2020. november 29. vasárnap Taksony

Brutális bírságot kapott az MNB-től a magyar bank: ez volt a bűnük


Az MNB összesen 49 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és a Raiffeisen Corporate Lízingre belső ellenőrzési, szabályozási, kockázatvállalási és -kezelési, adatszolgáltatási, IT-biztonsági, tőkekövetelmény-számítási és betétbiztosítási hiányosságok miatt, s kötelezte az intézményeket a jogsértések megszüntetésére. A feltárt problémák nem befolyásolják a bankcsoport megbízható működését - közölte a jegybank lapunkkal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevont alapú átfogó vizsgálatot folytatott a Raiffeisen Bank Zrt.-nél és leányvállalatánál, a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél a 2016. október 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve az intézményeknél. Vizsgálata során az MNB feltárta, hogy a hitelintézet belső ellenőrzése számos esetben nem teljeskörűen vizsgálta a bank folyamatait, szakterületeit. A javadalmazásra vonatkozó felügyeleti adatszolgáltatások, nyilvánosságra hozott információk nem tartalmazták a teljesítményjavadalmazások egy részét.

Hitelkockázati hiányosságnak számított, hogy a Raiffeisen Bank egyes ügyfélcsoportokat hiányosan térképezett fel, vállalati hiteleinek egy részénél pedig nem végzett éves limitfelülvizsgálatot. Nem volt egységes a döntési hatáskörök szabályozása, hiányosságok merültek fel a nem teljesítő és átstrukturált hitelekre, illetve a fedezetértékelésre vonatkozó belső szabályozások terén. A tőkeszükséglet-számítás során egyes esetekben nem a jogszabály által meghatározott kockázati súlyokat alkalmazták, a figyelembe vehető fedezetek beszámításakor pedig nem a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. A fentieken túl a jegybank problémákat azonosított a hitelintézet informatikai és információbiztonsági működésében is.

Az MNB megállapításai szerint emellett a Raiffeisen Banknak felül kell vizsgálnia a Konszolidált Biztosított Betétesi (KBB) nyilvántartását, s abban csak az Országos Betétbiztosítási Alap által valóban biztosított betéteseket szabad szerepeltetnie. A Raiffeisen Corporate Lízing esetében szintén hitelkockázati, IT-biztonsági és adatszolgáltatási hiányosságok merültek fel. Mindezek alapján a jegybank ma publikált határozataiban - a jogsértésekhez igazodó teljesítési határidő kitűzésével - kötelezte a Raiffeisen Bankot és a Raiffeisen Corporate Lízinget, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg. Erről az intézmények vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével kell beszámolni.

A jogsértések miatt az MNB 43 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és 6 millió forintot a Raiffeisen Corporate Lízingre.

A hitelintézeti bírságösszeg meghatározásakor súlyosító körülménynek minősült a feltárt hibák nagy száma és hatása, illetve a bank esetében az is, hogy egyes, a korábbi vizsgálatok során feltárt IT-hiányosságok megismétlődtek. Enyhítő körülménynek számított mindkét intézménynél, hogy nem merült fel rendszerszintű probléma, a megállapított hiányosságoknak pedig nem volt jelentős hatása a biztonságos működésre, a pénzpiacra vagy annak ügyfeleire. A vizsgált intézmények emellett együttműködő magatartást tanúsítottak, több probléma kijavítását pedig már az ellenőrzés során dokumentáltan megkezdték.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS