26 °C Budapest

249-nél a forint, mi újság a régióban?

Pénzcentrum
2004. december 10. 10:19

Kb. 2%-kal gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt egy hét alatt. Az árfolyam 249 Ft/eurónál van. Jelentősebb gyengülés tegnap indult, amikor egy nagyobb bank forint eladóként jelent meg a piacon. A forint gyengülése mögött egyfajta emerging market hatás is sejthető, általános profitrealizálás érződik a piacokon.

Ha körbenézünk a régióban, akkor a hazaihoz hasonló jelentősebb gyengülést nem láthatunk, bár kisebb korrekció a lengyel zloty és a cseh korona piacán is látható. Ezek azonban az ottani piacok napi volatilitása tükrében nem jelentősek, inkább profitrealizációk indultak az utóbbi hetek árfolyamerősödése és hozamcsökkenése után. A lengyel és a cseh GDP a vártnál valamivel rosszabb lett, ezek egyelőre mérsékelt reakciókat váltottak ki. Összességében egy enyhén negatív pénz- és tőkepiaci régiós hatás érezhető.

A forint gyengülésében tehát régiós hatás is érvényesülhet, de számos egyedi tényező is felsorolható. Ha az elmúlt időszakban a régióban jelentősebb befektetésekkel rendelkező bankok ajánlásait nézzük, azok jellemzően erős zlotyval és koronával számoltak az utóbbi hetek árfolyamerősödése ellenére is. Emögött a reálgazdasági fundamentumok, illetve a tőkeáramlás minőségi jellemzői (jelentős FDI) húzódtak meg.

Az alábbi ábrán a forint és a régiós devizák euróval szembeni árfolyamváltozását ábrázoltuk. Bal oldalon a nominális árfolyamok, míg a jobb oldalon a relatív árfolyamok (dec. 1. = 1.00) láthatóak.A forintpiac helyzete több szempontból is bizonytalan és törékeny. A magyar gazdaság jelentős egyensúlyi problémákkal küzd. 5-6%-os államháztartási hiánnyal és 9% körüli GDP arányos folyó fizetési mérleg hiánnyal kell számolni. A működőtőke áramlás lassult, a külföldiek állampapír-vásárlási kedve nem kiemelkedő. A forintot egyrészt a hazai szereplők devizaéhsége, illetve a továbbra is magas kockázati prémium tartja erősen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elsősorban a kedvezőtlen fundamentumok miatt a hazai és a külföldi szereplők is többször hangsúlyozták, hogy a forint 244-247 körüli szintje nem indokolt, ennél gyengébb árfolyam lenne konzisztens a gazdaság helyzetével.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szinte minden nyilatkozatában támadja az erős forintot, mely számos külföldi szereplőre elbizonytalanítólag hat. A pénzügyminiszter-váltás lehetősége szintén bizonytalanságot növelő tényező. Ilyen körülmények között teljesen indokolt lehet, hogy néhány befektető a profitrealizálás mellett dönt.

A mostani gyengülés a korábbi elmozdulásokhoz hasonlóan egy-két jelentősebb szereplő akciójának eredményeként indult, majd feltehetően több stop-loss szinten pozíciózárást okozott más szereplőknél is. November közepén a forint már "lengett" egy nagyobbat hasonló jelek mellett, de akkor az árfolyam vissza tudott erősödni...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM