Megtudtuk, mit hoz a jövő: nem véletlenül akar mindenki ilyen hitelt

Megtudtuk, mit hoz a jövő: nem véletlenül akar mindenki ilyen hitelt

2017. május 26. 12:02

A fogyasztóbarát minősítés fokozottabb versenyt eredményezhet a lakáshitelek piacán, ahol jelentős különbségek vannak. A friss adatok szerint az 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 5 százalék alatt is lehet, de vannak 7 százalék felettiek, ez pedig nagyon tetemes eltérést jelent a visszafizetendő összegben. A piacon nagyobb verseny várható, aminek a lakáshitelesek örülhetnek.

Újdonság jelenik meg rövidesen a lakáshitelek piacán, a jegybank ugyanis bevezeti a fogyasztóbarát minősítést. Ezt azok a hitelek kaphatják meg, amelyek teljesítik a pontosan megszabott feltételeket. Többek között az úgynevezett fair banki törvényben megszabott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal kedvezőbbnek kell lenniük. Szintén feltétele a fogyasztóbarát minősítésnek, hogy legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot.

A fogyasztóbarát hitel bevezetése egyértelműen jelzi, hogy a minősítési rendszert kidolgozó jegybank a több évre fix törlesztőrészletet kínáló lakáshiteleknél igyekszik nagyobb versenyre ösztönözni a bankokat

 - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Ezeket a hiteleket ugyanis nemzetközi összevetésben magasabb kamatfelárral adták a bankok. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a bankok kínálatában már eddig is szerepeltek olyan hitelek, amelyek barátságosak, azaz olcsóbbak voltak a többieknél.

Barátságos hitelek

Azt, hogy már most is vannak olcsóbb és drágább lakáshitelek, jól mutatja a május közepén készített elemzés, amely 17 bank ajánlata alapján a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket vizsgálta. A legkedvezőbb lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója bőven 5 százalék alatt marad, ezzel szemben a legdrágábbaké meghaladhatja a 7 százalékot. Ez pedig 3-4 millió forintos többletkiadást jelenthet a hitelfelvevőnek.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

A komoly eltérés miatt tehát nagyon lényeges, hogy az évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitelek igénylése előtt alaposan felmérjük a piacot és internetes hitelkalkulátorokat használjunk. Ha pedig megjelennek majd a fogyasztóbarát minősítésű hitelek, azok között is érdemes lesz válogatni, mert jó eséllyel lesznek eltérések.

Fix, kiszámítható

A szakember utalt arra is, hogy a piacon vannak az 5-20 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél alacsonyabb, akár 3 százalék körüli thm-mel elérhető lakáshitelek. Azonban fontos tudni, hogy ezeknél 3-12 havonta változhat a kamat, ezáltal a törlesztőrészlet is. Sokkal kiszámíthatatlanabbak, mint a 5-20 évig fix törlesztőrészletű társaik, és egy esetleges későbbi kedvezőtlen gazdasági és kamatkörnyezetben nagyon komoly többletkiadásra kényszeríthetik az lakáshitelest. Ezen a téren kedvező folyamatokról lehet beszámolni, mert az elmúlt időszakban a magyar piacon egyre többen érdeklődnek az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránt. Ez pedig arra utal, hogy a hiteligénylők egyre tudatosabbak és a biztonság is nagyon fontos a számukra. Az előrejelzés szerint a következő időszakban az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb arányt kapnak a magyarországi lakáshitelpiacból, ez pedig fokozott versenyt eredményezhet a bankok között, ami a hiteligénylők számára kedvezőbb feltételeket jelenthet. Ezt a versenyt pörgetheti fel a fogyasztóbarát minősítés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hol a legolcsóbbak most  a hitelek?

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján a legkedvezőbb hitelek a fent említett feltételekkel (20 éves futamidő, 10 millió forint hitel) és legalább 250 ezer forintos havi jövedelemmel:

  • 20 évre fixált kamattal az UniCredit a legkedvezőbb, 5,91 százalékos tlejes hiteldíj mutatóval (THM) és 70 ezer forintos törlesztőrészlettel.
  • 10 évre fixálva az MKB a legolcsóbb, 5,27 százalékos THM és 66 ezer forintos törlesztőrészlet mellett.
  • 5 éves rögzítésnél a K&H már 3,29 százalékos THM és 60 ezer forontos törlesztőrészlet bevállalásával si ad kölcsönt.
  • Ha változó kamatozású termék mellett tesszük le a voksunkat, akkor az UniCredit már 1,41 százalékos THM és 52 ezer forintos törlesztő mellett is ad hitelt.

Persze a hitelösszeg és a futamidő eltérhetnek, ezért érdemes a saját kalkulációnkat is elvégezni a Pénzcentrum kalkulátorában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?