 14:12

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp nevű havi kiadványa szerint 2004-ben összességében kedvezően alakultak a konjunkturális mutatók, a gazdaság egészségesebb szerkezetben bővült, az infláció pedig az év eleji adóemelések után az év végére újra csökkenő trendet követett. A kutatóintézet várakozásai szerint a gazdasági növekedés megközelíti a 4 százalékot, ami továbbra is két százalékponttal meghaladja az Európai Uniós átlagot. Az árak 6.8 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az utolsó hónapban 5.5 százalékra süllyedt a 12 havi árindex, ami az elemzés szerint stabil dezinflációs trendet jelez a 2005-ös évre. Az Ecostat 2005-ben 7 milliárd euró körüli folyó fizetési mérleg hiányra számít, februárban 50, áprilisban és májusban 25-25 bp-os kamatcsökkentésekre számít (ld. ábra). 2005 júniusáig a kutatók nem számítanak a forint "elszállására" (247.9 forint/euró átlagár), ugyanakkor enyhe korrekciót valószínűsítenek a Budapesti Értéktőzsdén, melynek nyomán a BUX június végére 14.500-ra csökkenthet a jelenlegi 15.500 körüli szintről.


Az Ecostat szerint a legtöbb elemzés az államháztartási hiány körüli problémákat emeli ki: nem teljesült az év elején kitűzött cél, jelentős reformok maradtak el, a központi költségvetési szervek kiadásait nem sikerült a terveknek megfelelően csökkenteni. Kevés szó esik ugyanakkor a külső hiány alakulásáról, a rendelkezésre álló tényadatok szerint a passzívum itt is lényegesen meghaladja az előző évi értéket.
A kutatóintézeti elemzés szerint a külső egyensúly lényeges elemei az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, a magánszektor forrás-szükséglete, valamint áru- és szolgáltatás külkereskedelem romló egyenlege. Az áruforgalom külső egyensúlyát gazdaságpolitikai eszközökkel nehéz helyreállítani, hiszen kis, nyitott ország esetében magas az import-szükséglet, így a növekvő export növekvő importot is indukál. Ezért inkább a hiány szinten tartása lehet reális cél. A szolgáltatásokon belül ugyanakkor elsősorban a turizmus devizaegyenlegét lehet javítani a hazai idegenforgalmi szektor fejlesztésével. A magánszektor forrásbevonása növekedési szempontból egészséges folyamat, hiszen ezáltal a termelékenység is javul. Egyértelműen szükséges ugyanakkor az államháztartás hiányának további csökkentése, hiszen a háztartások megtakarítási hajlandóságában rövid távon lényeges javulás nem várható.

A külső egyensúly alakulásában 2005-ben nem számít jelentős javulásra az Ecostat. Az Európai Unió általános lassuló növekedési üteme miatt jövőre lassabb export-dinamika várható, míg a lakossági fogyasztás stabil növekedése növeli az importot. Jövőre várhatóan megfordul a reláció és magasabb behozatali, mint kiviteli dinamika adódhat. A folyó fizetési mérleg hiánya ismét 7 milliárd euró körül adódhat. A külső finanszírozási igényt pedig az EU-s tőketranszferek csökkenthetik némileg 7 milliárd euró alá.

Kiskereskedelem: enyhe forgalombővülés

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2004 októberében 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet Az Ecostat előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedési üteme a következő hónapokban a jelenlegi szint körül stabilizálódik. Az eladások volumene 2005 júniusában 4.5%-kal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Ipari termelés: csak átmeneti volt a lassulás

Az ipari termelés volumene 2004. októberben a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított indexek szerint az előző hónaphoz képest 1.8%-kal emelkedett, az előző év azonos időszakához viszonyított, a munkanaphatástól tisztított index alapján pedig 8.4%-kal nőtt. A feldolgozóipar termelésének volumene 2004 októberében 5.7%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az Ecostat szerint az újabb adatok megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint az ipari termelés növekedésének nyár végi lassulása csak átmeneti jelenség volt, 2005 első felében várhatóan 5% felett stabilizálódik a termelés dinamikája. Az előrejelzés szerint 2005 júniusában az iparban a belföldi értékesítés 1%-kal, az exportértékesítés 12.2%-kal, az ipari termelés pedig 6.4%-kal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.2004 első tizenegy hónapjában a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó nominális átlagkereset 7.3%-kal emelkedett, ezen belül a vállalkozásoknál 9.3, a költségvetési szerveknél 3.9%-os növekedést mértek.

Az Ecostat előrejelzése szerint 2005 első hónapjaiban jelentősen gyorsul a költségvetési szférában foglalkoztatottak átlagkeresetének dinamikája, ami a 13. havi bérek januári kifizetésével magyarázható. A versenyszférában egyenletesebb növekedés várható, az
idei év első felében 6 és 8% között stabilizálódhat a növekedés üteme. 2005 júniusában a költségvetésben 8%-os, a versenyszférában pedig 6.6%-os keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az
időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 7%-kal emelkedhet.

Infláció: lassuló mérséklődés

2004 decemberében a fogyasztói árszint megegyezett az előző havival, így 5.5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Ecostat számításai szerint az inflációs ráta 2005 első negyedévében 5% alá csökken, majd az ezt követő időszakban lassan mérséklődik tovább. Az Ecostat előrejelzése szerint 2005 júniusában a fogyasztói árak várhatóan mintegy 4.4%-kal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 3.9%-kal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét

BUX - kisebb korrekció várható

A BUX-index nemzetközi összehasonlításban is kitűnő eredményt ért el 2004-ben, a világ legjobban teljesítő tőzsdéi közül Kolumbia és Egyiptom után a harmadik lett
- Csehországgal holtversenyben - a The Economist globális rangsorán. A magyar részvények USA dollárban számított hozama 80 százalék volt 2004-ben.

Tovább folytatódott a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexének egyenletes növekedése 2005 januárjában, amikor ötször javította meg történelmi maximumát, a
csúcsérték január 14-én 15220 pont volt. Az elmúlt négy héten a BUX-index 5.2 százalékot
emelkedett,

A BUX-index jövőbeli értékét tekintve, a nagy növekedés után a közeljövőben az Ecostat kutatói valószínűnek tartanak egy hozam-realizáló korrekciót. Ez csak akkor nem következik be, ha a Magyar "blue chip"-ekkel túlsúlyozott külföldi befektetői alapok mellett újabb alapok is vásárolnak magyar részvényeket. A korrekció mértéke 5% körüli lehet, így 2005. június végére 14.500 pont körüli BUX-index értéket valószínűsítünk.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?