28 °C Budapest

MNB-stáb vélemény: folytatódó dezinfláció törékeny egyensúly mentén

Pénzcentrum
2004. november 22. 15:30

Folytatódó dezinfláció törékeny egyensúly mentén - így foglalható össze a novemberi inflációs jelentés egy mondatban. Ferenczi Barnabás a jegybank előrejelző csoportja részéről elmondta, hogy az idén több sokk érte az inflációt (ÁFA, más adók növelése, olaj), mégis csökkent a fogyasztói árindex. Egyszeri hatásnak tekinthető, hogy érvényesült egy kedvező bázishatás, nőtt a piaci verseny. Tartósabb hatás, hogy az inflációs várakozások stabilizálódtak, a bérnövekedés lassulásnak indult. A belföldi kereslet bővülése összességében lassul.

A jegybank szerint a belföldi inflációs nyomás gyengül, de ez kevés lesz ahhoz, hogy a világpiaci olajársokk hatását teljes mértékben ellensúlyozza. Összességében a fogyasztói árindex lassan csökkenhet.

A gazdasági növekedés hosszabb távon 3.5%-on stabilizálódhat, ez tekinthető potenciális növekedési ütemnek. Ennél gyorsabb bővülés kapacitáskorlátokba ütközhet. A jegybank előrejelzéséhez hasonló becsléssel rendelkezik az Európai Bizottság is.

A külső egyensúly tartósan kedvezőtlen lehet. A folyó fizetési mérleg hiánya négy éven át 8-9% között ingadozhat GDP arányosan. Ennek a magas hiánynak is feltétele, hogy az államháztartás hiánya évente 0.6%-kal csökkenjen GDP arányosan. A lakossági pozíció csak lassan javul, a vállalati beruházások visszafogása pedig szintén nem célszerű.A jegybank fontosnak tartja, hogy a fiskális pálya egyes sajátosságaira ismét felhívja a figyelmet. A jegybank 5.6%-os ESA deficittel számol. Az MNB szerint a hiányt maximálisan +/- 0.4%/ mértékben befolyásolhatják az év végi intézkedések (ÁFA visszatérítés nagysága, központi szervek kiadásainak csúsztatása). Az eredményszemléletű fiskális év valójában februárban "ér véget", emiatt márciusban lehet majd megbízható adatokat kapni az ESA hiányra. Az említett lehetséges egyszeri intézkedések 2005-öt ronthatják majd.

2005-re az MNB 5.5%-os GDP arányos ESA hiányt vár. A jegybank szerint az állami beruházások "kiszervezésének" (PPP) előnyei nehezen mérhetőek, ugyanakkor a PPP-k ugyanúgy élénkítik a keresletet és rontják a külső egyensúlyt mint a hagyományos megoldások. A PPP lazítja a költségvetés kiadási korlátját, a fiskális hatás jövőre pozitív lesz (a jegybank augusztusban még keresletszűkítést várt). Kiadási oldalon megtakarítást eredményez, hogy a NATO-kiadások a korábban vártnál kisebbek lesznek, egyes intézményeknél érdemi lehet a kiadások visszafogása. A bevételi oldalon bár a közvetlen SZJA terhelés csökkenhet, számos adókedvezmény is megszűnik. Az EHO-csökkentés év végére halasztódik.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43