27 °C Budapest
Young hispanic woman using computer and credit card to manage online banking. Pretty girl shopping online. Online shopping makes life easier. Convenient contactless payment. Making payment online in internet.

Azonnali pénzvisszatérítést kaphatsz a magyar boltokban: így működik az alig használt szupertrükk

2023. március 29. 13:02

Bár a magyarok hitelek iránti bizalma az elmúlt években látszólag sokat javult és a pandémia utóhatásaként a fizetési kártyák is szépen lenyomták a készpénzt, a hitelkártyák még ma sem számítanak népszerű terméknek. Bár a bankok tapasztalatai és az MNB jelentései szerint egyre több pénzt költenek a magyarok ilyen kártyákról, ezzel párhuzamosan azok használóinak száma folyamatosan csökken. A bankok persze folyamatosan igyekeznek terjeszteni ügyfélkörüket vonzó kedvezmények sorával, de ezekkel kevesebben vannak tisztában, mint a plasztik által magában hordozott kockázatokkal. A Pénzcentrum ezért most sorra vette a legfontosabb kedvezményeket, melyeket csak így érhetünk el.

A kockázatosabb kölcsönök közé sorolható, viszonylag magas költségvonzattal bíró hitelkártya iránti érdeklődés vegyes képet mutat. Bár a kezdő felütésként említett hátrányai és a magyarok hasonló hiteltermékekkel szembeni bizonytalansága a többséget ma is távol tartja attól, hogy ilyen plasztikot igényeljen a bankjától, azon sok százezres kör, akik aktívan használják egyre inkább hagyatkoznak a kártyájukra vásárlásaik során.

Ők azok, akiket a gyakran a 45 százalékot is meghaladó THM sem ijeszt el attól, hogy éljenek az ilyen, amúgy számos előnnyel kecsegtető termék által teremtett lehetőségekkel. Sokat mondó, hogy bár a tavalyi év harmadik negyedévében (erről van a legutóbbi jegybanki adat) csupán 1 millió 148 ezer ilyen kártya volt forgalomban, mégis egyre többet, illetve nagyobb költésekre használták azokat.

A pénzintézetek tavaly a Pénzcentrumnak arról számoltak be, hogy nem is a tranzakciók száma, hanem inkább az összegük ugrott meg igazán drasztikus mértékben (igaz azóta az előbbi is egyre látványosabb növekedést produkál).

A felhasználási kör pedig igen sokrétű, a pandémia alatt felpörgő online vásárlások mellett személyesen, POS terminálokon keresztül is előszeretettel fizetnek hitelből a kártyabirtokosok. Tehát a hitelkártyahasználat tekintetében továbbra is a bevásárlások a legjellemzőbbek, de ezek száma tavaly még inkább stagnált. Az autóval kapcsolatos kiadásoknál, illetve az utazás és szállás kategóriánál viszont jelentősen nőtt a tranzakciós forgalom és a kategóriák részesedése az összes tranzakciós forgalomból is - számolt be róla korábban lapunknak az OTP.

Az MKB tavaly, a nyaralási szezonban publikált felmérése is visszaigazolja ezt a tendenciát. A nyaraláshoz náluk is hitelkártyát vett ugyanis igénybe, az utazásukat önerőből finanszírozni nem tudok többsége. Ahogy a felmérés is megállapítja, ez részben annak lehet köszönhető, hogy nyaralás során több olyan költség is felmerülhet, amely esetében jó, ha rendelkezünk hitelkártyával. Ilyen az autóbérlés, ugyanis autókölcsönzőkben jellemzően kizárólag ezt a fizetési módot fogadják el.

Sokan nincsenek tisztában a hitelkártyák minden erősségével

Jól látszik tehát, hogy bár az alig millió feletti kártyabirtokos igen szívesen használja a zsebében lapuló hitelét, a bankoknak még ma sem sikerült tömegeket meggyőzni ezen fizetési mód létjogosultságáról. A hitelkártya piacot nemrégiben mélyebben elemeztük, sorra véve pénzintézetek jelenlegi kondíciót. Akkor kiderült, hogy mind a THM-ek, mind pedig számos egyéb faktor szempontjából nagy különbségeket szült a piaci verseny az egyes ajánlatok között.

Keddi cikkünkben azonban nem foglalkoztunk mélyebben a kártyák azon pozitív tulajdonságaival, melyeket talán kevesebben ismernek. A ma is mostohán kezelt hitelkártyákhoz ugyanis olyan kedvezmények kapcsolódnak, melyek egyetlen másik hitelformánál sem elérhetőek. Bár sokan tudják, hogy az ilyen termékek vonzereje nem a kedvező kamatokban (ugyanis azok még ma sem különösebben azok), vagyz alacsony számlavezetési díjban rejlik, de a legtöbbeknek még ma is csak egy, vagy két ilyen speciális szolgáltatás, vagy kedvezmény lehet ismerős, pedig jó párat találni. Most sorra vettük a leginkább elterjedteket.

Vásárlási kedvezmények

Hitelkártya-birtokosként törzsvásárlói kedvezmények sora válhat számunkra elérhetővé a bankunkkal együttműködő üzletekben. Ezekkel az általában néhány százalékos, de akár a 20 százalékot is elérő mértékű kedvezményekkel évente akár tízezreket is megspórolhatunk. Érdemes persze mindig figyelni a bankunk honlapját, ugyanis gyakran az ilyen akciók időszakosak, illetve az egyes üzletek kikerülhetnek a szerződött partnerek köréből, mások pedig bekerülhetnek a programokba. Jellemzően a partnerüzletek élelmiszer diszkontok, benzinkutak, vagy éttermek.

Pontgyűjtő programok

A pénzintézetek gyakran dobnak piacra a partnereikkel való együttműködés keretében úgynevezett co-branded kártyákat is. Az ilyen, FMCG üzletekkel, légitársaságokkal, vagy egyéb szolgáltatókkal közösen kibocsátott plasztikokkal való vásárlás során általában pontokat tudunk gyűjteni (jellemzően néhány száz forintonként 1-2 pontot), melyet a partnercégnél később valamilyen kedvezményre válthatunk a későbbi vásárlásunk során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Áruhitelek

A hitelbírálat nélküli áruhiteleknél a legtöbb üzlet részéről elvárás a hitelkártya megléte, a kedvezőbb ajánlatokhoz pedig szinte az összes ilyen kölcsönt kínáló boltban csak kártyabirtokosként juthatunk hozzá. Tehát ha például a népszerű, 0 százalékos THM-el kínált hitelre ácsingózik valaki, akkor is előfeltétel a plasztik.

Utasbiztosítások

Magasabb kategóriás kártyák esetében gyakori, hogy kedvezményt kapunk a teljes körű utasbiztosításokra, esetleg valamilyen utasbiztosítást eleve tartalmaz azok éves díja. Exkluzív szolgáltatás lehet még az ilyen kártyáknál a repülőterek VIP várótermeinek akár ingyenes használata.

Pénzvisszatérítés

Egyértelműen a hitelkártyák egyik legvonzóbb előnye, hogy használatukkal jellemzően 1-2, de esetenként akár akár 4-5 százalékos visszatérítést kaphatunk bizonyos vásárlások során. A jóváíráshoz  negyedévente, félévente, esetleg évente juthatunk hozzá.

A visszatérítések éves maximum összegét az egyes 30 és 95 ezer forint között határozzák meg és gyakran nem csak vásárlások, hanem például a közüzemi számlák befizetése után is jár. A kedvezményezett költségi kategóriákról érdemes tájékozódni a bankunk honlapján, vagy a Pénzcentrum kalkulátorában.

Legyünk tisztában a kockázatokkal

Hiába persze a számos kedvezmény, a hitelkártyák viszonylag kockázatos fizetési megoldásnak számítanak. A napi költségeink hitelből való finanszírozása közben ugyanis mindig ott van annak a veszélye, hogy valamiért nem tudjuk majd azt a bankunk által megszabott időszak alatt visszafizetni, ilyenkor pedig kamatostul behajtják azt rajtunk. Ha okosan költekezünk persze elkerülhetjük ezt a veszélyt, de ez mindenképp egy plusz felelősség, ha ilyen kölcsönt veszünk a nyakunkba.

A vásárlói tudatosság erősödésével szerencsére egyébként csökkenő tendenciát mutat a plasztikoknál a kamatozó követelések mennyisége. A legfrissebb adatok szerint, amíg 2022. januárban még a követelések 41,9 százaléka nem kamatozott, addig idén januárban már 47 százalék közelében mozgott ez az arány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
MEDIA1  |  2024. június 24. 20:26
A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének,...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm