23 °C Budapest
Tömött sorok a Fundamentánál: vajon mit akarnak ennyien?

Tömött sorok a Fundamentánál: vajon mit akarnak ennyien?

2018. március 21. 10:50

2017-ben ismét rekordszámokat ért el a legnagyobb hazai lakás-takarékpénztár, lakásszámla-értékesítését negyedével, lakáshitel-kihelyezését 13 százalékkal növelte az előző évhez képest. A társaság lakáshitelpiaci részesedése ennek köszönhetően 18 százalékos volt az új folyósítások terén, míg 11 százalékra nőtt a teljes magyar lakáshitel-állomány tekintetében.

2017-ben ismét rekordszámokat ért el a Fundamenta, lakásszámla-értékesítését negyedével, lakáshitel-kihelyezését 13 százalékkal növelte az előző évhez képest. A társaság lakáshitelpiaci részesedése ennek köszönhetően 18 százalékos volt az új folyósítások terén, míg 11 százalékra nőtt a teljes magyar lakáshitel-állomány tekintetében.

Még jelentősebb, 50 százalék feletti a Fundamenta részaránya a legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek közt, a társaság ugyanis azon ritka hitelintézetek egyike, amely kamatkockázat nélküli, a teljes futamidő alatt rögzített kamatú hiteleket nyújt.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Rekordév a lakásszámla-értékesítésben

A lakás-takarékpénztár 2017-ben is tovább növekedett a lakásszámla-értékesítés piacán, az előző évhez képest 25 százalékkal több lakás-takarékpénztári szerződést kötött. A kedvező makrogazdasági környezet, a tartósan alacsony kamatszint, a bővülő foglalkoztatottság és a lakáspiacon tapasztalt fellendülés egyaránt erősítették a lakásszámlák iránti keresletet.

Az új szerződések háromnegyedét 2017-ben is a pénztár úgynevezett Személyi Bankár hálózata kötötte, az értékesítési partnerek teljesítménye 20 százalékot, míg az online felületen és a telefonon kötött szerződések aránya 5 százalékot tett ki a teljes értékesítésből.

Az ügyfelek által kötött szerződések átlagos összege 4,2 millió forint volt, amely 5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Szintén nőtt az állami támogatást maximálisan kihasználó ügyfelek aránya, 2017-ben ugyanis az új szerződések 75 százalékát havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett kötötték. Az öngondoskodás fontosságának és az ügyfelek tudatosságának erősödését bizonyítja, hogy ez az arány közel a duplája a 10 évvel ezelőtti értéknek.

Pozitív trendet jelent az a tény is, hogy tovább emelkedett a hosszú, 8-10 éves futamidejű termékek iránti kereslet. Ma már az ügyfelek egyharmada hosszú távú megtakarítást választ saját, illetve gyereke számára.

Vezetik a piacot

A 2017-es év legnagyobb változása az új lakásszámla-módozatok decemberi bevezetése volt. A korábbi termékek helyébe a tavalyi év végén új, alacsonyabb hitelkamatú termékek léptek. A pénztár által nyújtott 3,5 százalékos lakáskölcsön-kamata jelenleg a legalacsonyabb hitelkamat a lakás-takarékpénztári ajánlatok között.

Emellett további újítás, hogy (az állami támogatás felső korlátjának megtartása mellett) már havi 40 ezer forintos megtakarítás elhelyezésére és ezzel párhuzamosan még magasabb hitelösszeg (akár 13,6 millió forint) elérésére is lehetősége van az új ügyfeleknek egy szerződés megkötésével.

A lakáshitelpiac meghatározó szereplője

2017-ben ismét jelentős szerepet vállalt a lakás-takarékpénztár az új lakáshitelek piacán, az előző évhez képest 13 százalékkal, 114 milliárd forintra növelte hitelezési teljesítményét. Ezáltal a dinamikusan bővülő lakáshitelpiacon is magas szinten, 18 százalékon tartotta részesedését - azaz az új lakáshitelek körülbelül hatodát folyósította.

2017 végére 343 milliárd forintra duzzadt a Fundamenta hitelállománya - ezzel a teljes hazai lakáshitel-állomány 11 százalékát tudhatja magáénak.

A Fundamenta hitelei esetében a kamatok és törlesztőrészletek a futamidő végéig rögzítettek, az ügyfélnek nem kell kamatkockázattal számolnia, ezáltal a termék válságálló és biztonságos.

A piaci szereplők által 2017-ben kihelyezett lakáshitelek csupán harmada tartozott az 5 éven túli kamatfixálású termékek közé - ezen kiszámíthatónak tekinthető hiteleket tartalmazó kategórián belül a pénztár részesedése 54 százalék volt.

Tovább nőtt a felújítás és az építés aránya

A lakás-takarékpénztárnál regisztrált hitelfelhasználási célok között - a piaci átlagokhoz hasonlóan - a vásárlás aránya a legmagasabb. Sokatmondó ugyanakkor, hogy közel 30 százalékkal nőtt a gazdaságélénkítő lakáscélok, az építés és a felújítás részaránya a hitelcélok között, ezzel utóbbi jelentősen meghaladja a piaci átlagot. Felújítási célra a kihelyezett hitelösszeg több mint 20 százalékát fordították az ügyfelek, míg az építési célú kölcsönök aránya 7 százalék fölé nőtt 2017-ben.

Az elkövetkező évek

A Fundamenta 2017-ben az ügyfélszerződések darabszámát és volumenét tekintve is jelentős növekedést mutatott fel. A társaság az év végén 780 ezer darab szerződést kezelt, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években több mint félmillió háztartás, azaz mintegy 1-1,5 millió ember tervezi a pénztáron keresztül megvalósítani lakáscélú beruházását, lakhatással kapcsolatos körülményeinek javítását.

A közel 800 ezer szerződés összegszerűen 3000 milliárd forintos felvehető összeget jelent az elkövetkező évekre, amely az egy éves magyarországi lakáspiaci forgalom másfélszerese.

A tavalyi év folyamán az ügyfelek 118 milliárd forintot helyeztek el megtakarításként a társaságnál, amellyel a pénzintézet betétállománya 434 milliárd forint fölé nőtt. Ezzel párhuzamosan az ügyfeleknek kifizetett összeg is gyarapodott, a lakás-takarékpénztár tavaly 210 milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek.

Ez az összeg közel hétszerese a 2017-ben a lakás-előtakarékoskodók részére jóváírt állami támogatásnak - azaz az állam minden elköltött 1 forintja közel 7 forint beruházást indukált a lakás-takarékpénztáron keresztül. A társaság tervei szerint ez az arány hosszú távon is fenntartható.

Növekvő eredmény

A pozitív gazdasági hatásoknak és a dinamikusan növekvő betét- és hitelállománynak köszönhetően a társaság 10 százalékkal növelte a (magyar számviteli szabályok szerint számolt) konszolidált adózás utáni eredményét, amely így 5,8 milliárd forintot tett ki.

Az eredmény nagyobb része ebben az évben is a hitelezéshez és stabil működéshez szükséges tőkét növelte, és csak kisebb része került kifizetésre a tulajdonosoknak osztalékként.

Szintén meghaladta a 2017-es év után kifizetett osztalékot a társaság által fizetett adók és járulékok összege, melyek által a Fundamenta a tavalyi évben csaknem 5 milliárd forinttal gyarapította az államkasszát.

A növekvő értékesítésnek és szerződésállománynak köszönhetően a pénztár alkalmazotti létszáma is emelkedhetett:az elmúlt 5 évben több mint 50 százalékkal, mintegy 180 fővel nőtt, miközben dinamikusan, közel duplájára bővült az saját értékesítési hálózat is.

{{BANK360BANNER_LTP}}

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44