Osztott-szorzott az OTP: így csökkennek a havi részletek

Pénzcentrum
2011. június 1. 12:02

Akár az érintett adósok fele is élhet az otthonvédelmi akcióterv nyújtotta lehetőségekkel, hangzott el a ma délelőtti OTP Bank sajtóbeszélgetésen, amelyet az Otthonvédelmi Akcióterv kapcsán tartottak. Az OTP menedzserei szerint az MNB által megfogalmazott kritikáknak van alapja, de a bankoknak más szempontokat is mérlegelniük kellett az egyeztetéseken. Az eseményen Gresa István, az OTP Bank Hitelengedélyezési és Kockázatkezelési Divíziójának vezérigazgató-helyettese és Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója beszélt a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban az OTP álláspontjáról.

Gresa István vezérigazgató-helyettes elmondta, a lakáspiac és a lakáshitelezési piacnak élénkülnie kell, ez hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez. Ebből a szempontból fontos az árfolyamrögzítés és az árverezési moratórium feloldása.

A lakosság 92 százalékban magánerőből kívánja megoldani lakhatását, ez az arány Európában kimagasló. A problémát az okozza, hogy az állampolgárok egy része vagyoni és jövedelmi helyzete miatt képtelen a lakhatását önerőből megoldani devizahitelek elterjedésével sokan képesek voltak lakáshoz jutni, ez azonban a devizaárfolyamok kilengésével kockázatokat is jelentett. A bankszektor egészében 63 százalékos míg az OTP magyar operációjában 54 százalékos a devizahitelek aránya, ezen belül további problémát okoz, hogy a svájci frank részaránya jelentős. A bankok az elmúlt negyedévekben komoly céltartalékolására kényszerültek a késedelmes hitelek volumenének emelkedése miatt, a teljes bankszektor esetében a jelzáloghitelek fedezettsége jelenleg 27 százalékos, az OTP-nél ez az érték 45 százalék feletti.

Az OTP bank jelenleg is aktív a jelzáloghitelezésben, természetesen forint alapon - emelte ki Gresa. Az új folyósítások esetében az OTP részaránya 30 százalék Magyarországon.

Az OTP esetében nem jellemző, hogy 20 millió forint feletti bedőlt jelzáloghitellel kapcsolatos problémát kellene kezelni, a banknál 6-7 millió forint közötti az átlagos hitelállomány-méret, jelenleg összesen 40 olyan ügyfele van az OTP-nek, akinél 20 millió forint feletti a bedőlt tartozás.

Vélemény az akciótervről

A kormány tervével kapcsolatban Gresa István elmondta, fontos volt az, hogy a kereteket és a program fontosabb pontjait meghatározzák, hiszen például a bankok ügyfelei is több esetben abból indultak ki, hogy a bankok a felhalmozódott adósságot, vagy annak egy részét, ez pedig torzította a fizetési hajlandóságot is.

A kormány mostani terve illeszkedik az OTP által már korábban elindított programjához. Az OTP megegyezésre törekszik minden bajba jutott ügyfelével, példaként Gresa elmondta, az elmúlt 3 évben mindössze 4 kilakoltatás volt, az OTP tehát nem érdekelt abban, hogy elvegyék az emberek otthonait.

Az OTP végzett egy próbaszámítást, ebben 180-as CHFHUF árfolyammal és 10 millió forintos lakáshitellel számoltak. Ebben a kalkulációban a törlesztőrészlet 98 ezer forintról 85 ezer forintra csökkenne, Gresa István véleménye szerint ez nem jelentős különbség. Az OTP hitelei esetében ez a különbözet még alacsonyabb, hiszen a bankszektor egészéhez képest alacsonyabbak az egy ügyfélre jutó hitelnagyság.

Mi lehet a megoldás?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP különböző megoldásokat javasol az adósságrendezési folyamatban, egyrészt megoldás lehet az ingatlancsere, vagyis az ügyfelek kisebb ingatlanba költözhet, másrészt a lízing is szóba jöhet, abban az esetben ha ebben a konstrukcióban alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. Átmeneti jelleggel lakásbérleti konstrukciót is létrehozhatnak, és csak végső esetben terelik bírósági végrehajtási szakaszba az egyes ügyeket. Ha ezek nem segítenek, ingatlanok közös értékesítését javasolja az OTP, azt elkerülendő, hogy egy hosszadalmas értékesítési procedúrába kerüljenek a lakások. Az OTP a vételi oldalon fog megjelenni az aukciókon, elkerülendő, hogy jóval a piaci ár alatt kerüljön sor az értékesítésekre.

Az OTP nyitott arra, hogy a 70 év feletti korú hitelfelvevők esetében is lehetőség legyen a futamidő hosszabbítására.

Kik élhetnek a lehetőséggel?

2011 december 31-ig nyitva lesz a kapu az ügyfelek részére, a devizaárfolyamok hullámzása jelentősen befolyásolhatja az érintett hitelfelvevők döntéseit. Ha optimista esetben 200 körüli szintre vagy az alá csökkenne a forint svájci frankkal szembeni árfolyama, az már elgondolkodtatná a hitelfelvevőket, hiszen a 180-as szinthez képest az már nem jelentene jelentős ideiglenes törlesztőrészlet megtakarítást, ezért az ügyfelek már nem feltétlenül vállalaják a macerát, mondta Gyuris.

Nem kizárt, hogy az adósok fele éljen az akcióterv nyújtotta lehetőséggel, de az egyes devizanemeken belül jelentősek lehetnek az eltérések. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm