37 °C Budapest

249-nél a forint, mi újság a régióban?

Pénzcentrum
2004. december 10. 10:19

Kb. 2%-kal gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt egy hét alatt. Az árfolyam 249 Ft/eurónál van. Jelentősebb gyengülés tegnap indult, amikor egy nagyobb bank forint eladóként jelent meg a piacon. A forint gyengülése mögött egyfajta emerging market hatás is sejthető, általános profitrealizálás érződik a piacokon.

Ha körbenézünk a régióban, akkor a hazaihoz hasonló jelentősebb gyengülést nem láthatunk, bár kisebb korrekció a lengyel zloty és a cseh korona piacán is látható. Ezek azonban az ottani piacok napi volatilitása tükrében nem jelentősek, inkább profitrealizációk indultak az utóbbi hetek árfolyamerősödése és hozamcsökkenése után. A lengyel és a cseh GDP a vártnál valamivel rosszabb lett, ezek egyelőre mérsékelt reakciókat váltottak ki. Összességében egy enyhén negatív pénz- és tőkepiaci régiós hatás érezhető.

A forint gyengülésében tehát régiós hatás is érvényesülhet, de számos egyedi tényező is felsorolható. Ha az elmúlt időszakban a régióban jelentősebb befektetésekkel rendelkező bankok ajánlásait nézzük, azok jellemzően erős zlotyval és koronával számoltak az utóbbi hetek árfolyamerősödése ellenére is. Emögött a reálgazdasági fundamentumok, illetve a tőkeáramlás minőségi jellemzői (jelentős FDI) húzódtak meg.

Az alábbi ábrán a forint és a régiós devizák euróval szembeni árfolyamváltozását ábrázoltuk. Bal oldalon a nominális árfolyamok, míg a jobb oldalon a relatív árfolyamok (dec. 1. = 1.00) láthatóak.A forintpiac helyzete több szempontból is bizonytalan és törékeny. A magyar gazdaság jelentős egyensúlyi problémákkal küzd. 5-6%-os államháztartási hiánnyal és 9% körüli GDP arányos folyó fizetési mérleg hiánnyal kell számolni. A működőtőke áramlás lassult, a külföldiek állampapír-vásárlási kedve nem kiemelkedő. A forintot egyrészt a hazai szereplők devizaéhsége, illetve a továbbra is magas kockázati prémium tartja erősen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elsősorban a kedvezőtlen fundamentumok miatt a hazai és a külföldi szereplők is többször hangsúlyozták, hogy a forint 244-247 körüli szintje nem indokolt, ennél gyengébb árfolyam lenne konzisztens a gazdaság helyzetével.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szinte minden nyilatkozatában támadja az erős forintot, mely számos külföldi szereplőre elbizonytalanítólag hat. A pénzügyminiszter-váltás lehetősége szintén bizonytalanságot növelő tényező. Ilyen körülmények között teljesen indokolt lehet, hogy néhány befektető a profitrealizálás mellett dönt.

A mostani gyengülés a korábbi elmozdulásokhoz hasonlóan egy-két jelentősebb szereplő akciójának eredményeként indult, majd feltehetően több stop-loss szinten pozíciózárást okozott más szereplőknél is. November közepén a forint már "lengett" egy nagyobbat hasonló jelek mellett, de akkor az árfolyam vissza tudott erősödni...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?