15 °C Budapest

A válság ellenére nő a hitelállomány: jó évet zárt a Garantiqa

Pénzcentrum
2009. január 14. 15:55

A 2008-as évben 463 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő készfizető kezességvállalásával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - derül ki a társaság tavalyi, előzetes adataiból. Az adatok szerint a nehéz gazdasági helyzet ellenére 2007-hez képest 23 százalékkal nőtt a garanciavállalás mértéke 2008-ban. A társaság teljes garanciaállománya meghaladja a 400 milliárd forintot. A kormány által 900 milliárd forintra emelt garanciakeret hatékony fölhasználásával a Garantiqa az idei évben 1200-1300 milliárd forint KKV hitel fölvételét mozdíthatja elő.


A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2008-ban garanciavállalásainak összvolumenét 23 százalékkal bővítette, így a tavalyi előzetes adatok szerint 28 279 élő szerződéssel rendelkezik. A társaság új kezességvállalásai 2008-ban 364 milliárd forint körül alakultak, ezzel együtt a teljes garanciaállomány az év végére meghaladta a 400 milliárd forintot. Az új szerződésekkel a társaság több mint 463 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő a kis- és középvállalkozások körében, és az önkormányzati szektorban. "A társaság eredményei megfelelnek a 22 százalékos garanciaállomány növekedéssel kalkuláló 2008-as tervünknek, sőt 1 százalékkal túl is haladják azt, mindezt a nehéz gazdasági helyzet ellenére" - mondta a társaság vezérigazgatója, Radnai György.


Az előzetes adatokból kiderül, hogy 2008-ban folytatódott a már 2007-ben is megfigyelt tendencia a kezességvállalások típusait illetően: a Széchenyi Kártya és más kártyahitelek keretében fölvett kis- és középvállalkozói hitelek továbbra is népszerűek. A garanciák összvolumenének valamivel több, mint a fele ezekhez a hiteltípusokhoz kapcsolódik. Több mint 25 ezer ilyen szerződés született, a hitelekhez vállalt kezesség mértéke mintegy 190 milliárd forint volt. 


Már 2008 első negyedében is látszott az önkormányzati garanciapiac dinamikus bővülése. Mintegy 28 milliárd forintnyi garanciavállalásával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tavaly összességében 56,6 milliárd forintnyi hitelfölvételhez és kötvénykibocsátáshoz járult hozzá.
Örvendetesen nőtt ugyanakkor a már meglévő garanciaszerződések hosszabbításának száma is. 2008-ban az ide tartozó 1 646 szerződés 62 milliárd forint garanciavállalást jelentett.


A kis- és középvállalkozások körén belül továbbra is mikrovállalkozások hiteleihez kérték leggyakrabban a társaság kezességvállalását. A 2008-as vállalásokban nagy arányban szerepeltek az egyedi bírálatos KKV-garanciák, itt összesen 1 273 szerződést kötött, és 92 milliárd forintnyi hitel fölvételét segítette elő 69 milliárd forint garanciával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. "Összegzésképpen megállapítható, hogy az évek óta tartó, erőteljes ütemű növekedés a társaság 2008-as eredményeire is jellemző volt" - tette hozzá Radnai György.


A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tavaly év végi rendkívüli közgyűlésén áttekintette a társaság 2009. évi üzletpolitikai javaslatát, benne azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik a kormány által 900 milliárd forintra emelt garanciakeret hatékony fölhasználását. Ezekkel a lépésekkel a cég az idei évben 1200-1300 milliárd forint KKV-hitel fölvételét mozdíthatja elő. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A szervezet ennek megfelelően kezdeményezte az EU-nál "a nehéz helyzetben levő ügyfél kategóriájának" megszüntetését. Az ide tartozóknak jelenleg elvileg nem vállalhat garanciát a társaság, ezért a Garantiqa javasolta, hogy az eddigi három kockázati kategória helyett ötöt garantálhassanak a hozzá hasonló szervezetek.


A társaság ezenfelül azt tervezi, hogy akkor is vállal garanciát egyes ügyfeleknek, ha a fedezeti hányad éppenséggel csökkenőben van. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfél ingatlana vagy a saját tőke egy része leértékelődik, esetleg eladják, akkor is mögé állnak legalább egy csökkentett, 40 százalékos garanciával.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem