37 °C Budapest

BÉT az EU-csatlakozás után - beszélgetés Jaksity Györggyel

Pénzcentrum
2004. április 28. 08:12

Pozitív hatása lehet mind a tőzsde, mind pedig a befektetők számára az európai uniós csatlakozásnak, bár ezek egy része már lezajlott - derül ki Jaksity Györgynek, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökének a szavaiból.


Az alábbi írás a Synergon Magasyn című kiadványában jelent meg.

- Milyen közvetlen előnyökkel jár a BÉT és a befektetők számára az EU-csatlakozás?

Jaksity György:
A leglátványosabb, leginkább kézzel fogható hatása az EU-csatlakozásnak az lehet, hogy az unió tagjaként hazánk lényegesen több befektető számára lesz elfogadható befektetési célpont, ami újabb befektetőket, még több pénzt hozhat a piacra, mely ceteris paribus felértékeli a magyar vállalatokat, és ezzel együtt várhatóan magasabb forgalmat is generál majd.

A törvényhozás és a tőzsdei szabályzatok változása is pozitívan hat, ezek azonban csak hosszabb távon érezhetők, és részben már le is zajlottak. A nagy kérdés az, hogy az EU-csatlakozás után milyen további tőzsdei integráció mehet végbe, és ez hogyan hat majd a kelet-európai tőzsdékre. Nem mellékes az sem, hogy újra előtérbe kerül-e a régió börzéinek az integrációja, vagy pedig a nagy nyugat-európai tőzsdék lesznek aktívabbak a tulajdonrészszerzések területén.

- Az adózási változásoknak milyen hatásuk lesz majd?

J. Gy.:
A BÉT-nek együttműködési megállapodása van a német Xetrával, így forgalomnövekedést hozhat az, hogy a külföldi befektetések egy része adómentessé válik. Ha azonban a forgalmat a kedvezőbbé váló adózási szabályok olyan instrumentumok felé terelik, amelyek nem jelennek meg a Xetrán, akkor az közvetlenül nem kedvező a BÉT-nek, mindazonáltal a befektetői környezetre és a piaci klímára közvetetten pozitívan hathat.

- Hosszabb távon a hazai befektetők az EU-csatlakozás hatására hozzáférhetnek-e majd több papírhoz?

J. Gy.:
Több papírhoz abban az esetben férhetnek hozzá a befektetők, ha a BÉT valamely másik tőzsdével egy újabb megállapodást köt, illetve ha a Xetra növeli instrumentumainak a számát (a megállapodáskor ez körülbelül 10 000 volt, és folyamatosan emelkedik). A Xetrán, illetve a BÉT-en keresztül bonyolított forgalom egyébként folyamatos növekedést mutat.

A BÉT szorgalmazza a más tőzsdékkel való együttműködést is, hiszen a Xetrán elérhető instrumentumok a világpiac 40%-át fedik le, én azonban azt szeretném, ha ez a szám 70-80%-osra emelkedne. Márpedig véleményem szerint ezt a Xetra organikus növekedésével nem tudjuk elérni.

Lényegi változást egy észak-amerikai kapcsolat kialakítása jelentene, a másik fél szempontjából azonban egyelőre jelentéktelen nemcsak a budapesti, hanem még a nagy európai tőzsdékkel kiépíthető kapcsolat is - legalábbis abban a konstrukcióban, melyet például a német tőzsde szorgalmaz.

- Az EU-csatlakozás jelent-e technológiai kihívást a BÉT-nek?

J. Gy.:
Maga a csatlakozás közvetlenül nem jelent technológiai kihívást, hiszen a fejlesztéseket folyamatosan kell végezni a piacok és az alternatív szolgáltatók közötti verseny folytán, mely a befektetők és a kibocsátók kegyeiért, illetve üzleteiért folyik. Ez folyamatos versenyt jelent, melyben a BÉT is komoly lépésekre kényszerült, illetve kényszerül.

- Mik a BÉT közép-, illetve hosszú távú tervei?

J. Gy.:
A Budapesti Árutőzsdével (BÁT) és a Kelerrel való integrációt illetőenjelentős előrelépések történtek az elmúlt időszakban, és további kedvező folyamatok valószínűsíthetők.

A hazai befektetési kultúra és kedv növelésének érdekében a BÉT mindent megtett és meg is tesz, ez azonban egy hosszú, többéves program, a kezdeményezés azonban megtörtént, és a program elindult.

A kibocsátók számának növekedése megindult, és további bevezetésekre számítunk az idei évben is. Bizakodásra ad okot, hogy a Tőzsdeképes Cégek Klubjában több olyan társaság is van, amely komolyan gondolja a tőzsdei megmérettetést már rövid távon is.

A befektetői bizalmat tekintve a részvénypiac "jól áll", hiszen míg a forinttal és az állampapírpiaccal kapcsolatban jelentős bizalomvesztésnek lehettünk tanúi az elmúlt időszakban, addig a BÉT-en a forgalom, a kapitalizáció, illetve az index értéke komolyabb mértékben növekedett. Természetesen azért a tőzsdei környezetre is igen nagy hatással van a hazai makrogazdasági helyzet bizonytalansága.

A kormányzati kapcsolatokban és a jogszabályalkotásban gyors és jelentős előrelépés történt: a tőkepiaci törvény fejlesztése befejeződött, az árfolyamnyereség adó 0%-osra csökkent, és további kedvezmények jelentek meg az adórendszerben. A privatizáció tőzsdei irányba terelése is kinyilvánított kormányzati preferencia és az ÁPV is minden tőle telhetőt megtesz.

- Számít-e a BÉT technológiai papírok bevezetésére az elkövetkező időszakban?

J. Gy.:
A Synergon versenytársai közül is vannak érdeklődők, a legfőbb probléma azonban az, hogy a legtöbb hazai technológiai cég túl kicsi a tőzsdei bevezetéshez, nincs meg a gazdaságos tőzsdei mérete, a bevezetés és a tőzsdei jelenlét nem biztos, hogy megéri nekik. Kedvező méretű cégnek a minimum 100 millió eurós kapitalizációval rendelkező társaságok számítanak, ezek a vállalatok már megfelelően likvidek tudnak lenni a parketten.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?