25 °C Budapest

Régiós kitekintés- középpontban Prága és az FHB

Pénzcentrum
2004. március 11. 09:47

Tovább folytatódott a bika piaci hangulat az elmúlt héten a kelet-európai régióban. Az irányadó indexek határozott emelkedést mutattak, így a Budapest lemaradása Prága és Moszkva mögött nem okozott törést a magyar piacon. A hazai részvények finoman szólva is ambivalens teljesítményt nyújtottak, a sztárok mellett a legrosszabbul teljesítő papírok is a BÉT parkettjéről kerültek ki. Az elmúlt 5

Tovább folytatódott a bika piaci hangulat az elmúlt héten a kelet-európai régióban. Az irányadó indexek határozott emelkedést mutattak, így a Budapest lemaradása Prága és Moszkva mögött nem okozott törést a magyar piacon. A hazai részvények finoman szólva is ambivalens teljesítményt nyújtottak, a sztárok mellett a legrosszabbul teljesítő papírok is a BÉT parkettjéről kerültek ki.

Az elmúlt 5 kereskedési nap kétség kívül a cseh tőzsdét segítette legjobban, a PX50 3.3%-ot emelkedett, több helyi blue chip kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, miközben Varsó erősödése inkább a visszafogott kategóriába tartozott.


A magyar papírok régiós összehasonlításban vegyesen szerepeltek. A térség legjobb részvénye az FHB lett, a jelzálogbank 23%-kal növelte értékét. A régiós TOP12-be bekerült még az ismét feltámadó Graphisoft, a hosszú idő után ismét biztató jeleket mutató Pannonplast és a piac örök alulárazottja, a Démász. A magyar papírokat nem a blue chipek, hanem a rally után meghúzott kisebb papírok képviselték az élbolyban. A legfigyelemreméltóbb teljesítményt a cseh részvények nyújtották, akik közül a Ceske Radio, a Phillip Morris és az áramszolgáltató CEZ képviseltette magát a legjobbak között. A cseh piac legnagyobb érdemes az volt, hogy a vezető részvények kimaradtak a legrosszabb teljesítményt nyújtó papírók sorából, ahol sajnos a magyarok vitték a prímet.


A Rába és a Nabi gyengélkedése figyelemre méltó egy bika piacon, még szerencse, hogy a lengyel a papírok elárasztják a legrosszabb 12 papír listáját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A régió nagy bankjainak euróban számított teljesítménye nem volt túl attraktív az elmúlt héten, bár a Pekao a piac egyik nagy nyertese volt, a héten a lengyel óriás nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A távközlési szektorban a Matáv szereplése volt a legmeggyőzőbb.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06