BÉT az EU-csatlakozás után - beszélgetés Jaksity Györggyel

Pénzcentrum
2004. április 28. 08:12

Pozitív hatása lehet mind a tőzsde, mind pedig a befektetők számára az európai uniós csatlakozásnak, bár ezek egy része már lezajlott - derül ki Jaksity Györgynek, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökének a szavaiból.


Az alábbi írás a Synergon Magasyn című kiadványában jelent meg.

- Milyen közvetlen előnyökkel jár a BÉT és a befektetők számára az EU-csatlakozás?

Jaksity György:
A leglátványosabb, leginkább kézzel fogható hatása az EU-csatlakozásnak az lehet, hogy az unió tagjaként hazánk lényegesen több befektető számára lesz elfogadható befektetési célpont, ami újabb befektetőket, még több pénzt hozhat a piacra, mely ceteris paribus felértékeli a magyar vállalatokat, és ezzel együtt várhatóan magasabb forgalmat is generál majd.

A törvényhozás és a tőzsdei szabályzatok változása is pozitívan hat, ezek azonban csak hosszabb távon érezhetők, és részben már le is zajlottak. A nagy kérdés az, hogy az EU-csatlakozás után milyen további tőzsdei integráció mehet végbe, és ez hogyan hat majd a kelet-európai tőzsdékre. Nem mellékes az sem, hogy újra előtérbe kerül-e a régió börzéinek az integrációja, vagy pedig a nagy nyugat-európai tőzsdék lesznek aktívabbak a tulajdonrészszerzések területén.

- Az adózási változásoknak milyen hatásuk lesz majd?

J. Gy.:
A BÉT-nek együttműködési megállapodása van a német Xetrával, így forgalomnövekedést hozhat az, hogy a külföldi befektetések egy része adómentessé válik. Ha azonban a forgalmat a kedvezőbbé váló adózási szabályok olyan instrumentumok felé terelik, amelyek nem jelennek meg a Xetrán, akkor az közvetlenül nem kedvező a BÉT-nek, mindazonáltal a befektetői környezetre és a piaci klímára közvetetten pozitívan hathat.

- Hosszabb távon a hazai befektetők az EU-csatlakozás hatására hozzáférhetnek-e majd több papírhoz?

J. Gy.:
Több papírhoz abban az esetben férhetnek hozzá a befektetők, ha a BÉT valamely másik tőzsdével egy újabb megállapodást köt, illetve ha a Xetra növeli instrumentumainak a számát (a megállapodáskor ez körülbelül 10 000 volt, és folyamatosan emelkedik). A Xetrán, illetve a BÉT-en keresztül bonyolított forgalom egyébként folyamatos növekedést mutat.

A BÉT szorgalmazza a más tőzsdékkel való együttműködést is, hiszen a Xetrán elérhető instrumentumok a világpiac 40%-át fedik le, én azonban azt szeretném, ha ez a szám 70-80%-osra emelkedne. Márpedig véleményem szerint ezt a Xetra organikus növekedésével nem tudjuk elérni.

Lényegi változást egy észak-amerikai kapcsolat kialakítása jelentene, a másik fél szempontjából azonban egyelőre jelentéktelen nemcsak a budapesti, hanem még a nagy európai tőzsdékkel kiépíthető kapcsolat is - legalábbis abban a konstrukcióban, melyet például a német tőzsde szorgalmaz.

- Az EU-csatlakozás jelent-e technológiai kihívást a BÉT-nek?

J. Gy.:
Maga a csatlakozás közvetlenül nem jelent technológiai kihívást, hiszen a fejlesztéseket folyamatosan kell végezni a piacok és az alternatív szolgáltatók közötti verseny folytán, mely a befektetők és a kibocsátók kegyeiért, illetve üzleteiért folyik. Ez folyamatos versenyt jelent, melyben a BÉT is komoly lépésekre kényszerült, illetve kényszerül.

- Mik a BÉT közép-, illetve hosszú távú tervei?

J. Gy.:
A Budapesti Árutőzsdével (BÁT) és a Kelerrel való integrációt illetőenjelentős előrelépések történtek az elmúlt időszakban, és további kedvező folyamatok valószínűsíthetők.

A hazai befektetési kultúra és kedv növelésének érdekében a BÉT mindent megtett és meg is tesz, ez azonban egy hosszú, többéves program, a kezdeményezés azonban megtörtént, és a program elindult.

A kibocsátók számának növekedése megindult, és további bevezetésekre számítunk az idei évben is. Bizakodásra ad okot, hogy a Tőzsdeképes Cégek Klubjában több olyan társaság is van, amely komolyan gondolja a tőzsdei megmérettetést már rövid távon is.

A befektetői bizalmat tekintve a részvénypiac "jól áll", hiszen míg a forinttal és az állampapírpiaccal kapcsolatban jelentős bizalomvesztésnek lehettünk tanúi az elmúlt időszakban, addig a BÉT-en a forgalom, a kapitalizáció, illetve az index értéke komolyabb mértékben növekedett. Természetesen azért a tőzsdei környezetre is igen nagy hatással van a hazai makrogazdasági helyzet bizonytalansága.

A kormányzati kapcsolatokban és a jogszabályalkotásban gyors és jelentős előrelépés történt: a tőkepiaci törvény fejlesztése befejeződött, az árfolyamnyereség adó 0%-osra csökkent, és további kedvezmények jelentek meg az adórendszerben. A privatizáció tőzsdei irányba terelése is kinyilvánított kormányzati preferencia és az ÁPV is minden tőle telhetőt megtesz.

- Számít-e a BÉT technológiai papírok bevezetésére az elkövetkező időszakban?

J. Gy.:
A Synergon versenytársai közül is vannak érdeklődők, a legfőbb probléma azonban az, hogy a legtöbb hazai technológiai cég túl kicsi a tőzsdei bevezetéshez, nincs meg a gazdaságos tőzsdei mérete, a bevezetés és a tőzsdei jelenlét nem biztos, hogy megéri nekik. Kedvező méretű cégnek a minimum 100 millió eurós kapitalizációval rendelkező társaságok számítanak, ezek a vállalatok már megfelelően likvidek tudnak lenni a parketten.
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?