Osztott-szorzott az OTP: így csökkennek a havi részletek

Pénzcentrum
2011. június 1. 12:02

Akár az érintett adósok fele is élhet az otthonvédelmi akcióterv nyújtotta lehetőségekkel, hangzott el a ma délelőtti OTP Bank sajtóbeszélgetésen, amelyet az Otthonvédelmi Akcióterv kapcsán tartottak. Az OTP menedzserei szerint az MNB által megfogalmazott kritikáknak van alapja, de a bankoknak más szempontokat is mérlegelniük kellett az egyeztetéseken. Az eseményen Gresa István, az OTP Bank Hitelengedélyezési és Kockázatkezelési Divíziójának vezérigazgató-helyettese és Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója beszélt a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban az OTP álláspontjáról.

Gresa István vezérigazgató-helyettes elmondta, a lakáspiac és a lakáshitelezési piacnak élénkülnie kell, ez hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez. Ebből a szempontból fontos az árfolyamrögzítés és az árverezési moratórium feloldása.

A lakosság 92 százalékban magánerőből kívánja megoldani lakhatását, ez az arány Európában kimagasló. A problémát az okozza, hogy az állampolgárok egy része vagyoni és jövedelmi helyzete miatt képtelen a lakhatását önerőből megoldani devizahitelek elterjedésével sokan képesek voltak lakáshoz jutni, ez azonban a devizaárfolyamok kilengésével kockázatokat is jelentett. A bankszektor egészében 63 százalékos míg az OTP magyar operációjában 54 százalékos a devizahitelek aránya, ezen belül további problémát okoz, hogy a svájci frank részaránya jelentős. A bankok az elmúlt negyedévekben komoly céltartalékolására kényszerültek a késedelmes hitelek volumenének emelkedése miatt, a teljes bankszektor esetében a jelzáloghitelek fedezettsége jelenleg 27 százalékos, az OTP-nél ez az érték 45 százalék feletti.

Az OTP bank jelenleg is aktív a jelzáloghitelezésben, természetesen forint alapon - emelte ki Gresa. Az új folyósítások esetében az OTP részaránya 30 százalék Magyarországon.

Az OTP esetében nem jellemző, hogy 20 millió forint feletti bedőlt jelzáloghitellel kapcsolatos problémát kellene kezelni, a banknál 6-7 millió forint közötti az átlagos hitelállomány-méret, jelenleg összesen 40 olyan ügyfele van az OTP-nek, akinél 20 millió forint feletti a bedőlt tartozás.

Vélemény az akciótervről

A kormány tervével kapcsolatban Gresa István elmondta, fontos volt az, hogy a kereteket és a program fontosabb pontjait meghatározzák, hiszen például a bankok ügyfelei is több esetben abból indultak ki, hogy a bankok a felhalmozódott adósságot, vagy annak egy részét, ez pedig torzította a fizetési hajlandóságot is.

A kormány mostani terve illeszkedik az OTP által már korábban elindított programjához. Az OTP megegyezésre törekszik minden bajba jutott ügyfelével, példaként Gresa elmondta, az elmúlt 3 évben mindössze 4 kilakoltatás volt, az OTP tehát nem érdekelt abban, hogy elvegyék az emberek otthonait.

Az OTP végzett egy próbaszámítást, ebben 180-as CHFHUF árfolyammal és 10 millió forintos lakáshitellel számoltak. Ebben a kalkulációban a törlesztőrészlet 98 ezer forintról 85 ezer forintra csökkenne, Gresa István véleménye szerint ez nem jelentős különbség. Az OTP hitelei esetében ez a különbözet még alacsonyabb, hiszen a bankszektor egészéhez képest alacsonyabbak az egy ügyfélre jutó hitelnagyság.

Mi lehet a megoldás?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OTP különböző megoldásokat javasol az adósságrendezési folyamatban, egyrészt megoldás lehet az ingatlancsere, vagyis az ügyfelek kisebb ingatlanba költözhet, másrészt a lízing is szóba jöhet, abban az esetben ha ebben a konstrukcióban alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. Átmeneti jelleggel lakásbérleti konstrukciót is létrehozhatnak, és csak végső esetben terelik bírósági végrehajtási szakaszba az egyes ügyeket. Ha ezek nem segítenek, ingatlanok közös értékesítését javasolja az OTP, azt elkerülendő, hogy egy hosszadalmas értékesítési procedúrába kerüljenek a lakások. Az OTP a vételi oldalon fog megjelenni az aukciókon, elkerülendő, hogy jóval a piaci ár alatt kerüljön sor az értékesítésekre.

Az OTP nyitott arra, hogy a 70 év feletti korú hitelfelvevők esetében is lehetőség legyen a futamidő hosszabbítására.

Kik élhetnek a lehetőséggel?

2011 december 31-ig nyitva lesz a kapu az ügyfelek részére, a devizaárfolyamok hullámzása jelentősen befolyásolhatja az érintett hitelfelvevők döntéseit. Ha optimista esetben 200 körüli szintre vagy az alá csökkenne a forint svájci frankkal szembeni árfolyama, az már elgondolkodtatná a hitelfelvevőket, hiszen a 180-as szinthez képest az már nem jelentene jelentős ideiglenes törlesztőrészlet megtakarítást, ezért az ügyfelek már nem feltétlenül vállalaják a macerát, mondta Gyuris.

Nem kizárt, hogy az adósok fele éljen az akcióterv nyújtotta lehetőséggel, de az egyes devizanemeken belül jelentősek lehetnek az eltérések. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?