Kiderült, mennyi lakáshitelre volt elég a medián kereset 2020-ban: meg fogsz lepődni

2021. március 15. 11:03

Egy átlagos magyar keresetét az átlagbérnél jobban leírja a medián fizetés nagysága. Ennek összege 2020-ban havi bruttó 320 528 forint volt, ekkora fizetéssel pedig akár 14,5 millió forint lakáshitelt is fel lehetett venni tavaly év végén.

A KSH adatai alapján a tavalyi évben a havi bruttó medián kereset 320 528 forint, míg az átlagbér 403 616 forint volt. A Bankmonitor szakértői szerint egy átlagos magyar fizetését jobban bemutatja a medián bér értéke: érdemes abból kiindulni, ha azt szeretnénk megállapítani mekkora lakáshitelre, vagy épp személyi kölcsönre lehet jogosult egy átlagember hazánkban.

Mi a különbség a medián fizetés és az átlagbér között?

A KSH által publikált átlagbér azt mutatja meg, hogy a teljes munkaidőben dolgozó embereknek mennyi az átlagos fizetése: gyakorlatilag összeadják az emberek jövedelmét és elosztják a keresők számával. Ennél a módszernél azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kiemelkedően magas értékek - egyes jelentős fizetések - a kapott átlagot torzíthatják felfelé. A medián bér ezzel szemben az az érték, amelynél a dolgozók egyik fele többet, míg másik fele pedig kevesebbet keres. Ebből a szempontból jobban leírhatja egy átlagos - a kereseti listán középen elhelyezkedő - személy jövedelmét.

A KSH adatai alapján is relatív magas az eltérés a két érték között: a medián fizetés 2020-ban havi bruttó 320 528 forint volt, míg az átlagbér nagysága 83 ezer forinttal volt magasabb ennél.

14,5 millió forint lakáshitelre lenne elég a 2020-as medián jövedelem

A medián érték tehát jobban bemutatja egy átlagos személy keresetét, éppen ezért érdemes lehet azt alapul venni, ha arra lennénk kíváncsiak, mekkora lakáshitelt tudna felvenni a jövedelme alapján egy átlagos hiteligénylő. A számításhoz megkerestük a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legolcsóbb lakáshitelt 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus beállítása mellet: a medián jövedelem és az átlagbér mellett a legkedvezőbb hitelkamat egyaránt 3,62% volt.

A legolcsóbb lakáshitelből egy medián jövedelemmel rendelkező igénylő - nettó 213 151 forint - 2020-ban 14,5 millió forint 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt tudna felvenni, míg átlagbérrel - 268 405 forint - 3,8 millió forinttal tovább nyújtózkodhatna. A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy az igénylőnek nincs másik hitele, és jövedelmének legfeljebb 40 százalékát teheti ki a törlesztőrészlet nagysága.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogszabály alapján a jövedelemnek akár a felét is elkölthetné az adós hiteltörlesztésre - így számolva az elérhető hitelösszeg 18,1-22,8 millió forint lehetne - de érdemes a valós banki gyakorlatnak jobban megfelelő 40 százalékos korláttal kalkulálni.

Természetesen nem csak a jövedelem számít az elérhető hitelösszeg meghatározásakor, az ingatlan értékének is el kell bírnia a kölcsönösszeg nagyságát.

A medián jövedelem is emelkedett az elmúlt évben

Az kétségtelen, hogy az átlagember fizetését legjobban leíró medián jövedelem elmarad az átlagbértől, ugyanakkor annak mértéke is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. (Míg 2019-ben a bruttó medián bér bruttó 292 320 forint volt, addig 2020-ban elérte a 320 528 forintot.)

Egy év alatt közel 19 ezer forintot emelkedett a nettó medián jövedelem is, ami bizony egy lakáshitel igénylésekor is komoly előnyt jelentett. A 2020-as medián jövedelem ugyanis 1,3 millió forinttal több lakáshitelre volt elég, mint a 2019-es jövedelem. Vagyis egy teljesen átlagos magyar nagyobb összegű lakáshitelre vált jogosulttá a bérek emelkedése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem