5 °C Budapest

Rekord félév a Garantiqánál!

Pénzcentrum
2009. július 6. 09:47

Válságkezelő intézkedéseinek eredményeként még a romló hitelpiacon is rekordértékben kötött új garanciaszerződéseket a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az első félévben. A társaság 15 532 szerződés keretében 189 milliárd forint összegben vállalt garanciát, döntő többségében kis- és közepes vállalkozások hiteleire. A szerződések száma és garanciák értéke egyaránt 11 százalékkal bővült.

A KKV-hitelkereslet visszaesése és a banki hitelezési politika szigorítása ellenére növelni tudta garanciaállományát az első félévben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Az első félévben 189 milliárd forint értékben vállalt készfizető kezességet a társaság a hozzá forduló ügyfelek forrásbevonására, így minden remény megvan arra, hogy teljesüljön a 400 milliárd forintos éves terv is. "Évek óta arra törekszünk, hogy minden vállalkozói forrásbevonásra tudjunk garanciát vállalni, a válság kitörése óta pedig arra összpontosítunk, hogy minél nagyobb hiteleket minél jobb feltételekkel tudjunk garantálni még a mai mércék szerint nagyobb kockázatú ügyfeleknek is" - nyilatkozta Radnai György. A Garantiqa vezérigazgatója szerint részben természetes, hogy a csökkenő hitelérték mind nagyobb százalékára kérnek a bankok és az ügyfelek garanciát, de a társaság válságkezelő lépései nélkül nem érhettek volna el abszolút értékben is növekedést.

A Garantiqa az első félévben bevezette a KKV-hitelek átütemezését célzó hitelek garantálását, és garanciát vállal az állam valamennyi KKV-támogatási hitelprogramjához, így az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelhez vagy a mikrohitelhez is. Mindemellett szorgalmas EU-s lobbizással a társaság elérte, hogy bővüljenek garanciavállalási lehetőségei. Ennek keretében a társaság általános csoportmentességi alapon akár már ma költségvetési viszontgaranciával vállalhat 2,5 milliárd forintos garanciát beruházási, fejlesztési, környezetvédelmet szolgáló, vagy éppen foglalkoztatási és K+F hitelekhez. A de minimis támogatásokon kívül 2010-ig ugyancsak EU felhatalmazással akár 500 ezer euró támogatást is nyújthat a Garantiqa garanciavállalás formájában KKV-k részére, ha azok a válság hatására kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe. Az EU-s támogatási politika kereteinek feszegetésével ér fel az is, hogy június végétől agrár csoportmentességi alapon három évre 400 ezer euró (hátrányos helyzetű térségben 500 ezer euró) támogatás tartalomig garantálhat agrárhiteleket a társaság.

Az intézkedések eredményeként a növekvő szerződésszám mellett a tavalyi 35 milliárd forinttal szemben idén az első félévben 52 milliárd forint egyedi bírálatos nagy összegű hitelre vállalt garanciát a társaság. Ennek ellenére a bankok továbbra is elsősorban a mikrovállalkozások hitelezésénél kérik a Garantiqa közreműködését, az idén kötött szerződések 77 százaléka együttesen 80 milliárd forint értékű garanciát takar. A Széchenyi Kártyához kapcsolódó kezességvállalás értéke úgy emelkedett 9 százalékkal 64,8 milliárd forintra, hogy a szerződésszám csak 2 százalékkal nőtt. A bankokkal kötött keretmegállapodások alapján "csomagban" vállalt garanciák értéke az első félévben nem emelkedett, de számuk 8 százalékkal 13 700 szerződésre nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?