Rekord félév a Garantiqánál!

Pénzcentrum
2009. július 6. 09:47

Válságkezelő intézkedéseinek eredményeként még a romló hitelpiacon is rekordértékben kötött új garanciaszerződéseket a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az első félévben. A társaság 15 532 szerződés keretében 189 milliárd forint összegben vállalt garanciát, döntő többségében kis- és közepes vállalkozások hiteleire. A szerződések száma és garanciák értéke egyaránt 11 százalékkal bővült.

A KKV-hitelkereslet visszaesése és a banki hitelezési politika szigorítása ellenére növelni tudta garanciaállományát az első félévben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Az első félévben 189 milliárd forint értékben vállalt készfizető kezességet a társaság a hozzá forduló ügyfelek forrásbevonására, így minden remény megvan arra, hogy teljesüljön a 400 milliárd forintos éves terv is. "Évek óta arra törekszünk, hogy minden vállalkozói forrásbevonásra tudjunk garanciát vállalni, a válság kitörése óta pedig arra összpontosítunk, hogy minél nagyobb hiteleket minél jobb feltételekkel tudjunk garantálni még a mai mércék szerint nagyobb kockázatú ügyfeleknek is" - nyilatkozta Radnai György. A Garantiqa vezérigazgatója szerint részben természetes, hogy a csökkenő hitelérték mind nagyobb százalékára kérnek a bankok és az ügyfelek garanciát, de a társaság válságkezelő lépései nélkül nem érhettek volna el abszolút értékben is növekedést.

A Garantiqa az első félévben bevezette a KKV-hitelek átütemezését célzó hitelek garantálását, és garanciát vállal az állam valamennyi KKV-támogatási hitelprogramjához, így az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelhez vagy a mikrohitelhez is. Mindemellett szorgalmas EU-s lobbizással a társaság elérte, hogy bővüljenek garanciavállalási lehetőségei. Ennek keretében a társaság általános csoportmentességi alapon akár már ma költségvetési viszontgaranciával vállalhat 2,5 milliárd forintos garanciát beruházási, fejlesztési, környezetvédelmet szolgáló, vagy éppen foglalkoztatási és K+F hitelekhez. A de minimis támogatásokon kívül 2010-ig ugyancsak EU felhatalmazással akár 500 ezer euró támogatást is nyújthat a Garantiqa garanciavállalás formájában KKV-k részére, ha azok a válság hatására kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe. Az EU-s támogatási politika kereteinek feszegetésével ér fel az is, hogy június végétől agrár csoportmentességi alapon három évre 400 ezer euró (hátrányos helyzetű térségben 500 ezer euró) támogatás tartalomig garantálhat agrárhiteleket a társaság.

Az intézkedések eredményeként a növekvő szerződésszám mellett a tavalyi 35 milliárd forinttal szemben idén az első félévben 52 milliárd forint egyedi bírálatos nagy összegű hitelre vállalt garanciát a társaság. Ennek ellenére a bankok továbbra is elsősorban a mikrovállalkozások hitelezésénél kérik a Garantiqa közreműködését, az idén kötött szerződések 77 százaléka együttesen 80 milliárd forint értékű garanciát takar. A Széchenyi Kártyához kapcsolódó kezességvállalás értéke úgy emelkedett 9 százalékkal 64,8 milliárd forintra, hogy a szerződésszám csak 2 százalékkal nőtt. A bankokkal kötött keretmegállapodások alapján "csomagban" vállalt garanciák értéke az első félévben nem emelkedett, de számuk 8 százalékkal 13 700 szerződésre nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm