21 °C Budapest
Hiába van moratórium: elkezdték kiküldeni sokaknak a végrehajtási felszólításokat

Hiába van moratórium: elkezdték kiküldeni sokaknak a végrehajtási felszólításokat

2020. május 29. 13:03

A veszélyhelyzet még tart, de a NAV már küldi a végrehajtási felszólításokat - hívja fel a figyelmet egy joghézagra az Index.

Mint ismert, A veszélyhelyzethez kapcsolódóan március végén végrehajtási moratóriumot is hirdetett a kormány. Ez az intézkedés azoknak segít egy kis haladékkal, akik a legnagyobb bajban vannak, lejárt tartozásaikat már átadták a végrehajtásra a NAV-nak.

A cikk szerint viszont furcsa módon a koronaválság apropóján bevezetett moratórium pont azoknak nem igazán van hasznára, akiknek a járványhelyzet miatt lettek likviditási problémáik:

csak azok tudják kihasználni, akik ellen a rendelet hatályba lépésének napján, március 24-én már folyt a végrehajtási eljárás.

Nekik a veszélyhelyzet vége utáni 15 napig nem kell aggódniuk a végrehajtás miatt, legalábbis a NAV-hoz tartozó esetekben; akik például a bank felé voltak elmaradásban, és az ügyük már végrehajtási szakaszban volt, nem kapták meg ezt a könnyítést, rájuk nem vonatkozik a hitelesek által igénybe vehető moratórium.

A lap információi szerint elég sokan lehetnek, akikre nem vonatkozik a moratórium, azaz, akiknek április, május, június folyamán, vagy még azután keletkeznek lejárt tartozásai a gazdasági visszaeséshez köthetően. Mint írják, a NAV már el is kezdte nekik kipostázni a felszólításokat az ebben az időszakban nem fizetett tartozások után.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?