10 °C Budapest
A haverok életvitelébe buknak bele a magyar harmincasok

A haverok életvitelébe buknak bele a magyar harmincasok

2016. november 29. 14:32

Sokan gondolkodnak úgy, hogy ha az ismerőseik megtehetik, hogy nagy autóval járjanak és drága házat vegyenek, akkor ezt a luxust ők is megengedhetik maguknak. Pedig a kiadásainkat minden esetben a saját jövedelmünkhöz kell igazítani, ez ugyanis az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a hitelcsapdát. Persze ehhez nem árt, ha meg tudjuk tervezni a családi költségvetést, ehhez nyújtunk most támpontokat.

A harmadik X-be lépve az emberek többsége már elgondolkozik a családalapításon, vagy ha már túl van ezen, akkor egy csendesebb, nyugodtabb környékre költözésen. Ez persze jelentős kiadásokkal jár, mint a lakásvásárlás, autóvásárlás és persze a gyerekek is plusz költséget jelentenek (pelenka, tanszerek stb.).

Amikor az ismerőseink házvásárlásba, új autó vásárlásba kezdenek, akkor nagy a csábítás arra, hogy mi is belevágjunk egy hasonlóba. Sokan viszont annak ellenére vágnak bele például egy lakásvásárlásba, hogy meglenne az ehhez szükséges jövedelmük (lehet, hogy most tudják fizetni a lakáshitelt, de nem biztos, hogy öt év múlva is így lesz).

Persze az ember sóvárog azután, hogy ő is egy szép, új házba költözzön, és ilyenkor megszólalhat a bennünk lakó kisördög:

Miért ne vágjak bele egy építkezésbe vagy egy új lakás vásárlásába?

Arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy a havi kiadásaink és jövedelmünk egyensúlyban tartásánál nincs fontosabb pénzügyi szempontból. Ezzel kerülhetjük el azt, hogy csődbe menjünk, hogy tetemes tartozásokat halmozzunk fel. Ha viszont olyan tárgyakat vásárolunk, amelyekkel tovább nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér, akkor könnyen a csőd szélére juttathatjuk magunkat.

Ennek persze számos formája lehet, az alábbiak csak a legtipikusabb hibák:

  • Túl drága albérletben lakunk,
  • Túl drága lakást veszünk (magas rezsi és törlesztőrészlettel),

Drágább autót veszünk, mint amit megengedhetnénk magunknak (magas üzemanyag és karbantartási költségek, illetve törlesztőrészlet).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tervezzük meg a költéseinket!

Érdemes legalább évente egyszer leülni és összesíteni, hogy havonta átlagosan mennyit költünk. A havi fix költségek (pl: utazás, lakhatás stb.), az éves fix költségek (pl: biztosítások) összeszámolásával és az étkezésre fordított összeggel is számoljunk.

Ha látjuk, hogy havi szinten ezek mennyit visznek el a családi költségvetésből, akkor ehhez viszonyítva kiderül, hogy mekkora hitelt, plusz rezsit, vagy egyéb költséget tudunk bevállalni havonta.

Ugyan a Magyar Nemzeti Banknak van előírása erre, ami alapján a törlesztőrészletünk összege nem haladhatja meg a havi jövedelmünk felét (400 ezer forint felett a 60 százalékát), azonban az átlag körüli jövedelmű családoknak érdemes ennél is szigorúbb saját szabályt felállítania a hitelfelvételre.

Persze ez nem elég ahhoz, hogy pénzügyileg kiegyensúlyozottak legyünk. Szükség van ugyanis rövid- és hosszútávú megtakarításokra. Ezekkel biztosíthatjuk be azt, hogy ne csak most, hanem a jövőben is elegendő legyen a jövedelmünk az életszínvonalunk fenntartásához. Lényeges, hogy ezekhez csak vészhelyzet esetén, vagy a megtakarítás céljának eléréséhez nyúljunk hozzá, enélkül ugyanis jelentős pénzügyi nehézségeket teremthetünk magunknak.

Címlapkép: Pénzcentrum/Ráski Péter

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?