2020. április 2. csütörtök Áron

Mesés február a bankoknál: szuperolcsó lakáshitelekkel csábítják a magyarokat


Az előző évi 850 milliárd forint után 910 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek tavaly a magyar családok a bankokkal. A bankok rekordalacsony kamatozású év eleji ajánlatait elnézve, a babaváró hitel népszerűsége dacára valószínűleg a 2020-as esztendő sem hoz visszaesést a lakáshitelezésben.

Mi is megnéztük, hogy egy 10 millió forintos hitelösszeg mellett melyek ma az egyes bankok legjobb lakáshitel-ajánlatai. Ezúttal 15 éves futamidővel és 300 ezer forint nettó jövedelem bankszámlára érkezésével számoltunk minden esetben, de a Pénzcentrum kalkulátorán természetesen más paraméterek is beállíthatók. A bankokat mi a visszafizetendő összeg alapján állítottuk sorrendbe.

Az éven belüli törlesztőrészlet-változás miatt ma már szinte senki sem vesz fel rövid kamatperiódusú lakáshitelt, de azért érdemes egy pillantást vetni ezekre az ajánlatokra is. 3 hónapos kamatperiódus mellett az Oberbank és a Gránit Bank nyújtja a legalacsonyabb visszafizetendő összeggel ezt a lakáshitelt.

A 6 hónapos kamatperiódus az előzőhöz képest nem nyújt érdemben kisebb kockázatot, ennek ellenére jóval magasabb itt már a kamatok. A legalacsonyabb visszafizetendő összeget a Budapest Banknál és az Erste Banknál lehet elérni, kamatban viszont a Takarékbank a nyerő, csakúgy, mint januárban.

Az egyéves, vagyis 12 hónapos kamatperiódus mellett viszont a CIB Bank áll minden szempontból az első helyen, majd a K&H Bank következik.

Ha valaki törlesztési biztonságra vágyik, nagy valószínűséggel a legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek közül válogat. Ezek körében az Oberbank áll az első helyen, a nagybankok közül pedig az Erste Bank és a K&H Bank.

10 éves kamatperiódus mellett a Magnet Bank és az Erste Bank lakáshitelének a visszafizetendő összege a legalacsonyabb.

A végig fix kamatozású lakáshitelek, vagyis jelen esetben a 15 éves kamatperiódusú termékek közül a Raiffeisené végzett az első helyen, de az UniCredité is 5 százalék alatti THM-mel és 14 millió forint alatti 15 év alatt visszafizetendő összeggel csábít.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk