Garanciával a likviditás megőrzése érdekében

Pénzcentrum
2009. február 10. 13:45

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. meghirdette új termékét, amellyel készfizető kezességet vállal a tegnap bejelentett 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitel-program keretében nyújtott hitelekre. A társaság a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeli a garanciakérelmeket, és akár a teljes tőke- és kamatösszegre 80 százalékos garanciát vállal.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ma meghirdette új garanciatermékét és eljárásrendjét, amellyel hozzájárul a tegnap bejelentett 140 milliárdos forgóeszközhitel-program sikeréhez. Mint ismeretes, a kormány tegnap öt kereskedelmi bankkal (K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank) írt alá megállapodást kedvezményes forgóeszközhitelek folyósításáról annak érdekében, hogy a pangó hitelpiac ne okozzon gondot a vállalkozásoknak a mindennapi működés (árukészlet, működési költségek) finanszírozásában.

"Nagy szükség volt erre a forrásra, hiszen a forgóeszköz-finanszírozást használó cégek voltak eddig a válság legnagyobb vesztesei, ezeknek a hiteleknek a befagyása fenyegetett leginkább a dominóhatás beindulásával" - nyilatkozta Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója. A társaság ennek megfelelően mindent elkövet annak érdekében, hogy a biztosítékok előteremtésénél készfizető kezességével segítse a vállalkozásokat. A társaság a 100 millió forintot (kezdő vállalkozásoknál az 50 millió forintot) meg nem haladó hiteleknél gyorsított eljárással bírálja el a garanciakérelmeket.

A 100 millió forintot meghaladó hiteleknél egyedi elbírálás keretében dönt a társaság a kockázatvállalásról, illetve a garanciakérelem elutasításáról. Az egyedi elbírálás lehetősége megilleti azokat is, akik az előzetes elbírálás során garanciaképtelennek bizonyulnak. "A Garantiqa alapítóinak, azaz az államnak és a bankoknak közös érdeke a kis- és közepes vállalkozások likviditásának megőrzése, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy valaki érdemtelenül essen ki a forgóeszközhitellel finanszírozható társaságok köréből" - mondta ezzel kapcsolatban Radnai György.

A Garantiqa készfizető kezessége alapértelmezésben a hitelszerződés alapján az adóst terhelő tőke- és kamatösszeg 80 százaléka lehet. "Ez azt jelenti, hogy a bank az ilyen hitelkihelyezéseknél mindössze 20 százalékos kockázatot visel. Nagyon remélem, ez elég lesz ahhoz, hogy érdemben növekedjék a hitelezési kedv" - mondta Radnai György.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem