14 °C Budapest

Ecostat: kisebb korrekció várható a BUX-nál, még 1%-pontos kamatcsökkentés júniusig

Pénzcentrum
2005. január 28. 14:12

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp nevű havi kiadványa szerint 2004-ben összességében kedvezően alakultak a konjunkturális mutatók, a gazdaság egészségesebb szerkezetben bővült, az infláció pedig az év eleji adóemelések után az év végére újra csökkenő trendet követett. A kutatóintézet várakozásai szerint a gazdasági növekedés megközelíti a 4 százalékot, ami továbbra is két százalékponttal meghaladja az Európai Uniós átlagot. Az árak 6.8 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az utolsó hónapban 5.5 százalékra süllyedt a 12 havi árindex, ami az elemzés szerint stabil dezinflációs trendet jelez a 2005-ös évre. Az Ecostat 2005-ben 7 milliárd euró körüli folyó fizetési mérleg hiányra számít, februárban 50, áprilisban és májusban 25-25 bp-os kamatcsökkentésekre számít (ld. ábra). 2005 júniusáig a kutatók nem számítanak a forint "elszállására" (247.9 forint/euró átlagár), ugyanakkor enyhe korrekciót valószínűsítenek a Budapesti Értéktőzsdén, melynek nyomán a BUX június végére 14.500-ra csökkenthet a jelenlegi 15.500 körüli szintről.


Az Ecostat szerint a legtöbb elemzés az államháztartási hiány körüli problémákat emeli ki: nem teljesült az év elején kitűzött cél, jelentős reformok maradtak el, a központi költségvetési szervek kiadásait nem sikerült a terveknek megfelelően csökkenteni. Kevés szó esik ugyanakkor a külső hiány alakulásáról, a rendelkezésre álló tényadatok szerint a passzívum itt is lényegesen meghaladja az előző évi értéket.




A kutatóintézeti elemzés szerint a külső egyensúly lényeges elemei az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, a magánszektor forrás-szükséglete, valamint áru- és szolgáltatás külkereskedelem romló egyenlege. Az áruforgalom külső egyensúlyát gazdaságpolitikai eszközökkel nehéz helyreállítani, hiszen kis, nyitott ország esetében magas az import-szükséglet, így a növekvő export növekvő importot is indukál. Ezért inkább a hiány szinten tartása lehet reális cél. A szolgáltatásokon belül ugyanakkor elsősorban a turizmus devizaegyenlegét lehet javítani a hazai idegenforgalmi szektor fejlesztésével. A magánszektor forrásbevonása növekedési szempontból egészséges folyamat, hiszen ezáltal a termelékenység is javul. Egyértelműen szükséges ugyanakkor az államháztartás hiányának további csökkentése, hiszen a háztartások megtakarítási hajlandóságában rövid távon lényeges javulás nem várható.

A külső egyensúly alakulásában 2005-ben nem számít jelentős javulásra az Ecostat. Az Európai Unió általános lassuló növekedési üteme miatt jövőre lassabb export-dinamika várható, míg a lakossági fogyasztás stabil növekedése növeli az importot. Jövőre várhatóan megfordul a reláció és magasabb behozatali, mint kiviteli dinamika adódhat. A folyó fizetési mérleg hiánya ismét 7 milliárd euró körül adódhat. A külső finanszírozási igényt pedig az EU-s tőketranszferek csökkenthetik némileg 7 milliárd euró alá.

Kiskereskedelem: enyhe forgalombővülés

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2004 októberében 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet Az Ecostat előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedési üteme a következő hónapokban a jelenlegi szint körül stabilizálódik. Az eladások volumene 2005 júniusában 4.5%-kal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Ipari termelés: csak átmeneti volt a lassulás

Az ipari termelés volumene 2004. októberben a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított indexek szerint az előző hónaphoz képest 1.8%-kal emelkedett, az előző év azonos időszakához viszonyított, a munkanaphatástól tisztított index alapján pedig 8.4%-kal nőtt. A feldolgozóipar termelésének volumene 2004 októberében 5.7%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az Ecostat szerint az újabb adatok megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint az ipari termelés növekedésének nyár végi lassulása csak átmeneti jelenség volt, 2005 első felében várhatóan 5% felett stabilizálódik a termelés dinamikája. Az előrejelzés szerint 2005 júniusában az iparban a belföldi értékesítés 1%-kal, az exportértékesítés 12.2%-kal, az ipari termelés pedig 6.4%-kal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.



2004 első tizenegy hónapjában a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó nominális átlagkereset 7.3%-kal emelkedett, ezen belül a vállalkozásoknál 9.3, a költségvetési szerveknél 3.9%-os növekedést mértek.

Az Ecostat előrejelzése szerint 2005 első hónapjaiban jelentősen gyorsul a költségvetési szférában foglalkoztatottak átlagkeresetének dinamikája, ami a 13. havi bérek januári kifizetésével magyarázható. A versenyszférában egyenletesebb növekedés várható, az
idei év első felében 6 és 8% között stabilizálódhat a növekedés üteme. 2005 júniusában a költségvetésben 8%-os, a versenyszférában pedig 6.6%-os keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az
időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 7%-kal emelkedhet.

Infláció: lassuló mérséklődés

2004 decemberében a fogyasztói árszint megegyezett az előző havival, így 5.5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Ecostat számításai szerint az inflációs ráta 2005 első negyedévében 5% alá csökken, majd az ezt követő időszakban lassan mérséklődik tovább. Az Ecostat előrejelzése szerint 2005 júniusában a fogyasztói árak várhatóan mintegy 4.4%-kal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 3.9%-kal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét

BUX - kisebb korrekció várható

A BUX-index nemzetközi összehasonlításban is kitűnő eredményt ért el 2004-ben, a világ legjobban teljesítő tőzsdéi közül Kolumbia és Egyiptom után a harmadik lett
- Csehországgal holtversenyben - a The Economist globális rangsorán. A magyar részvények USA dollárban számított hozama 80 százalék volt 2004-ben.

Tovább folytatódott a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexének egyenletes növekedése 2005 januárjában, amikor ötször javította meg történelmi maximumát, a
csúcsérték január 14-én 15220 pont volt. Az elmúlt négy héten a BUX-index 5.2 százalékot
emelkedett,

A BUX-index jövőbeli értékét tekintve, a nagy növekedés után a közeljövőben az Ecostat kutatói valószínűnek tartanak egy hozam-realizáló korrekciót. Ez csak akkor nem következik be, ha a Magyar "blue chip"-ekkel túlsúlyozott külföldi befektetői alapok mellett újabb alapok is vásárolnak magyar részvényeket. A korrekció mértéke 5% körüli lehet, így 2005. június végére 14.500 pont körüli BUX-index értéket valószínűsítünk.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem