249-nél a forint, mi újság a régióban?

Pénzcentrum
2004. december 10. 10:19

Kb. 2%-kal gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt egy hét alatt. Az árfolyam 249 Ft/eurónál van. Jelentősebb gyengülés tegnap indult, amikor egy nagyobb bank forint eladóként jelent meg a piacon. A forint gyengülése mögött egyfajta emerging market hatás is sejthető, általános profitrealizálás érződik a piacokon.

Ha körbenézünk a régióban, akkor a hazaihoz hasonló jelentősebb gyengülést nem láthatunk, bár kisebb korrekció a lengyel zloty és a cseh korona piacán is látható. Ezek azonban az ottani piacok napi volatilitása tükrében nem jelentősek, inkább profitrealizációk indultak az utóbbi hetek árfolyamerősödése és hozamcsökkenése után. A lengyel és a cseh GDP a vártnál valamivel rosszabb lett, ezek egyelőre mérsékelt reakciókat váltottak ki. Összességében egy enyhén negatív pénz- és tőkepiaci régiós hatás érezhető.

A forint gyengülésében tehát régiós hatás is érvényesülhet, de számos egyedi tényező is felsorolható. Ha az elmúlt időszakban a régióban jelentősebb befektetésekkel rendelkező bankok ajánlásait nézzük, azok jellemzően erős zlotyval és koronával számoltak az utóbbi hetek árfolyamerősödése ellenére is. Emögött a reálgazdasági fundamentumok, illetve a tőkeáramlás minőségi jellemzői (jelentős FDI) húzódtak meg.

Az alábbi ábrán a forint és a régiós devizák euróval szembeni árfolyamváltozását ábrázoltuk. Bal oldalon a nominális árfolyamok, míg a jobb oldalon a relatív árfolyamok (dec. 1. = 1.00) láthatóak.A forintpiac helyzete több szempontból is bizonytalan és törékeny. A magyar gazdaság jelentős egyensúlyi problémákkal küzd. 5-6%-os államháztartási hiánnyal és 9% körüli GDP arányos folyó fizetési mérleg hiánnyal kell számolni. A működőtőke áramlás lassult, a külföldiek állampapír-vásárlási kedve nem kiemelkedő. A forintot egyrészt a hazai szereplők devizaéhsége, illetve a továbbra is magas kockázati prémium tartja erősen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elsősorban a kedvezőtlen fundamentumok miatt a hazai és a külföldi szereplők is többször hangsúlyozták, hogy a forint 244-247 körüli szintje nem indokolt, ennél gyengébb árfolyam lenne konzisztens a gazdaság helyzetével.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szinte minden nyilatkozatában támadja az erős forintot, mely számos külföldi szereplőre elbizonytalanítólag hat. A pénzügyminiszter-váltás lehetősége szintén bizonytalanságot növelő tényező. Ilyen körülmények között teljesen indokolt lehet, hogy néhány befektető a profitrealizálás mellett dönt.

A mostani gyengülés a korábbi elmozdulásokhoz hasonlóan egy-két jelentősebb szereplő akciójának eredményeként indult, majd feltehetően több stop-loss szinten pozíciózárást okozott más szereplőknél is. November közepén a forint már "lengett" egy nagyobbat hasonló jelek mellett, de akkor az árfolyam vissza tudott erősödni...

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43