4 °C Budapest

BÉT az EU-csatlakozás után - beszélgetés Jaksity Györggyel

Pénzcentrum
2004. április 28. 08:12

Pozitív hatása lehet mind a tőzsde, mind pedig a befektetők számára az európai uniós csatlakozásnak, bár ezek egy része már lezajlott - derül ki Jaksity Györgynek, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökének a szavaiból.


Az alábbi írás a Synergon Magasyn című kiadványában jelent meg.

- Milyen közvetlen előnyökkel jár a BÉT és a befektetők számára az EU-csatlakozás?

Jaksity György:
A leglátványosabb, leginkább kézzel fogható hatása az EU-csatlakozásnak az lehet, hogy az unió tagjaként hazánk lényegesen több befektető számára lesz elfogadható befektetési célpont, ami újabb befektetőket, még több pénzt hozhat a piacra, mely ceteris paribus felértékeli a magyar vállalatokat, és ezzel együtt várhatóan magasabb forgalmat is generál majd.

A törvényhozás és a tőzsdei szabályzatok változása is pozitívan hat, ezek azonban csak hosszabb távon érezhetők, és részben már le is zajlottak. A nagy kérdés az, hogy az EU-csatlakozás után milyen további tőzsdei integráció mehet végbe, és ez hogyan hat majd a kelet-európai tőzsdékre. Nem mellékes az sem, hogy újra előtérbe kerül-e a régió börzéinek az integrációja, vagy pedig a nagy nyugat-európai tőzsdék lesznek aktívabbak a tulajdonrészszerzések területén.

- Az adózási változásoknak milyen hatásuk lesz majd?

J. Gy.:
A BÉT-nek együttműködési megállapodása van a német Xetrával, így forgalomnövekedést hozhat az, hogy a külföldi befektetések egy része adómentessé válik. Ha azonban a forgalmat a kedvezőbbé váló adózási szabályok olyan instrumentumok felé terelik, amelyek nem jelennek meg a Xetrán, akkor az közvetlenül nem kedvező a BÉT-nek, mindazonáltal a befektetői környezetre és a piaci klímára közvetetten pozitívan hathat.

- Hosszabb távon a hazai befektetők az EU-csatlakozás hatására hozzáférhetnek-e majd több papírhoz?

J. Gy.:
Több papírhoz abban az esetben férhetnek hozzá a befektetők, ha a BÉT valamely másik tőzsdével egy újabb megállapodást köt, illetve ha a Xetra növeli instrumentumainak a számát (a megállapodáskor ez körülbelül 10 000 volt, és folyamatosan emelkedik). A Xetrán, illetve a BÉT-en keresztül bonyolított forgalom egyébként folyamatos növekedést mutat.

A BÉT szorgalmazza a más tőzsdékkel való együttműködést is, hiszen a Xetrán elérhető instrumentumok a világpiac 40%-át fedik le, én azonban azt szeretném, ha ez a szám 70-80%-osra emelkedne. Márpedig véleményem szerint ezt a Xetra organikus növekedésével nem tudjuk elérni.

Lényegi változást egy észak-amerikai kapcsolat kialakítása jelentene, a másik fél szempontjából azonban egyelőre jelentéktelen nemcsak a budapesti, hanem még a nagy európai tőzsdékkel kiépíthető kapcsolat is - legalábbis abban a konstrukcióban, melyet például a német tőzsde szorgalmaz.

- Az EU-csatlakozás jelent-e technológiai kihívást a BÉT-nek?

J. Gy.:
Maga a csatlakozás közvetlenül nem jelent technológiai kihívást, hiszen a fejlesztéseket folyamatosan kell végezni a piacok és az alternatív szolgáltatók közötti verseny folytán, mely a befektetők és a kibocsátók kegyeiért, illetve üzleteiért folyik. Ez folyamatos versenyt jelent, melyben a BÉT is komoly lépésekre kényszerült, illetve kényszerül.

- Mik a BÉT közép-, illetve hosszú távú tervei?

J. Gy.:
A Budapesti Árutőzsdével (BÁT) és a Kelerrel való integrációt illetőenjelentős előrelépések történtek az elmúlt időszakban, és további kedvező folyamatok valószínűsíthetők.

A hazai befektetési kultúra és kedv növelésének érdekében a BÉT mindent megtett és meg is tesz, ez azonban egy hosszú, többéves program, a kezdeményezés azonban megtörtént, és a program elindult.

A kibocsátók számának növekedése megindult, és további bevezetésekre számítunk az idei évben is. Bizakodásra ad okot, hogy a Tőzsdeképes Cégek Klubjában több olyan társaság is van, amely komolyan gondolja a tőzsdei megmérettetést már rövid távon is.

A befektetői bizalmat tekintve a részvénypiac "jól áll", hiszen míg a forinttal és az állampapírpiaccal kapcsolatban jelentős bizalomvesztésnek lehettünk tanúi az elmúlt időszakban, addig a BÉT-en a forgalom, a kapitalizáció, illetve az index értéke komolyabb mértékben növekedett. Természetesen azért a tőzsdei környezetre is igen nagy hatással van a hazai makrogazdasági helyzet bizonytalansága.

A kormányzati kapcsolatokban és a jogszabályalkotásban gyors és jelentős előrelépés történt: a tőkepiaci törvény fejlesztése befejeződött, az árfolyamnyereség adó 0%-osra csökkent, és további kedvezmények jelentek meg az adórendszerben. A privatizáció tőzsdei irányba terelése is kinyilvánított kormányzati preferencia és az ÁPV is minden tőle telhetőt megtesz.

- Számít-e a BÉT technológiai papírok bevezetésére az elkövetkező időszakban?

J. Gy.:
A Synergon versenytársai közül is vannak érdeklődők, a legfőbb probléma azonban az, hogy a legtöbb hazai technológiai cég túl kicsi a tőzsdei bevezetéshez, nincs meg a gazdaságos tőzsdei mérete, a bevezetés és a tőzsdei jelenlét nem biztos, hogy megéri nekik. Kedvező méretű cégnek a minimum 100 millió eurós kapitalizációval rendelkező társaságok számítanak, ezek a vállalatok már megfelelően likvidek tudnak lenni a parketten.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem