2020. február 27. csütörtök Ákos, Bátor

Nincs meglepetés: itt az MNB kamatdöntése

  • MTI
  • 2020. január 28. kedd 15:00

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón kedden. Az elemzők szerint nem történt meglepetés.

Elemzők nem vártak változást kedden a monetáris kondíciókban. Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Egyelőre minden marad a régiben - kommentálta a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A piac fokozottan figyelte a mostani döntést, mivel a forint az elmúlt napokban soha nem látott szintre gyengült, az euró árfolyama 338 forint felett is járt. Az infláció pedig gyorsulást mutatott utóbbi hónapokban

- emelte ki a szakember. A fokozott befektetői figyelem ellenére a döntés összhangban van a piaci várakozásokkal. Elsősorban a kamatdöntést után megjelenő jegybanki kommentár utalhat esetleg arra, hogy milyen lépésekre készül a jegybank.

Fontos tényező, hogy a nemzetközi környezet támogatja a magyarországi laza monetáris feltételek fenntartását, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank is laza politikát folytat. Az MNB emellett a GDP-növekedés, az infláció és a várható kormányzati gazdaságösztönző intézkedések fényében módosíthat majd az eddigi irányon.

Egyelőre finomhangolásra számítunk az MNB részéről, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy forintlikviditás csökkentésével erősítheti a magyar devizát. Közben kivárás jellemezheti a monetáris politikát

- fogalmazott a szakember. Németh Dávid szerint tavaszra már sokkal több adat áll majd rendelkezésre a GDP-ről és az inflációról, addigra talán a beharangozott kormányzati lépésekről is lehet majd tudni részleteket. Várhatóan ezek alapján dönthet majd az MNB arról, hogy marad-e a laza monetáris politika vagy elindul egy szigorúbb irányba. Tehát a monetáris politikában leghamarabb tavasszal történhet változás a mostani  kilátások alapján.

Így erősödhetne a forint

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője arra emlékeztetett: a Monetáris Tanács az inflációra ható szimmetrikus kockázatok miatt az első negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a korábbi 300-500 milliárd forinton tartotta. Noha a forint gyengülése miatt az elmúlt két hét során kevesebb ajánlatot fogadott el a tervezetthez képest, ami mintegy 88 milliárd forinttal csökkentette a devizaswap állományt, az állomány nagysága a meghirdetett sávon belül maradt. Az adószűrt maginfláció decemberben 3,5 százalékra lassult az előző havi 3,6 százalék után.

A fogyasztóiár-index ugyanakkor 4 százalékra emelkedett az előző havi 3,4 százalékról. Az alacsony importált infláció hatására némileg enyhülhetnek az inflációs alapmutatók is, ami már a nyári hónapokban is megfigyelhető volt. A Monetáris Tanács a továbbiakban a negyedéves inflációs jelentés megjelenésével egyidejűleg a beérkező adatok függvényében hoz további döntést a monetáris kondíciókról.

A monetáris kondíciók normalizálása feltehetően lassú és fokozatos lesz, mivel egyrészt az infláció egyelőre kontrollálhatónak tűnik, így nem indokolt a gyorsabb ütemű szigorítás, másrészt a külső monetáris feltételek érdemben enyhültek, mivel a meghatározó jegybankok a múlt év során lépéseket tettek a lazítás irányába, mind az EKB, mind a Fed csökkentette a kamatokat, illetve az EKB a kifejezetten gyenge euró-övezeti növekedési kilátások miatt bejelentette az eszközvásárlási program újraindítását, valamint a célzott hosszú távú refinanszírozási programot (TLTRO-III) - vélte Suppan Gergely.

Így várhatóan a hazai monetáris kondíciók szinten tartása, majd középtávon fokozatos szigorítása elégséges lehet a forint középtávú erősödéséhez, amely így az amúgy is igen mérsékelt és csökkenő importált infláción keresztül támogathatja az inflációs cél elérését. Így arra számítunk, hogy a Monetáris Tanács alapesetben negyedévente az új inflációs jelentéssel egy időben dönt a likviditásbővítő deviaswap állományok tervezett méretéről. Mivel a kamatfolyosó jelenleg igencsak aszimmetrikus, az alapkamat emelésére csak akkor számítunk, amikor a kamatfolyosó szimmetrikus lesz az alapkamat körül, amire feltehetően a jövőre év második feléig nem kerül sor

- tette hozzá a Takarékbank vezető elemzője.

A vezető jegybankok várható laza politikája miatt, valamint az idei év második felében a 3 százalékos inflációs célhoz közelítő infláció miatt idén nem várunk szigorítást, így legközelebb 2021-ben folytatódhatnak a normalizációs lépések, az alapkamat emelésére pedig 2021 negyedik negyedéve előtt nem számítunk, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor. A forint közelmúltbeli gyengülése némi felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve, így a monetáris kondíciók lazítására nem látunk mozgásteret és szükségét sem az elmúlt két évi 5 százalék, valamint az idei 4 százalék körüli növekedés tükrében, a jegybank ugyanakkor közleményében üzenhet, amennyiben a forint árfolyamának további gyengülése már az inflációs cél elérését veszélyeztetné.

A hazai gazdaságot jellemző szignifikáns megtakarítási többlet, a következő években az uniós forráslehívások következtében feltehetően jelentős többletbe kerülő költségvetési pénzforgalmi egyenleg, és így várhatóan negatív nettó állampapír kibocsátás, valamint a nemzetközi hozamkörnyezet miatt nem számítunk a piaci hozamok számottevő emelkedésére sem, így a bubor kamatlábak, valamint a rövid állampapír hozamok tartósan alacsony szinten, a kamatfolyosó aljára tapadhatnak, amelynek emelkedése a jelenlegi piaci árazásokhoz képest mérsékeltebb lehet.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk