2019. szeptember 18. szerda Diána

Itt a bizonyíték: egyre több magyar fog eladósodni hamarosan


Történelmi csúcson a személyi hitelek iránti kereslet, a szabad felhasználású jelzáloghitelből viszont már szinte semennyit nem vesznek fel az ügyfelek. Ennek ellenére a kint lévő állományt tekintve még mindig a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominanciája jelentős, akárcsak a folyószámlahiteleké és az áruhiteleké is. A hitelkártya-tartozások állománya is meglepően nagy. A személyi hitelek nagy része hosszú futamidejű, ezért a kint lévő állomány csökkenésére középtávon nem sok esély van.

Korábban már megírtuk, hogy a személyi hitelfelvétel 2018 májusában történelmi rekordot döntött: akkor 55,9 milliárd forintnak megfelelő összeget vettek fel a magyarok. Ez egészen magas szám, semmit nem árul el azonban a kihelyezett állományról. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján most azt nézzük meg, hogy mennyi kint lévő személyi hitele van a magyaroknak, és erről az állományról mit érdemes tudni bővebben.

A személyi hitelek kamatainak összehasonlításáért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azt találtuk, hogy éves szintén elképesztően nagyot nőtt az állomány: 2018. májusában 575 milliárdról idén májusra 790 milliárdra. Az előző hónaphoz képest is óriási a változás, 758 milliárd forintról 790 milliárd forintra nőtt a kint lévő személyi hitelek összege.

Ezen belül az éven belül lejáró személyi hitelek elenyésző mennyiséget, 1,7 milliárdot képviseltek, míg az egy éven túl lejárók 788,9 milliárdot. Mindez azt jelenti, hogy az állomány további növekedése szinte elkerülhetetetlen, minekutána szinte a teljes meglévő állomány hosszú futamidejű.

Így aztán állítható, hogy a magyarok eladósodottsága nem fog csökkenni, ami a személyi hiteleket illeti.

A gondolatmenet így azonban fals: számolnunk kell az egyéb fogyasztási hitelekkel is, ha a lakosság eladósodottságát akarjuk vizsgálni. Elképzelhető ugyanis, hogy a személyi hitelezés az áruhitelek kárára lesz egyre népszerűbb - mint ahogy a szabad felhasználású jelzáloghiteket már kiszorította. Ez azonban egyáltalán nem igaz, ugyanis az áruhitelek mennyisége is dinamukisan nő.

A táblázatból leolvasható, hogy a kint lévő áruhitelek állománya 2019. májusában 208,3 milliárd forint volt, ez is jelentős növekedés a 177 milliárdos tavaly májusi állományhoz képest. Ezen belül is dominál az éven túli lejáratú áruhitelek állománya: ott a részesedés 149,4 milliárd forint.

A hitelkártyák viszont egyre kevésbé népszerűek, némi visszaesés látható egy éves távon. Tavaly májusban 154,9 milliárd volt a hitelkártya-tartozások állománya, ez idén 147,7 milliárdra olvadt. Szemmel látható, hogy sokkal nagyobb részt hasít ki a kamatozó hitelkártyák aránya, bár a részesedése folyamatosan csökkent az év során.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége nem használja helyesen a hitelkártyát, bár a tudatosság egyre inkább nőni látszik.

Amennyiben a megadott határidőn belül fizetjük vissza hitelkártya-tartozásunkat, úgy meglehetősen kedvező, 0 százalékos kamatú hitelhez jutunk, ezen túlcsúszva viszont jöhetnek a horrorkamatok. Sajnos a magyarok többsége - szemmel láthatóan - belecsúszik ebbe a hibába.

De akkor nézzük meg, mi a helyzet összesen

Arról gyakran írunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel már a kutyának sem kell, de az nem jelenti azt, hogy a konstrukció nem létezik. Olyannyira élő dologról van szó, hogy a fogyasztási hitelek állományának nagy részét még ez teszi ki. Azt azért hozzá kell tenni, hogy amennyiben a személyi hitelek állománya ilyen dinamikusan nő, akkor jövőre a szabad felhasználású jelzáloghitel már elveszti dominanciáját.

Jelenleg szabad felhasználású jelzáloghitelből 965 milliárdnyit törlesztenek a magyarok, személyi hitelből 790 milliárdot. Az áruhitel is 208,3 milliárd forint, a folyószámlahitelek állománya is jelentős: 283,7 milliárd.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák nagy állománya érthető: a legtöbb bank nem ad 100-200 ezer forint értékű személyi kölcsönt, így az egyéb fogyasztási hiteltípusok iránti kereslet is teljesen érthető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

CBA

09.12-09.18
Országos