Kiderült, mennyi lakáshitelre volt elég a medián kereset 2020-ban: meg fogsz lepődni

Kiderült, mennyi lakáshitelre volt elég a medián kereset 2020-ban: meg fogsz lepődni

2021. március 15. 11:03

Egy átlagos magyar keresetét az átlagbérnél jobban leírja a medián fizetés nagysága. Ennek összege 2020-ban havi bruttó 320 528 forint volt, ekkora fizetéssel pedig akár 14,5 millió forint lakáshitelt is fel lehetett venni tavaly év végén.

A KSH adatai alapján a tavalyi évben a havi bruttó medián kereset 320 528 forint, míg az átlagbér 403 616 forint volt. A Bankmonitor szakértői szerint egy átlagos magyar fizetését jobban bemutatja a medián bér értéke: érdemes abból kiindulni, ha azt szeretnénk megállapítani mekkora lakáshitelre, vagy épp személyi kölcsönre lehet jogosult egy átlagember hazánkban.

Mi a különbség a medián fizetés és az átlagbér között?

A KSH által publikált átlagbér azt mutatja meg, hogy a teljes munkaidőben dolgozó embereknek mennyi az átlagos fizetése: gyakorlatilag összeadják az emberek jövedelmét és elosztják a keresők számával. Ennél a módszernél azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kiemelkedően magas értékek - egyes jelentős fizetések - a kapott átlagot torzíthatják felfelé. A medián bér ezzel szemben az az érték, amelynél a dolgozók egyik fele többet, míg másik fele pedig kevesebbet keres. Ebből a szempontból jobban leírhatja egy átlagos - a kereseti listán középen elhelyezkedő - személy jövedelmét.

A KSH adatai alapján is relatív magas az eltérés a két érték között: a medián fizetés 2020-ban havi bruttó 320 528 forint volt, míg az átlagbér nagysága 83 ezer forinttal volt magasabb ennél.

14,5 millió forint lakáshitelre lenne elég a 2020-as medián jövedelem

A medián érték tehát jobban bemutatja egy átlagos személy keresetét, éppen ezért érdemes lehet azt alapul venni, ha arra lennénk kíváncsiak, mekkora lakáshitelt tudna felvenni a jövedelme alapján egy átlagos hiteligénylő. A számításhoz megkerestük a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legolcsóbb lakáshitelt 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus beállítása mellet: a medián jövedelem és az átlagbér mellett a legkedvezőbb hitelkamat egyaránt 3,62% volt.

A legolcsóbb lakáshitelből egy medián jövedelemmel rendelkező igénylő - nettó 213 151 forint - 2020-ban 14,5 millió forint 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt tudna felvenni, míg átlagbérrel - 268 405 forint - 3,8 millió forinttal tovább nyújtózkodhatna. A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy az igénylőnek nincs másik hitele, és jövedelmének legfeljebb 40 százalékát teheti ki a törlesztőrészlet nagysága.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogszabály alapján a jövedelemnek akár a felét is elkölthetné az adós hiteltörlesztésre - így számolva az elérhető hitelösszeg 18,1-22,8 millió forint lehetne - de érdemes a valós banki gyakorlatnak jobban megfelelő 40 százalékos korláttal kalkulálni.

Természetesen nem csak a jövedelem számít az elérhető hitelösszeg meghatározásakor, az ingatlan értékének is el kell bírnia a kölcsönösszeg nagyságát.

A medián jövedelem is emelkedett az elmúlt évben

Az kétségtelen, hogy az átlagember fizetését legjobban leíró medián jövedelem elmarad az átlagbértől, ugyanakkor annak mértéke is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. (Míg 2019-ben a bruttó medián bér bruttó 292 320 forint volt, addig 2020-ban elérte a 320 528 forintot.)

Egy év alatt közel 19 ezer forintot emelkedett a nettó medián jövedelem is, ami bizony egy lakáshitel igénylésekor is komoly előnyt jelentett. A 2020-as medián jövedelem ugyanis 1,3 millió forinttal több lakáshitelre volt elég, mint a 2019-es jövedelem. Vagyis egy teljesen átlagos magyar nagyobb összegű lakáshitelre vált jogosulttá a bérek emelkedése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55