35 °C Budapest
Na, ez durva: ennyire olcsón még nem vettél fel lakáshitelt Magyarországon

Na, ez durva: ennyire olcsón még nem vettél fel lakáshitelt Magyarországon

2017. április 18. 05:31

A tavasz beköszöntével egyre többen érdeklődnek a lakáshitelek iránt a bankokban. A számunkra legjobb kölcsön kiválasztása azonban nem is olyan könnyű feladat, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. A Pénzcentrum kalkulátorával utánajártunk, melyik hitellel járhatunk a legjobban.

Egyre többen szeretnének lakást vásárolni, ugyan az ingatlanárak magasak, a hitelek mégis olyan olcsóak, hogy ellensúlyozni tudják a drágaságot. A kölcsönök közül viszont nem mindegy, melyiket választjuk, ugyanis a bankok ajánlatai között akár több milliós eltérésbe is belefuthatunk.

Melyik most a legolcsóbb kölcsön?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legolcsóbb lakáshitelt két számítást végeztünk a Pénzcentrum kalkulátorával. Mindkét kalkulációban 10 millió forintot vettünk fel, 15 éves futamidővel, és 250 ezer forint feletti jóváírt jövedelemmel (egy két keresős háztartásban a 300 ezer forint sem nehezen elérhető követelmény). A két számítás különbségét az adja, hogy míg az egyik esetben a változó kamatozású hiteleket hasonlítottuk össze, addig a másik kalkulációban 5 évre fixált kamatozású kölcsönöket vizsgáltunk.

A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján pedig a legolcsóbb hitel a Budapest Bank terméke, ennél ugyanis mindössze 2,24 százalékos a mutató, ennek megfelelően pedig a teljes visszafizetendő is ennél a terméknél a legalacsonyabb. Ez annak köszönhető, hogy a folyószámlánkon tartott megtakarításunkat automatikusan a hitel ingyenes előtörlesztésére tudjuk fordítani, ennek köszönhetően pedig a futamidő folyamatosan rövidül (a tényleges jóváírások fél évente történnek). Ehhez persze arra van szükség, hogy 1 millió forint kezdeti megtakarítást helyezzünk el és havonta 20 ezer forintot tegyünk félre.

Persze nem ez az egyetlen kedvező termék, a bankok fele ugyanis eleve 3 százalék alatti THM-mel kínálja a hitelét és nem találunk (a fenti feltételek teljesítése mellett) olyan kölcsönt, amelynél a mutató elérné a 4 százalékot. A teljes visszafizetendőt tekintve viszont vannak eltérések, akár 1 millió forinttal is többet hagyhatunk egy drágább banknál.

Mi a helyzet a fix kamatozású hitellel?

Magyarországon egyre népszerűbbek a fix kamatozású hitelek, jelenleg főleg az 5 évre rögzített termékeket keresik, emiatt második kalkulációnkban ezeket hasonlítottuk össze. A legalacsonyabb THM-mel itt is a Budapest Bank vitte a prímet, igaz, a K&H terméke nem sokkal maradt el tőle. Ez utóbbinál egyébként (a megszokott feltételeken felül) lakásbiztosítást kell kötni a fedezetként felajánlott ingatlanra. Lényeges, hogy mindössze ez a két termék kínál 4 százalék alatti THM-et az 5 évre fixált kamatozású hiteleinél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A különbségek egyébként jóval szembetűnőbbek, a teljes visszafizetendő összegben akár több mint 2 millió forintos eltéréssel is találkozhatunk. Érdemes még említést tenni a CIB-ről, náluk ugyanis nincs 5 évre rögzített kölcsön, a 15 évig (vagyis teljes futamidőre) fixált kamatozású hitel viszont nem sokkal drágább az átlagnál.

Mi alapján válasszunk hitelt?

Nem elég a THM-et, a törlesztőrészletet és a teljes visszafizetendőt összehasonlítani, amikor hitelt veszünk fel. Emellett szükség van ugyanis arra, hogy egy-egy termék által nyújtott extrákra is figyeljünk. Az esetlegesen felkínált ingyenes előtörlesztés például sokat segíthet, különösen, ha a bérünk nő, váratlanul nagyobb összeghez jutunk, vagy lejár lakás takarékpénztári megtakarításunk.

Ugyan a lakáshitel jellemzően nagyságrendekkel magasabb kiadás lehet, mint egy bankszámla, azonban a hitel költségei mellett a folyószámla-vezetés költségeit is érdemes lehet összehasonlítani. ez különösen akkor segíthet, ha két hasonló ajánlat között nehezen tudnánk dönteni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?