11 °C Budapest

Osztott-szorzott az OTP: így csökkennek a havi részletek

Pénzcentrum
2011. június 1. 12:02

Akár az érintett adósok fele is élhet az otthonvédelmi akcióterv nyújtotta lehetőségekkel, hangzott el a ma délelőtti OTP Bank sajtóbeszélgetésen, amelyet az Otthonvédelmi Akcióterv kapcsán tartottak. Az OTP menedzserei szerint az MNB által megfogalmazott kritikáknak van alapja, de a bankoknak más szempontokat is mérlegelniük kellett az egyeztetéseken. Az eseményen Gresa István, az OTP Bank Hitelengedélyezési és Kockázatkezelési Divíziójának vezérigazgató-helyettese és Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója beszélt a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban az OTP álláspontjáról.

Gresa István vezérigazgató-helyettes elmondta, a lakáspiac és a lakáshitelezési piacnak élénkülnie kell, ez hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez. Ebből a szempontból fontos az árfolyamrögzítés és az árverezési moratórium feloldása.

A lakosság 92 százalékban magánerőből kívánja megoldani lakhatását, ez az arány Európában kimagasló. A problémát az okozza, hogy az állampolgárok egy része vagyoni és jövedelmi helyzete miatt képtelen a lakhatását önerőből megoldani devizahitelek elterjedésével sokan képesek voltak lakáshoz jutni, ez azonban a devizaárfolyamok kilengésével kockázatokat is jelentett. A bankszektor egészében 63 százalékos míg az OTP magyar operációjában 54 százalékos a devizahitelek aránya, ezen belül további problémát okoz, hogy a svájci frank részaránya jelentős. A bankok az elmúlt negyedévekben komoly céltartalékolására kényszerültek a késedelmes hitelek volumenének emelkedése miatt, a teljes bankszektor esetében a jelzáloghitelek fedezettsége jelenleg 27 százalékos, az OTP-nél ez az érték 45 százalék feletti.

Az OTP bank jelenleg is aktív a jelzáloghitelezésben, természetesen forint alapon - emelte ki Gresa. Az új folyósítások esetében az OTP részaránya 30 százalék Magyarországon.

Az OTP esetében nem jellemző, hogy 20 millió forint feletti bedőlt jelzáloghitellel kapcsolatos problémát kellene kezelni, a banknál 6-7 millió forint közötti az átlagos hitelállomány-méret, jelenleg összesen 40 olyan ügyfele van az OTP-nek, akinél 20 millió forint feletti a bedőlt tartozás.

Vélemény az akciótervről

A kormány tervével kapcsolatban Gresa István elmondta, fontos volt az, hogy a kereteket és a program fontosabb pontjait meghatározzák, hiszen például a bankok ügyfelei is több esetben abból indultak ki, hogy a bankok a felhalmozódott adósságot, vagy annak egy részét, ez pedig torzította a fizetési hajlandóságot is.

A kormány mostani terve illeszkedik az OTP által már korábban elindított programjához. Az OTP megegyezésre törekszik minden bajba jutott ügyfelével, példaként Gresa elmondta, az elmúlt 3 évben mindössze 4 kilakoltatás volt, az OTP tehát nem érdekelt abban, hogy elvegyék az emberek otthonait.

Az OTP végzett egy próbaszámítást, ebben 180-as CHFHUF árfolyammal és 10 millió forintos lakáshitellel számoltak. Ebben a kalkulációban a törlesztőrészlet 98 ezer forintról 85 ezer forintra csökkenne, Gresa István véleménye szerint ez nem jelentős különbség. Az OTP hitelei esetében ez a különbözet még alacsonyabb, hiszen a bankszektor egészéhez képest alacsonyabbak az egy ügyfélre jutó hitelnagyság.

Mi lehet a megoldás?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP különböző megoldásokat javasol az adósságrendezési folyamatban, egyrészt megoldás lehet az ingatlancsere, vagyis az ügyfelek kisebb ingatlanba költözhet, másrészt a lízing is szóba jöhet, abban az esetben ha ebben a konstrukcióban alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. Átmeneti jelleggel lakásbérleti konstrukciót is létrehozhatnak, és csak végső esetben terelik bírósági végrehajtási szakaszba az egyes ügyeket. Ha ezek nem segítenek, ingatlanok közös értékesítését javasolja az OTP, azt elkerülendő, hogy egy hosszadalmas értékesítési procedúrába kerüljenek a lakások. Az OTP a vételi oldalon fog megjelenni az aukciókon, elkerülendő, hogy jóval a piaci ár alatt kerüljön sor az értékesítésekre.

Az OTP nyitott arra, hogy a 70 év feletti korú hitelfelvevők esetében is lehetőség legyen a futamidő hosszabbítására.

Kik élhetnek a lehetőséggel?

2011 december 31-ig nyitva lesz a kapu az ügyfelek részére, a devizaárfolyamok hullámzása jelentősen befolyásolhatja az érintett hitelfelvevők döntéseit. Ha optimista esetben 200 körüli szintre vagy az alá csökkenne a forint svájci frankkal szembeni árfolyama, az már elgondolkodtatná a hitelfelvevőket, hiszen a 180-as szinthez képest az már nem jelentene jelentős ideiglenes törlesztőrészlet megtakarítást, ezért az ügyfelek már nem feltétlenül vállalaják a macerát, mondta Gyuris.

Nem kizárt, hogy az adósok fele éljen az akcióterv nyújtotta lehetőséggel, de az egyes devizanemeken belül jelentősek lehetnek az eltérések. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem