20 °C Budapest
Young men wearing protective mask to Protect Against Covid-19 worried about unemployment,Business man failed to feeling hopeless, distraught, sad and discouraged in life.

Megrohanták a magyarok a bankokat: durván megnőtt a hitelbírálat ideje

2021. május 18. 05:55

Olyan sokan igényelnek lakáshitelt az utóbbi időben, hogy egyes bankoknál jelentősen meghosszabbodott a hitelbírálat ideje. Emiatt érdemes hosszabb ügyinézési idővel számolnunk az ingatlan adásvételi szerződésének megkötésekor.

Ingatlanpiaci statisztikák szerint idén februárban, majd márciusban is rekord számú használt lakást vásároltak a magyarok. Sokaknak lakáshitelre is szükségük van a vásárláshoz, emiatt a hiteligénylések száma is megemelkedett. Ezt jól mutatja, hogy márciusban a folyósított lakáshitelek összege meghaladta a 100 milliár forintot, ennyi lakáskölcsönt pedig még sosem folyósítottak hazánkban egyetlen hónap alatt.

Mindez az ügyintézésen is érezteti hatását. A Pénzcentrumot a Bankmonitor arról tájékoztatta, hogy tapasztalataik szerint egyes bankoknál a megnövekedett érdeklődés miatt a hitelek bírálati ideje is meghosszabbodott. Ezeknél a pénzintézeteknél átlagosan két hónap alatt folyósítják ki a kért összeget az igénylés benyújtásától számítva. (Korábban a hiteligénylések átlagos átfutási ideje 4-6 hét volt.)

Fontos, hogy átlagos bírálati időről beszélünk, ez azt is jelenti, hogy akár hosszabb idő is eltelhet a folyósításig. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ezt az időt nem az adásvételi szerződés aláírásától mérik, hanem a hitelkérelem benyújtásától számítják. Márpedig az adásvételi szerződés aláírása és a hiteligénylés között akár több hét is eltelhet. (Ha lakást vásárlunk, akkor az adásvételi szerződés aláírása és a vételár megfizetése között eltelt idő lesz lényeges, arra vállalunk határidőt.)

- tették hozzá a Pénzcentrumnak a Bankmonitor szakértői.

Az alábbiakban ezért olyan gyakorlati tippeket, trükköket szedtünk nektek egy csokorba, amelyekkel le lehet rövidíteni az adásvételi szerződés aláírása és a hitel folyósítása közötti időt.

1. Már sz adásvételi szerződés aláírása előtt válasszunk bankot

Ha ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor a lakás keresésével egy időben a finanszírozó bankot is ki kell választanunk. Meg kell ismerkednünk a pénzintézetek ajánlataival: kamatokkal, díjakkal, egyéb költségekkel. Azonban nem elég a kondíciókat megismerni, fel kell mérnünk, hogy melyik pénzintézet finanszírozná meg a legnagyobb eséllyel a jövedelmünk, a terveink és a meglévő hiteleink alapján az ingatlanvásárlást.

Nagyon rossz helyzetbe kerülhetünk, ha utólag derül csak ki, hogy a pénzintézet nem adná meg a szükséges hitelösszeget.

Tudnunk kell azt is, hogy az egyes bankok várhatóan mennyi idő alatt bírálnák el a hitelkérelmünket. Mindezek miatt érdemes több pénzintézettől ajánlatot kérni, vagy egy független szakértőhöz fordulni, aki segíteni tud az egyes banki ajánlatok között eligazodni.

2. A pénzintézet kiválasztása után szerezzük be a bankspecifikus dokumentumokat

Ilyen például a munkáltatói igazolás, amelyre minden banknak van külön formanyomtatványa. Érdemes ezt a dokumentumot a bank kiválasztása után beszereznünk. (Arra azért mindenképpen ügyeljünk, hogy jellemzően az igazolást a kiállítását követő 30 napig fogadja el a pénzintézet.)

Alapvetően nem hosszú idő a dokumentumok beszerzése, de a jelenlegi időszakban – home office elterjedése miatt – akár több napig, hétig is eltarthat a munkáltatói igazolás kiállítása. Elképzelhető például, hogy az aláíró otthonról dolgozik, ezért el kell küldeni neki aláírni az igazolást.

3. Az adásvételi szerződés aláírását követően ne halogassuk a kölcsönigénylést

Érdemes minél előbb összeállítani a hiteligénylési csomagot és benyújtani a kiválasztott pénzintézet felé a kérelmet. Ne teljen el több hét az adásvételi szerződés aláírása és a kölcsönigénylés között, ez az idő ugyanis nagyon hiányozhat, amikor közeleg a fizetési határidő.

4. Kiemelten figyeljünk a dokumentumok pontos, helyes kitöltésére

Ha hiányzik egy igazolás, vagy nincs megfelelően lett kitöltve egy dokumentum, akkor a pénzintézet hiánypótlást fog kérni: a dokumentum javítását, igazolás pótlását várja el a bank. Emiatt a hitelbírálati idő akár több héttel is csúszhat, éppen ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy már az igénylés beadásakor minden rendben legyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Segítségünkre lehet fogyasztóbarát lakáshitel igénylésekor a bank által rendelkezésünkre bocsátott ellenőrző lista, amely tartalmazza a hiteligényléshez, folyósításhoz szükséges valamennyi igazolást, dokumentumot.

Egy független hitelszakértő is tud ebben a helyzetben segíteni. Ismeri az egyes hiteligényléshez szükséges dokumentumokat, továbbá könnyen észreveszi – mondhatni már ráállt a szeme -, ha lemaradt egy papírról egy aláírás.

5. Időben szerezzük be a támogatásokhoz szükséges igazolásokat

Ha részben csok támogatásból, vagy Babaváró hitelből szeretnénk finanszírozni a lakásvásárlást, akkor fokozottan figyeljünk a támogatott konstrukciók felvételéhez szükséges speciális igazolások beszerzésére.

A Tb-igazolást például a kormányhivatalnál tudjuk személyesen igényelni, emellett elektronikus csatornán, ügyfélkapunk keresztül is kérhetjük a dokumentum kiállítását. A jelenlegi helyzetben azonban elképzelhető, hogy a hivatalban nincs szabad időpont két héten belül.

Az ügyfélkapun keresztül kért igazolás sem érkezik meg azonnal, akár két hetet is várhatunk a dokumentum megérkezéséig. Éppen ezért már előre, az adásvételi szerződés megkötése előtt – a vásárláshoz szükséges támogatások felmérését követően – érdemes megigényelni ezeket az igazolásokat is.

Fontos, hogy a Tb-igazolás érvényessége is 30 nap, ezt is figyelembe kell vegyük akkor, amikor a hiteligénylés dátumát tervezzük. Ezeket a támogatásokat ugyanis szintén a banktól kérhetjük a kölcsönigénylés benyújtásával egy időben.

+1 Hagyjunk elegendő időt a vételár megfizetésére

Elhúzódhat a lakáskölcsönünk, a lakástámogatásunk bírálati ideje még akkor is, ha kellő gondossággal járunk el a bank kiválasztásakor és a hiteligénylés során. Éppen ezért elég időt szükséges hagyni magunknak a vételár megfizetésére.

Természetesen nem gond, ha idő előtt jóváhagyja a bank a kérelmünket, hiszen a végső határidő lejárta előtt is kifizethetjük a teljes vételárat. Az viszont komoly következményekkel járhat, ha határidőre nem tudunk teljesíteni: kötbért is fizethetünk, vagy a legrosszabb esetben meg is hiúsulhat az adásvételi szerződés, ami miatt a már megfizetett foglaló összegét is elveszíthetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?