32 °C Budapest
Kész, vége: búcsúzhatunk a nulla százalékos lakáshitelektől is

Kész, vége: búcsúzhatunk a nulla százalékos lakáshitelektől is

2018. október 27. 07:00

A hitelpiacon jelenleg nagyon alacsony kamatokkal érhetőek el kölcsönök, a CSOK valamint egyéb kedvezmények igénybevételével pedig még több pénzt spórolhatunk. Bár a hitelek kamatai manapság magukban is rendkívül alacsonyak, aki élelmes volt, eddig akár nulla százalékos kamatot is elérhetett a lakáshitelek felvételénél. Ez a lehetőség azonban megszűnt - a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megvonásával ugyanis nem csak a kiemelt megtakarítási lehetőségektől estünk el. Megmutatjuk, hogyan lehetett zéró kamatozást elérni a hiteleknél, valamint felsorakoztatjuk a jövőbeli legjobb alternatívákat.


Az MNB októbertől életbe lépett adósságfék szigorításai miatt nehezebb lett a hitelfelvétel, sokan akár le is mondhatnak emiatt a lakáscélú befeketéseikről, vagy lejjebb kell adniuk az igényeiken. A hónap elejétől már legalább 400 ezer forintos jövedelemre van szükségünk ahhoz, hogy az olcsóbb, változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete meghaladhassa a havi jövedelem ötven százalékát - 400 ezer forint alatt ez a plafon mindössze huszonöt százalék lehet - az a plafon magasabb a fix kamatozású hitelek esetén.

Az adósságfék szabályok kijátszására ugyanakkor létezett egy kiskapu: a lakáshitelek és a lakástakarékpénztári megtakarítások együttes alkalmazása.

De hogy is nézett ez ki a gyakorlatban? A valójában tervezettnél hosszabb futamidejű kölcsönök felvételével csökkenthetjük a havi törlesztőrészletet, és mivel a lakástakarékpénztár nem számított bele a korlátba, így megrövidíthettük a futamidőt a lakáskassza-megtakarítások betörlesztésére való felhasználással.

Mindez nem csupán arra volt elég, hogy egyáltalán felvehessük a célként meghatározott hitelösszeget, de megfelelő kombinációval akár nulla százalékra is mérsékelhettük a lakáshitelek kamatait. Ehhez természetesen elengedhetetlen volt, hogy a lehető legkedvezőbb kamatozású lakáshitelt vegyük fel, minél több családtagunkra megkössül a lakástakarékpénztári szerződéseket, valamint a lehető leghamarabb, azaz négy év után, valamint az azt követő minden negyedik évben betörlesszük a megtakarított összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vegyünk például egy életszerű helyzetet. Nagy hitelösszeg, tízmillió forint felvétele esetén a Pénzcentrum kalkulátora szerint elérhető legkedvezőbb ajánlat, amely felvehető akár 250 ezer forintos jövedelemmel, a K&H Bank ajánlata, amelynek havi törlesztője 20 éves futamidő mellett 53 430 forint, amellyel a hitelfelvevő beleférne az adósságfék szerinti legfeljebb 25 szazálékos jövedelemarányú törlesztőrészletbe. Ha ezt három személyre megkötött lakástakarékpénztári befizetéssel párosította, havi 60 ezer forint befizetés mellett négy év után pedig betörleszt, majd újrakötötte volna a lakáskassza-szerződést, akkor a futamidő is jelentős mértékben csökkenhetett volna, a lakástakarékpénztári megtakarítások kiemelt hozama miatt - sok szerződés megkötése mellett - akár negatív kamatozású kombinációt is elérhettünk. Ez a megoldás azonban a lakástakarékok beszántása miatt már nem lehetséges.

Természetesen aki még időben megkötötte a lakástakarékpénztári szerződését, és ma is él a megtakarítása, az ugyanúgy használhatja betörlesztésre a megtakarított összeget, a négy év utáni szerződés-újrakötés viszont már így sem lehetséges.

Jelenleg nincs a piacon egyéb konstrukció, amellyel ilyen kedvező kamatokat érhetünk el - a lakástakarékpénztárak kivéreztetésével egyúttal a nulla százalékos lakáshitelnek is végleg búcsút mondhatunk.

>>> Talált meg a legjobb lakáshitel ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 08:54
 A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 190 milliós bírságot rótt ki a DIGI-re, miután a cég elhallgatta a...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?