21 °C Budapest

Megtudtuk, mit hoz a jövő: nem véletlenül akar mindenki ilyen hitelt

2017. május 26. 12:02

A fogyasztóbarát minősítés fokozottabb versenyt eredményezhet a lakáshitelek piacán, ahol jelentős különbségek vannak. A friss adatok szerint az 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 5 százalék alatt is lehet, de vannak 7 százalék felettiek, ez pedig nagyon tetemes eltérést jelent a visszafizetendő összegben. A piacon nagyobb verseny várható, aminek a lakáshitelesek örülhetnek.

Újdonság jelenik meg rövidesen a lakáshitelek piacán, a jegybank ugyanis bevezeti a fogyasztóbarát minősítést. Ezt azok a hitelek kaphatják meg, amelyek teljesítik a pontosan megszabott feltételeket. Többek között az úgynevezett fair banki törvényben megszabott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal kedvezőbbnek kell lenniük. Szintén feltétele a fogyasztóbarát minősítésnek, hogy legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot.

A fogyasztóbarát hitel bevezetése egyértelműen jelzi, hogy a minősítési rendszert kidolgozó jegybank a több évre fix törlesztőrészletet kínáló lakáshiteleknél igyekszik nagyobb versenyre ösztönözni a bankokat

 - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Ezeket a hiteleket ugyanis nemzetközi összevetésben magasabb kamatfelárral adták a bankok. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a bankok kínálatában már eddig is szerepeltek olyan hitelek, amelyek barátságosak, azaz olcsóbbak voltak a többieknél.

Barátságos hitelek

Azt, hogy már most is vannak olcsóbb és drágább lakáshitelek, jól mutatja a május közepén készített elemzés, amely 17 bank ajánlata alapján a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket vizsgálta. A legkedvezőbb lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója bőven 5 százalék alatt marad, ezzel szemben a legdrágábbaké meghaladhatja a 7 százalékot. Ez pedig 3-4 millió forintos többletkiadást jelenthet a hitelfelvevőnek.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

A komoly eltérés miatt tehát nagyon lényeges, hogy az évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitelek igénylése előtt alaposan felmérjük a piacot és internetes hitelkalkulátorokat használjunk. Ha pedig megjelennek majd a fogyasztóbarát minősítésű hitelek, azok között is érdemes lesz válogatni, mert jó eséllyel lesznek eltérések.

Fix, kiszámítható

A szakember utalt arra is, hogy a piacon vannak az 5-20 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél alacsonyabb, akár 3 százalék körüli thm-mel elérhető lakáshitelek. Azonban fontos tudni, hogy ezeknél 3-12 havonta változhat a kamat, ezáltal a törlesztőrészlet is. Sokkal kiszámíthatatlanabbak, mint a 5-20 évig fix törlesztőrészletű társaik, és egy esetleges későbbi kedvezőtlen gazdasági és kamatkörnyezetben nagyon komoly többletkiadásra kényszeríthetik az lakáshitelest. Ezen a téren kedvező folyamatokról lehet beszámolni, mert az elmúlt időszakban a magyar piacon egyre többen érdeklődnek az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránt. Ez pedig arra utal, hogy a hiteligénylők egyre tudatosabbak és a biztonság is nagyon fontos a számukra. Az előrejelzés szerint a következő időszakban az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb arányt kapnak a magyarországi lakáshitelpiacból, ez pedig fokozott versenyt eredményezhet a bankok között, ami a hiteligénylők számára kedvezőbb feltételeket jelenthet. Ezt a versenyt pörgetheti fel a fogyasztóbarát minősítés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol a legolcsóbbak most  a hitelek?

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján a legkedvezőbb hitelek a fent említett feltételekkel (20 éves futamidő, 10 millió forint hitel) és legalább 250 ezer forintos havi jövedelemmel:

  • 20 évre fixált kamattal az UniCredit a legkedvezőbb, 5,91 százalékos tlejes hiteldíj mutatóval (THM) és 70 ezer forintos törlesztőrészlettel.
  • 10 évre fixálva az MKB a legolcsóbb, 5,27 százalékos THM és 66 ezer forintos törlesztőrészlet mellett.
  • 5 éves rögzítésnél a K&H már 3,29 százalékos THM és 60 ezer forontos törlesztőrészlet bevállalásával si ad kölcsönt.
  • Ha változó kamatozású termék mellett tesszük le a voksunkat, akkor az UniCredit már 1,41 százalékos THM és 52 ezer forintos törlesztő mellett is ad hitelt.

Persze a hitelösszeg és a futamidő eltérhetnek, ezért érdemes a saját kalkulációnkat is elvégezni a Pénzcentrum kalkulátorában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 21. 16:41
Az önkormányzat vezetésében részt vevő DK elhatárolódik a polgármester döntésétől.
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
Holdblog  |  2023. szeptember 21. 06:46
A magas infláció és ennek következményeként megugró kamatok alapvetően új környezetet teremtettek a...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 19. 10:24
A kormány január elsejétől beszántja a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményeket, kizárólag...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM