A lízingpiacot is megtolhatja Orbánék csomagja: a vártnál nagyobb lehet a boom

A lízingpiacot is megtolhatja Orbánék csomagja: a vártnál nagyobb lehet a boom

2019. február 12. 09:52

Berobbanhat a lízingpiac, ha beteljesülnek a szakértők várakozásai, és a hétvégén bejelentett 2,5 milliós állami támogatás - amit a kormány a nagycsaládosoknak ad majd autóvásárlásra - a finanszírozott kocsikra is vonatkozik majd. Már enélkül is hatalmas a növekedés: tavaly 13 százalékkal több volt a kintlévőség, mint 2017-ben.

Még a vártnál is nagyobbat robbanhat a lízingpiac, ha a hétvégén bejelentett 2,5 milliós állami támogatás a finanszírozott kocsikra is érvényes lesz - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. A szakemberek már így is nagy növekedésre számítanak 2019-ben: a szövetség nagyjából 10 százalékos emelkedést jelez előre. A szakértők szerint ugyan a részletek még nem ismertek a 7 személyes kocsikra szóló, családi állami támogatásról, így azt sem tudni, hogy ehhez lehet-e finanszírozást csatolni, vagy az említett összeget be lehetne-e rakni például a finanszírozás önrészébe - ebben az esetben még könnyebben tudnának új autókat vásárolni a nagycsaládosok. Az elektromos autók állami támogatása esetén lehet lízingelni - emlékeztetett Pfandler Tamás, aki úgy látja, hogy ezt az irányt lehetne követni a nagycsaládosok 7 személyes autóinál is. Emlékeztettek, hogy jelenleg is az új autók majdnem harmadát vásárolták meg ilyen finanszírozással.

A szövetség elnökségi tagja kifejtette, támogatják a magyar autópark korszerűsítését, ezt is szolgálhatja majd a 2,5 milliós állami támogatás is. Ennek a potenciális hatásait még vizsgálják. A szabályozásról már kezdeményeztek párbeszédet az érintett szervekkel: elmondta, hogy a program sikerének kulcsa lehet, hogy lízingelt kocsik esetén is éljen az állami támogatás. Hiszen még a 2,5 milliós engedmény ellenére is előfordulhat, hogy egy család nem tudja egy összegben kifizetni a vételárat.

Imádunk lízingelni

Már az állami támogatás nélkül is virágzott a kólízingpiac Magyarországon: a szövetség adatai szerint tavaly összesen 694 milliárd forintra rúgott a finanszírozott összeg. Ez 13 százalékos növekedésnek felel meg az előző évihez képest, 2008 óta pedig a legnagyobb emelkedés, amit tapasztaltak. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a járműfinanszírozás húzta fel jelentősen a piacot: előzetesen csak 5 százalék körüli emelkedést vártak 2018-tól. Összességében a piac a válság előtti volumeneknél tart: a régióban, és Európában is a magyarok lízingelnek a legtöbbet.

Kimagaslóan teljesített az autólízing, itt 34 százalékos volt a növekedés 2018-ban - ismertette Pfandler Tamás, a szövetség elnökségi tagja, majd hozzátette, idén pedig a cégeknél lett kedvezőbb a helyzet a nyílt végű és operatív lízinget érintő kedvezmények miatt. Hasonló pozitív hatást várnak az MNB NHP fix programjától. Így minden adott a további növekedéshez a 2019-es évre is: a szakértők előzetesen 10 százaléknyi bővülésre számítanak.

Az újautó értékesítés és finanszírozás bővült látványosan: 2018-ra 186 milliárdnyi lett a kihelyezés, ez 40 százalékos növekedés 2017-hez képest. A használt kocsik esetében is 2018-ra már majdnem 60 milliárd lett a kihelyezés, ez 17 százalékos bővülést jelent az egyel korábbi évhez képest. Érdekes, hogy míg az új autók eladása nem bővült olyan látványosan, mint a lízingelt új autók aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fehéredik a piac

Összességében elmondható, hogy több használt kocsi áramlik be az országba (158 ezer), mint amennyi újat értékesítenek (137 ezer), előbbieknél a szövetség szerint problémás a magas, átlagosan 14 év feletti életkor, és a sok esetben kérdéses műszaki állapot. A szövetség üdvözli a piac fehérítésére tett törekvéseket, mint az adótrafipax, vagy a NAV-os online számla. Emellett nagyon üdvözlendő újdonság az új allami adatbázis, amelyben bárki ingyen lekérdezheti a magyarországi autók adatait.

Az építőipar is nagyot lök

Tavaly már így is nagyot lendített a piacon (46 százalékos volt a növekedés 2017-hez képest) az építőipar fellendülése, hiszen a munkagépeket is jellemzően lízingelték a vállalkozók. Ez a kabinet 7 pontos programjának hatására akár tovább is erősödhet. Szintén stabil pont a piacon az agrárgépek finanszírozása: tavaly összességében 14 százalékkal, 82 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?