-1 °C Budapest
Young family with baby worried about family budget and high taxes and bills. Inflation concept.

Küszöbön a következő hitelkatasztrófa Magyarországon? Ez várhat a családokra 2023-ban

2022. november 25. 17:30

Jelentősen megugorhat a nemteljesítő hitelek aránya a jegybank tegnap közzétett és részletesen bemutatott pénzügyi stabilitási jelentése szerint. Az adatok meglehetősen riasztóak, pedig azt eddig is tudtuk, hogy a magyarok egyre inkább elfordultak a hitelfelvételtől, de most úgy látszik, hogy a már felvett hitelek is bedőlhetnek. Megkérdeztünk szakértőket arról, mire kell számítani a bedőlt hitelek szegmensében, lehet-e egy újabb hitelkrach, mint 2008-ban volt, valamint arról is, milyen indikátorok növelik a hitelek nemfizetését?

Tegnap tette közzé pénzügyi stabilitási jelentését a Magyar Nemzeti Bank, melyet aztán sajtótájékoztatón magyaráztak meg pontról pontra - erről természetesen lapunk is beszámolt. A jegybank a jelentésben leszögezte: a romló gazdasági környezet a hazai gazdaságot is negatívan érinti, és érdemi kockázatot jelent a portfólióminőségre. A nemteljesítő hitelek aránya kis mértékben elmozdult historikus mélypontjáról, a lakossági szegmensben 4,2 százalékot, a vállalati szektorban pedig 3,9 százalékot tett ki a félév végén. A kiemelten sérülékeny hitelportfólió kezelhető mértékű kockázatot jelent a bankrendszer számára.

Becslésük szerint a 2022 őszéig megfigyelhető hatások együttes eredményeként a hazai, hitellel rendelkező kkv-k bedőlési valószínűségének mediánja 2,9 százalékról 4,7 százalékra növekedhetett. Hozzátették, hogy a lakossági rezsiköltségek megugrásának hatására a hitelintézeti szektor jelzáloghiteleinek NPL-rátája 2 százalékponttal emelkedhet 2023 végére, az energiafogyasztásban történő alkalmazkodással azonban ez az emelkedés érdemben kisebb lehet.

Hogy állunk a bedőléssel?

A jóslatok némileg vészjóslónak hangzanak, így megkérdeztünk szakértőket arról, hogy szerintük valóban "csak" két százalékpontos növekedést mutat majd a nemfizető hitelek szegmense? Kíváncsiak voltunk arra is, lehet-e akkora bedőlés, mint a 2008-as gazdasági válság idején volt, illetve az is érdekelt minket, hogy az MNB jelzésein túl mi gyorsíthatja még a nemteljesítő hitelek növekedését?

Varga Dávid, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési igazgatója a Pénzcentrumnak azt mondta: nem tartják valószínűnek, hogy a két százalékpontnál komolyabb növekedés legyen a nemteljesítő jelzáloghitelek piacán. A cég álláspontja szerint az sem valószínű, hogy a 2008-as válsághoz hasonló hitelkrach köszöntsön be, mert a jogi szabályozás is alapvetően megváltozott az azóta eltelt csaknem másfél évtizedben.

Alapvetően nem számítunk arra, hogy az MNB pénzügyi stabilitási jelentésében foglaltaknál jelentősebb mértékben emelkedne a nemteljesítő jelzáloghitelek aránya, bár jelenleg még nem látható tisztán a rezsiköltségek emelkedésének hatása ezekre a tartozásokra. Nem számítunk a 2008-as válsághoz hasonló tömeges bedőlésére sem a piacon, mert jelenleg teljesen más makrogazdasági- és jogi környezet jellemzi Magyarországot, mint abban az időben. A törlesztőrészletek jövedelemarányosan oszlanak el, a devizahitelek pedig csak nagyon korlátozottan érhetőek el a lakosság számára. A kamatstop, és a moratóriumok intézménye, illetve az idén áprilisban megjelent MNB ajánlás (5/2022) fogyasztóvédelmi oldalról megközelítve szintén lassítja a nemteljesítővé válás folyamatát. Ez utóbbi alapján a pénzügyi intézményeknek a fokozatosság és a konstruktív együttműködés elvét kell követniük a fizetési késedelemmel érintett ügyfelekkel kapcsolatban

- válaszolta kérdéseinkre Varga Dávid. Az EOS Magyarország ügyvezetőjével nemrég részletesebben is beszélgettünk a hitelek bedőléséről és a 2008-as válságról, ezt az interjút itt tudod újra elolvasni:

Kevesebb a magyarok pénze

Nem kell tömeges hitelbedőlésre számítani, ám az is igaz, hogy a rezsiemelés miatti jövedelemcsökkenést sajnos máris érzi a piac - ezt már Palkó István, a Portfolio vezető elemzője mondta kérdésünkre. Palkó István hozzátette azt is, hogy szerinte sem jön el újra 2008, már csak azért sem, mert nincs pénzügyi válság, és a foglalkoztatási helyzet is jónak mondható Magyarországon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelek nem fizetésének elsődleges oka a korábbi válságok során a jövedelemvesztéssel járó állásvesztés (vagyis a munkanélküliség) és az adósságszolgálat (devizahitelek miatti) megemelkedése volt. Ezek azonban most - kis részben a kamatstop miatt is - nem fenyegetnek minket. A megélhetési költségek, köztük a rezsiköltségek sajnos azonban emelkednek, így ezek közvetett hatása biztosan érződni fog a hitelek törlesztésében a következő egy-két évben: nehéz azonban megmondani, mekkora mértékben

- elemezte a helyzetet lapunknak a Portfolio munkatársa. Hozzátette még, hogy az infláció és a megélhetési költségek növekedése azért növelheti a nemteljesítő hitelek arányát.

Látni kell, hogy egyrészt ez az aránynak, és nem az állománynak a növekedése, vagyis az állomány akár másfélszeresére-duplájára is emelkedhet a jelenlegi szintről. Másrészt ez csak a rezsiköltségek emelkedésének a hatása, ezen túl az infláció és a megélhetési költségek általános emelkedése további jelentős nem teljesítő hitelállományt is generálhat. Az MNB becslése kellően alátámasztottnak tűnik, de nem a teljes képet tartalmazza a nem teljesítő hitelek jövőjéről

- mondta a Pénzcentrumnak a Portfolio vezető elemzője. A hitelbedőlésekről és a lehetséges válságról egy másik követeléskezelői céggel is beszélgettünk korábban, ezt itt tudod újra elolvasni:

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a leggyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?