14 °C Budapest

A válság ellenére nő a hitelállomány: jó évet zárt a Garantiqa

Pénzcentrum
2009. január 14. 15:55

A 2008-as évben 463 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő készfizető kezességvállalásával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - derül ki a társaság tavalyi, előzetes adataiból. Az adatok szerint a nehéz gazdasági helyzet ellenére 2007-hez képest 23 százalékkal nőtt a garanciavállalás mértéke 2008-ban. A társaság teljes garanciaállománya meghaladja a 400 milliárd forintot. A kormány által 900 milliárd forintra emelt garanciakeret hatékony fölhasználásával a Garantiqa az idei évben 1200-1300 milliárd forint KKV hitel fölvételét mozdíthatja elő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2008-ban garanciavállalásainak összvolumenét 23 százalékkal bővítette, így a tavalyi előzetes adatok szerint 28 279 élő szerződéssel rendelkezik. A társaság új kezességvállalásai 2008-ban 364 milliárd forint körül alakultak, ezzel együtt a teljes garanciaállomány az év végére meghaladta a 400 milliárd forintot. Az új szerződésekkel a társaság több mint 463 milliárd forint hitel fölvételét mozdította elő a kis- és középvállalkozások körében, és az önkormányzati szektorban. "A társaság eredményei megfelelnek a 22 százalékos garanciaállomány növekedéssel kalkuláló 2008-as tervünknek, sőt 1 százalékkal túl is haladják azt, mindezt a nehéz gazdasági helyzet ellenére" - mondta a társaság vezérigazgatója, Radnai György.


Az előzetes adatokból kiderül, hogy 2008-ban folytatódott a már 2007-ben is megfigyelt tendencia a kezességvállalások típusait illetően: a Széchenyi Kártya és más kártyahitelek keretében fölvett kis- és középvállalkozói hitelek továbbra is népszerűek. A garanciák összvolumenének valamivel több, mint a fele ezekhez a hiteltípusokhoz kapcsolódik. Több mint 25 ezer ilyen szerződés született, a hitelekhez vállalt kezesség mértéke mintegy 190 milliárd forint volt. 


Már 2008 első negyedében is látszott az önkormányzati garanciapiac dinamikus bővülése. Mintegy 28 milliárd forintnyi garanciavállalásával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tavaly összességében 56,6 milliárd forintnyi hitelfölvételhez és kötvénykibocsátáshoz járult hozzá.
Örvendetesen nőtt ugyanakkor a már meglévő garanciaszerződések hosszabbításának száma is. 2008-ban az ide tartozó 1 646 szerződés 62 milliárd forint garanciavállalást jelentett.


A kis- és középvállalkozások körén belül továbbra is mikrovállalkozások hiteleihez kérték leggyakrabban a társaság kezességvállalását. A 2008-as vállalásokban nagy arányban szerepeltek az egyedi bírálatos KKV-garanciák, itt összesen 1 273 szerződést kötött, és 92 milliárd forintnyi hitel fölvételét segítette elő 69 milliárd forint garanciával a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. "Összegzésképpen megállapítható, hogy az évek óta tartó, erőteljes ütemű növekedés a társaság 2008-as eredményeire is jellemző volt" - tette hozzá Radnai György.


A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tavaly év végi rendkívüli közgyűlésén áttekintette a társaság 2009. évi üzletpolitikai javaslatát, benne azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik a kormány által 900 milliárd forintra emelt garanciakeret hatékony fölhasználását. Ezekkel a lépésekkel a cég az idei évben 1200-1300 milliárd forint KKV-hitel fölvételét mozdíthatja elő. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A szervezet ennek megfelelően kezdeményezte az EU-nál "a nehéz helyzetben levő ügyfél kategóriájának" megszüntetését. Az ide tartozóknak jelenleg elvileg nem vállalhat garanciát a társaság, ezért a Garantiqa javasolta, hogy az eddigi három kockázati kategória helyett ötöt garantálhassanak a hozzá hasonló szervezetek.


A társaság ezenfelül azt tervezi, hogy akkor is vállal garanciát egyes ügyfeleknek, ha a fedezeti hányad éppenséggel csökkenőben van. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfél ingatlana vagy a saját tőke egy része leértékelődik, esetleg eladják, akkor is mögé állnak legalább egy csökkentett, 40 százalékos garanciával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?