23 °C Budapest
Young men wearing protective mask to Protect Against Covid-19 worried about unemployment,Business man failed to feeling hopeless, distraught, sad and discouraged in life.

Megrohanták a magyarok a bankokat: durván megnőtt a hitelbírálat ideje

2021. május 18. 05:55

Olyan sokan igényelnek lakáshitelt az utóbbi időben, hogy egyes bankoknál jelentősen meghosszabbodott a hitelbírálat ideje. Emiatt érdemes hosszabb ügyinézési idővel számolnunk az ingatlan adásvételi szerződésének megkötésekor.

Ingatlanpiaci statisztikák szerint idén februárban, majd márciusban is rekord számú használt lakást vásároltak a magyarok. Sokaknak lakáshitelre is szükségük van a vásárláshoz, emiatt a hiteligénylések száma is megemelkedett. Ezt jól mutatja, hogy márciusban a folyósított lakáshitelek összege meghaladta a 100 milliár forintot, ennyi lakáskölcsönt pedig még sosem folyósítottak hazánkban egyetlen hónap alatt.

Mindez az ügyintézésen is érezteti hatását. A Pénzcentrumot a Bankmonitor arról tájékoztatta, hogy tapasztalataik szerint egyes bankoknál a megnövekedett érdeklődés miatt a hitelek bírálati ideje is meghosszabbodott. Ezeknél a pénzintézeteknél átlagosan két hónap alatt folyósítják ki a kért összeget az igénylés benyújtásától számítva. (Korábban a hiteligénylések átlagos átfutási ideje 4-6 hét volt.)

Fontos, hogy átlagos bírálati időről beszélünk, ez azt is jelenti, hogy akár hosszabb idő is eltelhet a folyósításig. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ezt az időt nem az adásvételi szerződés aláírásától mérik, hanem a hitelkérelem benyújtásától számítják. Márpedig az adásvételi szerződés aláírása és a hiteligénylés között akár több hét is eltelhet. (Ha lakást vásárlunk, akkor az adásvételi szerződés aláírása és a vételár megfizetése között eltelt idő lesz lényeges, arra vállalunk határidőt.)

- tették hozzá a Pénzcentrumnak a Bankmonitor szakértői.

Az alábbiakban ezért olyan gyakorlati tippeket, trükköket szedtünk nektek egy csokorba, amelyekkel le lehet rövidíteni az adásvételi szerződés aláírása és a hitel folyósítása közötti időt.

1. Már sz adásvételi szerződés aláírása előtt válasszunk bankot

Ha ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor a lakás keresésével egy időben a finanszírozó bankot is ki kell választanunk. Meg kell ismerkednünk a pénzintézetek ajánlataival: kamatokkal, díjakkal, egyéb költségekkel. Azonban nem elég a kondíciókat megismerni, fel kell mérnünk, hogy melyik pénzintézet finanszírozná meg a legnagyobb eséllyel a jövedelmünk, a terveink és a meglévő hiteleink alapján az ingatlanvásárlást.

Nagyon rossz helyzetbe kerülhetünk, ha utólag derül csak ki, hogy a pénzintézet nem adná meg a szükséges hitelösszeget.

Tudnunk kell azt is, hogy az egyes bankok várhatóan mennyi idő alatt bírálnák el a hitelkérelmünket. Mindezek miatt érdemes több pénzintézettől ajánlatot kérni, vagy egy független szakértőhöz fordulni, aki segíteni tud az egyes banki ajánlatok között eligazodni.

2. A pénzintézet kiválasztása után szerezzük be a bankspecifikus dokumentumokat

Ilyen például a munkáltatói igazolás, amelyre minden banknak van külön formanyomtatványa. Érdemes ezt a dokumentumot a bank kiválasztása után beszereznünk. (Arra azért mindenképpen ügyeljünk, hogy jellemzően az igazolást a kiállítását követő 30 napig fogadja el a pénzintézet.)

Alapvetően nem hosszú idő a dokumentumok beszerzése, de a jelenlegi időszakban – home office elterjedése miatt – akár több napig, hétig is eltarthat a munkáltatói igazolás kiállítása. Elképzelhető például, hogy az aláíró otthonról dolgozik, ezért el kell küldeni neki aláírni az igazolást.

3. Az adásvételi szerződés aláírását követően ne halogassuk a kölcsönigénylést

Érdemes minél előbb összeállítani a hiteligénylési csomagot és benyújtani a kiválasztott pénzintézet felé a kérelmet. Ne teljen el több hét az adásvételi szerződés aláírása és a kölcsönigénylés között, ez az idő ugyanis nagyon hiányozhat, amikor közeleg a fizetési határidő.

4. Kiemelten figyeljünk a dokumentumok pontos, helyes kitöltésére

Ha hiányzik egy igazolás, vagy nincs megfelelően lett kitöltve egy dokumentum, akkor a pénzintézet hiánypótlást fog kérni: a dokumentum javítását, igazolás pótlását várja el a bank. Emiatt a hitelbírálati idő akár több héttel is csúszhat, éppen ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy már az igénylés beadásakor minden rendben legyen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Segítségünkre lehet fogyasztóbarát lakáshitel igénylésekor a bank által rendelkezésünkre bocsátott ellenőrző lista, amely tartalmazza a hiteligényléshez, folyósításhoz szükséges valamennyi igazolást, dokumentumot.

Egy független hitelszakértő is tud ebben a helyzetben segíteni. Ismeri az egyes hiteligényléshez szükséges dokumentumokat, továbbá könnyen észreveszi – mondhatni már ráállt a szeme -, ha lemaradt egy papírról egy aláírás.

5. Időben szerezzük be a támogatásokhoz szükséges igazolásokat

Ha részben csok támogatásból, vagy Babaváró hitelből szeretnénk finanszírozni a lakásvásárlást, akkor fokozottan figyeljünk a támogatott konstrukciók felvételéhez szükséges speciális igazolások beszerzésére.

A Tb-igazolást például a kormányhivatalnál tudjuk személyesen igényelni, emellett elektronikus csatornán, ügyfélkapunk keresztül is kérhetjük a dokumentum kiállítását. A jelenlegi helyzetben azonban elképzelhető, hogy a hivatalban nincs szabad időpont két héten belül.

Az ügyfélkapun keresztül kért igazolás sem érkezik meg azonnal, akár két hetet is várhatunk a dokumentum megérkezéséig. Éppen ezért már előre, az adásvételi szerződés megkötése előtt – a vásárláshoz szükséges támogatások felmérését követően – érdemes megigényelni ezeket az igazolásokat is.

Fontos, hogy a Tb-igazolás érvényessége is 30 nap, ezt is figyelembe kell vegyük akkor, amikor a hiteligénylés dátumát tervezzük. Ezeket a támogatásokat ugyanis szintén a banktól kérhetjük a kölcsönigénylés benyújtásával egy időben.

+1 Hagyjunk elegendő időt a vételár megfizetésére

Elhúzódhat a lakáskölcsönünk, a lakástámogatásunk bírálati ideje még akkor is, ha kellő gondossággal járunk el a bank kiválasztásakor és a hiteligénylés során. Éppen ezért elég időt szükséges hagyni magunknak a vételár megfizetésére.

Természetesen nem gond, ha idő előtt jóváhagyja a bank a kérelmünket, hiszen a végső határidő lejárta előtt is kifizethetjük a teljes vételárat. Az viszont komoly következményekkel járhat, ha határidőre nem tudunk teljesíteni: kötbért is fizethetünk, vagy a legrosszabb esetben meg is hiúsulhat az adásvételi szerződés, ami miatt a már megfizetett foglaló összegét is elveszíthetjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?