27 °C Budapest

MNB-stáb vélemény: folytatódó dezinfláció törékeny egyensúly mentén

Pénzcentrum
2004. november 22. 15:30

Folytatódó dezinfláció törékeny egyensúly mentén - így foglalható össze a novemberi inflációs jelentés egy mondatban. Ferenczi Barnabás a jegybank előrejelző csoportja részéről elmondta, hogy az idén több sokk érte az inflációt (ÁFA, más adók növelése, olaj), mégis csökkent a fogyasztói árindex. Egyszeri hatásnak tekinthető, hogy érvényesült egy kedvező bázishatás, nőtt a piaci verseny. Tartósabb hatás, hogy az inflációs várakozások stabilizálódtak, a bérnövekedés lassulásnak indult. A belföldi kereslet bővülése összességében lassul.

A jegybank szerint a belföldi inflációs nyomás gyengül, de ez kevés lesz ahhoz, hogy a világpiaci olajársokk hatását teljes mértékben ellensúlyozza. Összességében a fogyasztói árindex lassan csökkenhet.

A gazdasági növekedés hosszabb távon 3.5%-on stabilizálódhat, ez tekinthető potenciális növekedési ütemnek. Ennél gyorsabb bővülés kapacitáskorlátokba ütközhet. A jegybank előrejelzéséhez hasonló becsléssel rendelkezik az Európai Bizottság is.

A külső egyensúly tartósan kedvezőtlen lehet. A folyó fizetési mérleg hiánya négy éven át 8-9% között ingadozhat GDP arányosan. Ennek a magas hiánynak is feltétele, hogy az államháztartás hiánya évente 0.6%-kal csökkenjen GDP arányosan. A lakossági pozíció csak lassan javul, a vállalati beruházások visszafogása pedig szintén nem célszerű.A jegybank fontosnak tartja, hogy a fiskális pálya egyes sajátosságaira ismét felhívja a figyelmet. A jegybank 5.6%-os ESA deficittel számol. Az MNB szerint a hiányt maximálisan +/- 0.4%/ mértékben befolyásolhatják az év végi intézkedések (ÁFA visszatérítés nagysága, központi szervek kiadásainak csúsztatása). Az eredményszemléletű fiskális év valójában februárban "ér véget", emiatt márciusban lehet majd megbízható adatokat kapni az ESA hiányra. Az említett lehetséges egyszeri intézkedések 2005-öt ronthatják majd.

2005-re az MNB 5.5%-os GDP arányos ESA hiányt vár. A jegybank szerint az állami beruházások "kiszervezésének" (PPP) előnyei nehezen mérhetőek, ugyanakkor a PPP-k ugyanúgy élénkítik a keresletet és rontják a külső egyensúlyt mint a hagyományos megoldások. A PPP lazítja a költségvetés kiadási korlátját, a fiskális hatás jövőre pozitív lesz (a jegybank augusztusban még keresletszűkítést várt). Kiadási oldalon megtakarítást eredményez, hogy a NATO-kiadások a korábban vártnál kisebbek lesznek, egyes intézményeknél érdemi lehet a kiadások visszafogása. A bevételi oldalon bár a közvetlen SZJA terhelés csökkenhet, számos adókedvezmény is megszűnik. Az EHO-csökkentés év végére halasztódik.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12