2019. május 22. szerda Júlia, Rita

Megérkezett a kamatgrincs: örülhetnek a lakáshitelesek


Alaposan felfordult az élet a jelzáloghitelek háza táján november végén, december elején. Több banknál az előző hónapokhoz képest jelentős kamatcsökkenésekbe futhatnak bele azok, akik most igényelnek jelzáloghitelt. Összeszedtük az elmúlt hetek és december első napjainak legfontosabb változásait, ami segíthet hiteldöntésünk meghozatalában.

Alaposan felfordult az élet a jelzáloghitelek háza táján november végén, december elején. Több banknál az előző hónapokhoz képest jelentős kamatcsökkenésekbe futhatnak bele azok, akik most igényelnek jelzáloghitelt. A Bank360 összegyűjtötte az elmúlt hetek és december első napjainak legfontosabb változásait, ami segíthet hiteldöntésünk meghozatalában.

Még kedvezőbb lett a K&H Bank 10 éves Minősített Fogyasztóbarát és hagyományos, üzleti feltételű lakáshitele: a bank 0,24 százalékponttal csökkentette az ügyleti kamatot. A bank azt várja, hogy az egyre tudatosabb ügyfeleknek így vonzóbb lesz a 10 évre történő kamatrögzítés.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú változó kamatozású hitel kamata 0,20 százalékkal, míg a 15 és 20 éves futamidőre felvett fix kamatozású hitelek kamata 0,30 százalékkal emelkedett a pénzintézetnél novemberben, az új igényléseket már csak ilyen kondíciók mellett tudjuk felvenni. Ennek értelmében az alábbi módon alakul a K&H jelzáloghiteleinek árazása abban az esetben, ha vállaljuk a munkabérünk átutalását és lakásbiztosítást is kötünk a kamatkedvezményekért kalkulációnk szerint:

Szintén jelentősen emelt a piaci kamatozású jelzáloghiteleinek kamatán az UniCredit Bank: a 12 havi BUBOR-hoz kötött hitelek kamatfelára 0,20 százalékponttal emelkedett decembertől, az 5 éves kamatperiódusú kölcsönöknél pedig 0,29 százalékponttal emelkedett a kamat. A változások alapján így alakul az UniCredit jelzáloghiteleinek normál árazása kamatkedvezmények nélkül:

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek új árazást kapnak a pénzintézetnél: 5 éves kamatperiódusnál 0,47 százalékponttal emelkedik a normál kamat 5,24 százalékra, 10 évesnél pedig 0,11 százalékponttal 5,49 százalékra. A bank másik kezével viszont ad, mivel 5 éves kamatperiódusú MFL-nél növekednek az elérhető kamatkedvezmények is 25 százalékponttal, így az Aktív kedvezmény 0,50 százalékra, a Prémium aktív 0,75 százalékra, a TOP prémium aktív pedig 1,50 százalékra módosult, miközben a feltételek nem változtak. Sajnos ugyanez a 10 éves MFL-nél már nem mondható el, a bank ugyanis csökkentette a kamatkedvezményt 0,15 százalékponttal, így legfeljebb 1,25 százalék az elérhető kedvezmény.

Az OTP Banknál mindösszesen a 3 hónapos referencia kamat csökkent 0,16 százalékról 0,13 százalékra.

Nem maradtak érintetlenül a Raiffeisen jelzáloghitelei sem, ráadásul a banknál emelkedett a maximálisan felvehető hitelösszeg 80 millió forintra. A kamatok tekintetében nagy mozgás az 5 éves vagy hosszabb kamatperiódusú hiteleknél jelentkezett: 

Raiffeisen lakás- és építési hitelek kamatai:

  • az 5 éves és a fix 5 éves 4,85 százalékról 4,6 százalékra csökkent,
  • 10 éves 5,60 százalékról 5,35 százalékra csökkent,
  • fix 10 éves 5,45 százalékról 5,2 százalékra csökkent.

Szabad felhasználású és annak kiváltására használható hitelek kamatai:

  • az 5 éves kamatperiódusú és a fix 5 éves jelzáloghitel kamata 6,85 százalékról 6,6 százalékra csökkent,
  • a 10 éves 7,6 százalékról 7,35 százalékra csökkent,
  • a fix 10 éves pedig 7,45 százalékról 7,2 százalékra csökkent.

A lakáshitel kiváltásra használható hitelek kamatai az alábbiak szerint alakultak:

  • 5 évesnél és fix 5 évesnél 4,85 százalékról 4,6 százalékra csökkent,
  • 10 évesnél 5,60 százalékról 5,35 százalékra csökkent, 
  • 10 éves fixnél 5,45 százalékról 5,2 százalékra csökkent.

A Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamatváltozásai megegyeznek a piaci kamatozású hitelekével.  

A Budapest Banknál sem állt meg az élet, itt azonban emelkedést tapasztalhatnak a hiteligénylők. A pénzintézet a rövid kamatperiódusú standard lakás-, építési és szabad felhasználású hiteleinél egyaránt 0,13 százalékponttal emelt hitelösszegtől függetlenül. Speciális, Egyenlítő elnevezésű lakáshiteleiknél 0,38 százalékpont volt az emelés. A bank 5 éves kamatperiódusú, szabad felhasználásra, lakásvásárlásra vagy építésre szánt Egyenlítő hitelénél 0,23 százalékpont volt az emelés, míg a 10 évesnél 0,25 százalékpont.

5 millióval többet hozhat a Mikulás a CSOK-osoknak

A december nagy durranása a fentiek ellenére egyértelműen a CSOK-szabályozás módosításának hatályba lépése.

A legfontosabb változás, hogy december elsejétől a kormányrendelet értelmében már a kétgyermekes családok is igényelhetnek 10 millió forint kamattámogatott hitelt a 2,6 millió forintnyi otthonteremtési kedvezmény mellé, illetve a három, vagy annál több gyermekes családok megnyílt a lehetőség 10 helyett 15 millió forint igénylésére

- összegezte Veres Patrik, a Bank360 szakértője

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Egy korszak vége érik a bankokban: megy a levesbe a magyarok régi kedvence
Megásták a szabad felhasználású jelzáloghitelek sírját?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS