14 °C Budapest

Garanciával a likviditás megőrzése érdekében

Pénzcentrum
2009. február 10. 13:45

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. meghirdette új termékét, amellyel készfizető kezességet vállal a tegnap bejelentett 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitel-program keretében nyújtott hitelekre. A társaság a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeli a garanciakérelmeket, és akár a teljes tőke- és kamatösszegre 80 százalékos garanciát vállal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ma meghirdette új garanciatermékét és eljárásrendjét, amellyel hozzájárul a tegnap bejelentett 140 milliárdos forgóeszközhitel-program sikeréhez. Mint ismeretes, a kormány tegnap öt kereskedelmi bankkal (K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank) írt alá megállapodást kedvezményes forgóeszközhitelek folyósításáról annak érdekében, hogy a pangó hitelpiac ne okozzon gondot a vállalkozásoknak a mindennapi működés (árukészlet, működési költségek) finanszírozásában.

"Nagy szükség volt erre a forrásra, hiszen a forgóeszköz-finanszírozást használó cégek voltak eddig a válság legnagyobb vesztesei, ezeknek a hiteleknek a befagyása fenyegetett leginkább a dominóhatás beindulásával" - nyilatkozta Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója. A társaság ennek megfelelően mindent elkövet annak érdekében, hogy a biztosítékok előteremtésénél készfizető kezességével segítse a vállalkozásokat. A társaság a 100 millió forintot (kezdő vállalkozásoknál az 50 millió forintot) meg nem haladó hiteleknél gyorsított eljárással bírálja el a garanciakérelmeket.

A 100 millió forintot meghaladó hiteleknél egyedi elbírálás keretében dönt a társaság a kockázatvállalásról, illetve a garanciakérelem elutasításáról. Az egyedi elbírálás lehetősége megilleti azokat is, akik az előzetes elbírálás során garanciaképtelennek bizonyulnak. "A Garantiqa alapítóinak, azaz az államnak és a bankoknak közös érdeke a kis- és közepes vállalkozások likviditásának megőrzése, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy valaki érdemtelenül essen ki a forgóeszközhitellel finanszírozható társaságok köréből" - mondta ezzel kapcsolatban Radnai György.

A Garantiqa készfizető kezessége alapértelmezésben a hitelszerződés alapján az adóst terhelő tőke- és kamatösszeg 80 százaléka lehet. "Ez azt jelenti, hogy a bank az ilyen hitelkihelyezéseknél mindössze 20 százalékos kockázatot visel. Nagyon remélem, ez elég lesz ahhoz, hogy érdemben növekedjék a hitelezési kedv" - mondta Radnai György.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?