Régiós kitekintés- középpontban Prága és az FHB

Pénzcentrum
2004. március 11. 09:47

Tovább folytatódott a bika piaci hangulat az elmúlt héten a kelet-európai régióban. Az irányadó indexek határozott emelkedést mutattak, így a Budapest lemaradása Prága és Moszkva mögött nem okozott törést a magyar piacon. A hazai részvények finoman szólva is ambivalens teljesítményt nyújtottak, a sztárok mellett a legrosszabbul teljesítő papírok is a BÉT parkettjéről kerültek ki. Az elmúlt 5

Tovább folytatódott a bika piaci hangulat az elmúlt héten a kelet-európai régióban. Az irányadó indexek határozott emelkedést mutattak, így a Budapest lemaradása Prága és Moszkva mögött nem okozott törést a magyar piacon. A hazai részvények finoman szólva is ambivalens teljesítményt nyújtottak, a sztárok mellett a legrosszabbul teljesítő papírok is a BÉT parkettjéről kerültek ki.

Az elmúlt 5 kereskedési nap kétség kívül a cseh tőzsdét segítette legjobban, a PX50 3.3%-ot emelkedett, több helyi blue chip kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, miközben Varsó erősödése inkább a visszafogott kategóriába tartozott.


A magyar papírok régiós összehasonlításban vegyesen szerepeltek. A térség legjobb részvénye az FHB lett, a jelzálogbank 23%-kal növelte értékét. A régiós TOP12-be bekerült még az ismét feltámadó Graphisoft, a hosszú idő után ismét biztató jeleket mutató Pannonplast és a piac örök alulárazottja, a Démász. A magyar papírokat nem a blue chipek, hanem a rally után meghúzott kisebb papírok képviselték az élbolyban. A legfigyelemreméltóbb teljesítményt a cseh részvények nyújtották, akik közül a Ceske Radio, a Phillip Morris és az áramszolgáltató CEZ képviseltette magát a legjobbak között. A cseh piac legnagyobb érdemes az volt, hogy a vezető részvények kimaradtak a legrosszabb teljesítményt nyújtó papírók sorából, ahol sajnos a magyarok vitték a prímet.


A Rába és a Nabi gyengélkedése figyelemre méltó egy bika piacon, még szerencse, hogy a lengyel a papírok elárasztják a legrosszabb 12 papír listáját.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A régió nagy bankjainak euróban számított teljesítménye nem volt túl attraktív az elmúlt héten, bár a Pekao a piac egyik nagy nyertese volt, a héten a lengyel óriás nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A távközlési szektorban a Matáv szereplése volt a legmeggyőzőbb.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20