dirty and dusty coin on black background,hungary money.

Csúcson az infláció, retteghetnek a hitelesek: elképesztően elszállhatnak ezek a hitelkamatok

2021. október 11. 13:04

Az infláció 5,5 százalékra emelkedett 2021. szeptemberében, miközben a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke 3,66 százaléktól indul. Futball hasonlattal élve az infláció vezetést szerzett a hitelköltségekkel szemben. Ha a lakáshitelek egyenlítenének a második félidőben, akkor az nagyon sok embernek fájna.

A KSH adatai alapján a 2021. szeptemberi infláció értéke 5,5% volt, ezzel pedig 5 éves csúcsra emelkedett az éves átlagos drágulás mértéke. A szakértők ráadásul nem várnak komoly változást az októberi adatokban sem, vagyis a trend folytatódhat. Ezzel szemben a lakáshitelek átlagos éves költsége jóval kedvezőbb. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket már 3,66 százalékos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéktől kínálják a bankok.

Vagyis a Bankmonitor elemzése szerint negatív reálkamat és reál THM mellett már kaphatunk lakáshitelt Magyarországon. (A THM ugyanúgy százalékos érték, mint a kamat, ám ez a hitelhez kapcsolódó költségeket is tartalmazza, így alkalmasabb az egyes konstrukciók összehasonlítására.)

A negatív reálkamat azt jelenti, hogy a hitel kamata, éves átlagos költsége alacsonyabb, mint az infláció. Vagyis egy adott összegű kölcsönből jelenleg nagyobb árucsomagot lehetne megvásárolni, mint egy év múlva a hitelkamatokkal megnövelt értékéből.

Ezek alapján az áremelkedés hatása nagyobb, mint amennyit a kapott kölcsönre pluszban egy év alatt vissza kellene fizetni. Ez az állapot hosszú távon nem maradhat fent, ezért várhatóan emelkedni fognak a hitelkamatok.

Tévhitek a negatív reálkamatról

Csak azért ne vegyen fel persze senki hitelt, mert negatív a reálkamat, már csak azért sem, mert az infláció az elmúlt időszak árváltozását mutatja, a hitelkamatok pedig a kölcsön jövőbeni költségeit.

A negatív reálkamat azonban mégis remekül szemlélteti, hogy mennyire olcsók is jelenleg a lakáshitelek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ténylegesen alacsonyak a hitelkamatok és a törlesztőrészletek, azok nagysága ugyanis kizárólag a hitel tényleges költségétől függ.

Jól mutatja ezt, hogy augusztushoz képest a reálkamatok jelentősen csökkentek – hiszen az infláció 4,9 százalékról megemelkedett 5,5 százalékra – úgy, hogy a hitelek THM értéke érdemben nem módosult. Ez olyan gazdasági helyzetre utal, ami várhatóan sokáig nem maradhat fent: a változás egyik módja pedig a hitelkamatok emelkedése lehet.

A magas inflációval sok esetben együtt jár a hozamok emelkedése is

De miért is emelkednének a hitelkamatok a magas inflációs környezetben? Azt könnyű belátni, hogy a befektetők növekvő áremelkedés mellett magasabb nyereséget várnak el. Logikus, hiszen nem azért teszik félre a pénzünket, hogy a megtakarítási időszak lejártát követően a hozamokkal növelt befektetésükből még azt az árucsomagot se tudják megvenni, mint a megtakarítási időszak elején.

A hozamok emelkedésének részeként a bankközi irányadó hozamok is megemelkednek: például a BIRS mutató értéke is megnő. Márpedig a BIRS mutató tekinthető a hitelkamatok banki költségének is. Hiszen a pénzintézet a bankközi piacról szerzi be a kölcsön kihelyezéséhez szükséges forrást. Vagyis a BIRS mutató emelkedése maga után vonja a banki költségek emelkedését is, ez pedig idővel a hitelkamatok növekedésében is megjelenhet.

Jól látható, hogy valóban emelkedett mind az infláció, mind a BIRS mutató értéke idén. Teljes összhangról azonban nem beszélhetünk: az infláció 2,8 százalékponttal, míg a 10 éves BIRS 1,78 százalékponttal növekedett. Ezzel szemben a lakáshitelek kamata csupán 0,3-0,5 százalékponttal mozdult el felfelé. Ez egy nagyságrenddel kisebb változás, mint amit a két mutatónál láttunk.

A hitelek szempontjából a BIRS a lényegesebb, hiszen az tükrözi a bankok kamatköltségének várható alakulását. Lehetne még arra is számítani, hogy a BIRS értéke visszacsökken rövid időn belül, ezzel helyreállítva a bankok nyereségszintjét. Erre azonban pont a magas infláció miatt nem lehet számítani, a megugró áremelkedés hatására ugyanis az MNB már többször megemelte a jegybanki alapkamatot. A jegybanki kommunikáció pedig az, hogy az alapkamat növelését mindaddig folytatni is fogja, amíg az áremelkedés nem tér vissza a kívánt 3 százalék alatti szintre. Márpedig jelenleg nem tartunk még ott, sőt, újra 9 éves rekordot döntött a drágulás. Márpedig az alapkamat emelése mellett nem lehet számítani a BIRS mutató értékének jelentős csökkenésére.

Mely hitelek kamata emelkedhet?

A meglévő kölcsönökre teljesen másképp hathat az aktuális piaci helyzet. Fontos kihangsúlyozni, hogy a már felvett, kifolyósított hitelek kamatába nem épülnek be egyből ezek a változások. Sőt, a fix kamattal igényelt kölcsönök kondícióit a bankok a futamidő alatt nem módosíthatják egyoldalúan. Vagyis ezen hitelek adósai biztonságban érezhetik magukat.

A hosszú kamatperiódusú hitelek adósainak is kizárólag kamatfordulókor módosulhatnak a törlesztőrészletei. Ha valaki például két éve vett fel egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt, akkor az adott kölcsön kamata legkorábban 8 év múlva változhatna meg. Méghozzá az akkor aktuális kamatviszonyoknak megfelelően. Ezen adósoknak tehát nem kell jelenleg rettegniük a kamatemelkedéstől.

Egyedül a változó kamatozású hitellel rendelkezőket – azon kölcsönök, amelyek kamata akár éven belül is módosulhat – érintheti nagyobb számban az aktuális piaci és hozamkörnyezet alakulása.

A hitelfelvétel előtt állóknak érdemes lehet sietni

A kölcsönigénylés, lakásvásárlás előtt állók számára érdemes lehet gyorsan lépni. Ugyanis a banki hirdetmények módosulásával az új kölcsönök kondíciói változhatnak meg. Nem tudni mikor fogják megemelni a pénzintézetek piaci hiteleik kamatát, de jelenleg úgy tűnik, ez a lépés elkerülhetetlen. Éppen ezért érdemes gyorsan cselekednie azoknak, akik már kinézték az új otthonukat. (De nem szabad kapkodni, a várható kamatemelésnél sokkal többet veszthet az, aki egy rosszabb állapotú, vagy drágább lakást venne meg.)

Felértékelődhet a támogatások szerepe

A családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető csok-hitel, a Babaváró hitel, vagy épp az október 4-től elérhető zöld hitel kamata nem függ a piaci viszonyoktól:

  • A Babaváró hitel induló kamata 0%, ráadásul a kölcsön végig kamatmentes marad, amennyiben a futamidő első 5 évében gyermeke születne az igénylőknek.
  • A csok mellé kérhető csok-hitel kamata futamidő végéig fix 3%, ez a kamat pedig nem függ az aktuális piaci hozamoktól.
  • Az energiahatékony, új lakások finanszírozására fordítható zöld hitel kamata futamidő végéig fix 2,5 százalék. A kölcsön kamatát nem befolyásolja sem az alapkamat alakulása, sem a BIRS mutató értékének módosulása.
  • Ráadásul a zöld hitel és a csok összekombinálásával akár kamatmentesen felvehető a zöld csok-hitel. Ebben az esetben a zöld célok és a csok támogatás együttes feltételeit teljesíteni kell.

Ez azt is jelenti, hogy a támogatásra jogosultak nyugodtan kivárhatnak: az ő vállukra a lakásárak várható alakulása, esetleges emelkedése helyezhet esetlegesen extra terhet. Viszont az inflációtól, a BIRS mutató és a piaci hitelkamatok alakulásától egyáltalán nem kell tartaniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?