5 °C Budapest

Százezret kaphatnak a devizahitelesek: biztos, nem átverés?

Pénzcentrum
2015. április 17. 14:52

Az Erste egyedi ajánlattal csábítja magához a hitelüket kiváltó devizahiteleseket: 100 ezer forintos szabadon felhasználható jóváírást kaphatnak az ügyfelek. Hol van ebben a trükk, mekkora kamatkedvezménynek felel meg a jóváírás?

Három hete elérhető az Erste devizahiteles hitelkiváltó konstrukciója, ami 100 ezer forintos jóváírást ígér az ügyfeleknek, ha korábban más banknál vették fel a kölcsönüket. A százezer forintnak azonban vannak feltételei:

  • Legalább 3 millió forintos a felvett hitelösszeg
  • A tartozás nem csökkenhet a felére, vagy az alá a következő öt évben (sem rendes törlesztéssel, sem elő- vagy végtörlesztéssel). Ez azt jelenti, hogy a hátralévő futamidőnek legalább öt évnek kellene lennie.
Ekkora kamattal válthatunk most

A 6 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) a referenciakamatozású hitel alapja, ami most 1,82 százalékon áll. Erre jön rá a 2,5 százalékos kamatfelár, ami csak akkor változhat ennél a hitelnél, ha az adóterhek változnak. A fix kamatozású változatnál egyébként 5 évente változhat a kamatunk, vagyis ennyi időre fixálhatjuk a törlesztőrészletünket. A legkedvezőbb kamatozású ajánlat jelenleg 4,58 százalékos.

Ennyit számít a jóváírás

A jóváírás összege 100 ezer forint, ami elsőre jelentős összegnek tűnik, olyan ez, mintha 100 ezer forinttal nagyobb hitelt adna a bank az általunk igényeltnél. Három különböző hitelösszeg mellett számoltuk ki, hogy mekkora kamatkedvezménynek felel meg a jóváírás (a legkedvezőbb) 4,58 százalékos kamatot vettük alapul. A 3 milliós hitelösszeg esetében 3,25 százalékos kamatnak felel meg a jóváírás, vagyis olyan ez, mintha 3,25 százalékos kamattal 3 millió 100 ezer forintot adna nekünk a bank. Mind két esetben 56 ezer forint a törlesztőrészlet.

Az átlagos adós esetén a kamatkedvezmény mértéke már jóval kisebb, ugyanis a 4,58 százalék helyett 4,3 százalékos kamatot kapunk.

Ha húsz éves futamidővel és 12 millió forintos tartozással számolunk, akkor a kamat 4,5 százalékos lesz, vagyis alig alacsonyabb, mint a jóváírás nélkül.

Mennyivel jobb az Erste ajánlata?

Az alacsony alapkamatnak köszönhetően most minden banknál olcsó jelzáloghiteleket találunk, így az Erste ajánlata is alacsony kamatozású.

Azonban akiknek viszonylag kisebb a hátralévő tartozásuk és viszonylag rövid a hátralévő futamidejük, azoknak jelentős lehet a 100 ezer forintos jóváírás. Nekik ez a jóváírás akár 1,33 százalékpontos kamatkedvezménynek feleltethető meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lényeges, hogy minél nagyobb a tartozásunk vagy minél hosszabb a hitelünk hátralévő futamideje, annál kisebb kamatkedvezménynek felel meg a jóváírás.

Kalkulációink alapjai:

A számolás alapja három hitel:

  • A jóváíráshoz szükséges minimális hitel, 5 éves futamidejű, 3 millió forintos
  • A tipikus adós kölcsöne, ami 12 éves hátralévő futamidejű, 6 millió forintos
  • A nagy összegű hitel, 20 éves futamidejű, 12 millió forintos
A kamatkedvezmény mértékének kiszámolásánál úgy számoltunk, mintha az adós 100 ezer forinttal magasabb kölcsönt venne fel és a törlesztőrészletet egyeztettük a jóváírás nélküli törlesztőrészlettel.

Lényeges, hogy hitelkiváltás esetén nem kell igazolt jövedelmet bemutatni (nem kell alkalmazni a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót). Február óta egyébként a bankok nem számíthatnak fel kezelési költséget sem.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?