16 °C Budapest

"Nem szabadna devizahiteleket adni a lakosságnak"

Pénzcentrum
2009. szeptember 30. 09:17

"Nem szabadna devizahiteleket adni a lakosságnak" - jelentette ki Ewald Nowotny, az oszták jegybank kormányzója és az Európai Központi Bank (ECB) kormánytó tanácsának tagja a Reuters közép-európai befektetői fórumán. A bankár szerint, ha a bankok nem fogják vissza magukat ezen a téren, akkor általános szabályok bevezetésével kell korlátozni a tevékenységüket - írja a Napi Gazdaság.

Nowotny nem törölné el teljesen a devizahitelezést, de csak bizonyos biztosítékok megléte mellett tartja elfogadhatónak. A bankár belátja, hogy amikor egy országban magasak a kamatok, akkor nagyon erős a kísértés a devizahitelezésre, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy miért magasak a helyi hitelköltségek.

Ausztriában a jegybank és a pénzügyi felügyelet óriási erőfeszítések árán tudta csak rávenni a legnagyobb bankokat - melyek egyébként jelentős szereplői a régió pénzügyi piacának -, hogy hagyjanak fel a kiterjedt lakossági devizahitelezéssel, a bankár szerint ez követendő példa a térség országainak.

A konferencián résztvevő bankvezetők szerint azonban nem fog megszűnni a lakossági devizahitelezés Közép-Kelet-Európában, a pénzintézetek valószínűleg kevesebb devizahitelt fognak kihelyezni, de amíg magasak a helyi kamatok, addig nem adják fel ezt a lehetőséget.

A fórumon felszólaló régiós bankvezetők 2010-ben várják a rosszhitel-állományok tetőzését. A régióban többen hazánk és Ukrajna helyzetét látják a legaggasztóbbnak.

Vezető hír: Friss nyugdíjszámok! Ki mennyit kapott szeptemberben?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?