Residential area old european buildings, Hungary, Eger city

Hihetetlen, ami a kamatokkal történik: mindenkit kenterbe ver ez az új lakáshitel-ajánlat

2024. január 25. 13:32

Nemrégiben még annak örülhettünk, hogy már találni lakáshitelt 7 százalék alatti kamattal, most azonban a 6 százalékot is sikerült áttörnie az egyik pénzintézet ajánlatának - írja a Bankmonitor. Plusz jó hír, hogy ehhez még csak szigorú feltételeket sem várnak el.

Január 25-től akár 6 százalék alatti kamattal is igényelhető lakáscélú jelzáloghitel az UniCredit Banknál, ezzel fontos lélektani határt sikerült átlépnie a kamatoknak. Ez azért érinthet sokakat, mert a jelenleg elérhető otthonteremtési támogatások és kedvezményes hitelkonstrukciók nem mindenki számára érhetők el, nekik pedig a piaci hiteltermékek árazása kulcsfontosságú.

Az UniCredit Bank lakáshiteleinek normál kamata 10 éves kamatperiódus esetén 6,95%, míg végig fix kamattal 6-8 éves futamidőre 6,92%, 9-13 éves futamidőre 6,94%, 14 éves futamidőtől pedig 6,95% a kedvezmények nélküli kamat. Ez önmagában még nem tűnik igazán vonzónak, hiszen ennél hét bank is kedvezőbb kamatot ad jelenleg mind 10 éves kamatperidus, mind végig fix kamat esetén. (30 millió Ft hitelösszegre, 20 éves futamidőre és 600 000 Ft nettó igazolt jövedelemre végeztük el a vizsgálatot a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával.)

Egészen más a helyzet akkor, ha az elérhető kedvezményekkel is számolunk, ráadásul ezekhez nem is feltétlenül kell súlyos vállalásokat tenni. Amennyiben például 15 millió forintnál nagyobb a hitelösszeg, a hitelt pedig közvetítő partneren – ez lehet például a Bankmonitor – keresztül igényli valaki, és vállalja, hogy a futamidő alatt havonta legalább 500 000 Ft jóváírás érkezik a számlájára, akkor máris 5,85%-os kamattal kaphat 10 éves kamatperiódusú és végig fix lakáshitelt. Ha pedig ezen felül hitelfedezeti biztosítást is köt valaki a lakáshitele mellé, akkor akár 5,65%-ra is lemehet a kamat.

A feltételek teljesítésével elérhető 1,09-1,30 százalékpontos kamatkedvezmény azt jelenti, hogy jelenleg az UniCredit Banknál érhető el a legkedvezőbb feltételekkel lakáscélú jelzáloghitel Magyarországon. Havi törlesztőre fordítva a dolgot ez azt jelenti, hogy egy 30 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője – 500 000 Ft nettó jövedelem igazolásakor – 214 209 Ft, ami 51,3 millió Ft teljes visszafizetést jelent. És ami elsőre talán meglepő, ugyanennyit kell törleszteni akkor is, ha ugyanezt a hitelösszeget végig fix kamattal igényelnénk meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben hitelfedezeti biztosítást is kötünk a hitelre, akkor az 5,65%-os hitelkamatnak köszönhetően 210 727 Ft-ra csökken a havi törlesztő, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a biztosításnak is van költsége (3,5%), így a teljes visszafizet és végül valamivel magasabb, 52,3 millió Ft lesz. Ez azonban nem felesleges kiadás, hiszen egy hitelfedezeti biztosítás pénzügyi mentőövet jelenthet munkanélküliség, betegség vagy akár haláleset esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm